Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

MKB: 2011-ben 109 milliárd adózás előtti veszteség

Az MKB közleményében ismerteti: az elhúzódó válság további értékvesztés leírására kényszerítette a bankot.
Az MKB Bank 109,5 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el 2011-ben az auditált konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint a továbbra sem enyhülő külső és belső makrogazdasági nehézségek, valamint a komoly veszteséget okozó kormányzati intézkedések hatására - jelentette be pénteken a hitelintézet. Az előző évi veszteség 117,8 milliárd forint volt.

Az MKB közleményében ismerteti: az elhúzódó válság további értékvesztés leírására kényszerítette a bankot mind a leányvállalatok, mind a gazdasági viharoktól leginkább sújtott ingatlanprojekt-portfólió után, amelyben átlag fölötti az MKB Bank kitettsége. A bankadó és a fix árfolyamon történő végtörlesztés pedig közvetlen módon okozott közel 40 milliárd forintos nagyságrendű veszteséget a bankcsoportnak.

A csoporttagok eredményeit - akárcsak egy évvel korábban - 2011-ben is negatív módon determinálták a kelet-közép-európai régió gazdasági teljesítményével kapcsolatos bizonytalanságok: a bankcsoport bruttó eredménye mintegy 15 százalékkal maradt el a 2010-es teljesítménytől. Egyszeri leírások és restrukturálási költségek nélkül a csoport banküzemi költségeit a megelőző évi szinten tudta tartani. Mindezek eredőjeként az IFRS szerinti csoportszintű éves adózás előtti veszteség 109,5 milliárd forint.

Ugyanakkor a stratégiai fontosságú fő szegmensekben az MKB Bank 2011-ben is meg tudta őrizni jövedelemtermelő képességét: a kedvezőtlen hatásokat (leányvállalatok eredményei, ingatlanprojekt-portfólió utáni céltartalék, végtörlesztés és bankadó miatti veszteség, illetve egyszeri költségleírások) az eredményből kiszűrve a bank közel 10 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el - mutat rá az MKB.

A bank és a csoport önfinanszírozó képessége tovább javult: miközben a hitel/elsődleges forrás (LTPF) mutató a bankcsoport egészét tekintve a megelőző évi 148 százalékról 137 százalékra mérséklődött, a stratégiai fontosságú fő szegmensekben a bank 79 százalékos LTPF rátával önfinanszírozó.

A BayernLB idén januárban 200 millió eurós zártkörű tőkeemelést hajtott végre. A közlemény szerint alapvetően a devizaalapú jelzáloghitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztése által okozott, előre nem tervezhető veszteség kényszerítette a bankcsoport tőkehelyzetének rendezésére az MKB Bank német anyavállalatát.

Az MKB konszolidált mérlegfőösszege 2011 végén 2.943,961 milliárd forintot tett ki, 0,2 százalékkal szűkült az egy évvel korábbihoz képest. A konszolidált hitelállomány éves szinten 8,4 százalékkal, 1.994,633 milliárd forintra, a konszolidált betétállomány 0,3 százalékkal, 1.463,472 milliárd forintra csökkent.

Az MKB Bank gyors gazdasági élénkülésre a továbbiakban sem számít, ezért hatékonyságának javítására, fő stratégiai szegmenseinek megerősítésére és a veszteséget okozó tevékenységek leépítésére koncentrál a várhatóan lassú kilábalás időszakában. A fenti célok megvalósítását a bankcsoport szerkezetének és a banki szervezetnek az átalakításai is támogatják - közölte a bank.

Március 8-án távozott az MKB Bank elnök-vezérigazgatói székéből Erdei Tamás, aki 1994-től vezérigazgatóként, 1997 óta pedig elnök-vezérigazgatóként állt a pénzintézet élén. Utódja Simák Pál, aki korábban a bank vezérigazgató-helyettese volt. Az új bankvezér februárban az index.hu-nak nyilatkozva azt mondta: az MKB Bank célja a piacképesség elérése, hogy a tulajdonosok eldönthessék, eladják, vagy sem a bankot; új időszámítás kezdődik, elbocsátások jöhetnek, és a stratégia is módosul.

A BayernLB nyeresége tavaly jelentősen csökkent, a csütörtökön közölt beszámoló alapján az IFRS szerint számolt adózás utáni nyereség 65 millió euró volt, 89 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Mindenekelőtt a Németországban is bevezetett bankadó és a devizaalapú lakáshitelekre vonatkozó magyarországi rendelkezések hátráltatták a céget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább gyengült a forint: 295 felett az euró

Gyengült a forint péntek reggelre a piaci kockázatvállalási hajlandóságban előző nap bekövetkezett… Tovább olvasom