Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Mit kell tudni a mikrogazdálkodói beszámolóról?

2013-as üzleti évtől mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót is készíthetnek azon vállalkozók, akik megfelelnek a vonatkozó kormányrendelet szabályainak. A mikrogazdálkodói beszámoló lényeges pontjairól egy szegedi könyvelő iroda segítségével írunk.

Ki készíthet mikrogazdálkodói beszámolót? Az a vállalkozás, aki nem kötelezett könyvvizsgálatra, nem tér el üzleti éve a naptári évtől, és két egymást követő üzleti év vizsgálata után, két mutató az alábbi három közül nem haladja meg az adott határértéket: mérlegfőösszegnél 100 millió forintot, éves árbevételnél a nettó 200 millió forintot, foglalkoztatottak számánál éves átlagban a 10 főt.

A használható számlakeretet a kormányrendelet mellékletben rögzíti, de  saját számlakeretet is használhat a vállalkozó. A mellékletben található számlakeret alkalmazásakor tovább lehet bontani a számlaszámokat.

Kiegészítő mellékletet és üzleti jelentést nem kell készíteni a beszámolóban, csak mérleget és eredménykimutatást, amelynek sorai egyeznek az egyszerűsített éves beszámoló soraival. Az adatokat ezer forintban, vagy az MNB által jegyzett hivatalos devizaegységben kell készíteni, ugyanis azok a vállalkozásokat sem zárták ki, akik devizában vezetik könyveiket.

Néhány fontosabb eltérés:

    - egyes mérlegtételek elhagytak, vagy csökkentett tartalommal kerülnek bemutatásra
    - egyszerűbb szabályokat tartalmaz a felújításra
    - a behajthatatlan követelések közé bizonyítás nélkül sorolhatóak a 100 ezer forintnál kisebb, 180 napnál régebben lejártak
    - kapcsolt vállalkozásokhoz kötődő információkat nem kell külön bemutatni
    - üzleti vagy cégérték, negatív üzleti vagy cégérték, alapítás-átszervezés aktivált értéke és kísérleti fejlesztés aktivált értéke nem mutatható ki
    - piaci értékre nem értékelhetőek fel eszközök
   - olyan költségekre, ráfordításokra, bevételekre kell időbeli elhatárolást képezni, amelyek két vagy több üzleti évet terhelnek, de a mérleggel lezárt időszakban számolták el azokat
    - olyan kamatot kell elhatárolni, amely a mérlegfordulónap után esedékes, de az az előtti időszakra vonatkozik, és egy évnél hosszabb a kamatfizetési periódus
    - csak nem jelentős összegű hiba mutatható ki, jelentős összegű hiba fogalma nem ismert.

Fontos tudni, hogy a kormányrendeletben leírt szabályoktól nem térhet el el a vállalkozó, nem válogathat azok közül, semmilyen eltérés nem megengedett a teljes szabályozástól.

Mi a teendő, ha áttérne erre a beszámolókészítési módra a vállalkozás? Bejelentenie nem kell az áttérést, csak hatályon kívül kell helyeznie a számviteli politikáját az áttérés napján. Vannak bizonyos nyitó rendező tételek, amelyeket el kell számolnia, ezeket a rendelet tartalmazza. Visszatérni leghamarabb három mikrogazdálkodói üzleti év után lehet, kivéve ha nem felel meg a választás feltételeként előírt értékhatároknak a vállalkozó, ez esetben ugyanis a következő évtől váltani kell.

A beszámoló szabályozását a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóról szóló 398/2012. (XII. 20.) kormányrendelet tartalmazza. A sajátos egyszerűsített éves beszámolóra vonatkozó szabályokat a módosítás hatályon kívül helyezte.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól jött a játékgépek betiltása a kaszinóknak

A játéktermek tavaly októberi bezárásával jelentősen megnövekedett a kaszinólátogatók száma. Tovább olvasom