Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

MNB-program - K&H: jelentős hatása lesz a kétezer milliárdnak

A K&H Bank szerint az MNB növekedési hitelprogramjának nemrég bejelentett folytatása egybeesik a cégek igényeivel, a kétezer milliárd forintos hitelkeretnek a korábbinál jelentősebb pozitív hatásai lesznek.
A K&H Bank Zrt. pénteki közleménye szerint a hosszabb határidejű programmal a vállalkozások a hosszabb távon tervezhető és megvalósítható beruházásokba is belevághatnak. A K&H a második programot az előzőhöz hasonlóan prioritásként fogja kezelni.

"Mivel már az első program is érezhetően beindította a kkv-hitelpiac vérkeringését, így a hosszabb, 2000 milliárd forintos keretösszegű folytatásnak vélhetően még jelentősebb pozitív hatásai lesznek" - idézi a közlemény Huszár Róbertet, a K&H vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletágának vezetőjét, aki hozzátette: tapasztalataik szerint a vállalatok az elmúlt években hozzáigazították finanszírozásukat gazdálkodásuk devizaigényéhez, és az első hitelprogram során jelentős részük kiváltotta devizahitelét. A szakember szerint ezért a második programban erre a célra elkülönített 10 százalékos hitelkeret feltehetően maximálisan elegendő lesz.

Rámutatott ugyanakkor: nem tartják szerencsésnek a második programban megmaradt legfeljebb 2,5 százalékos kamatot. Véleménye szerint ez a kamatszint a hazai mikro- és kisvállalkozások körében szokatlanul alacsony, és nem tükrözi a szektorra jellemző magasabb kockázatot. A programban részt vevő vállalkozások körének kibővítéséhez a korábban alkalmazott maximális kamatot szerencsés lett volna megemelni - hangsúlyozta Huszár Róbert.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a múlt héten jelentette be, hogy kétezer milliárd forintos hitelkerettel folytatódik a növekedési hitelprogram. A programban 2014. december 31-ig, döntően változatlan feltételekkel 2000 milliárd forintos hitelkeret áll rendelkezésre az első szakaszban jóváhagyott 750 milliárd forint után. A keret nem léphető túl. A program második szakasza október 1-jétől 500 milliárd forinttal nyílik meg. A jegybank továbbra is nulla százalékon nyújtja a forrást a bankoknak, amelyek maximum 2,5 százalékot számolhatnak fel az ügyfeleknek. A futamidő továbbra is 10 év, s változatlanul három pillér működik. A hitelprogramban nyújtandó jegybanki hitelek forrása a kéthetes MNB-kötvény lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint árfolyama estére

Az euró 19 órakor 296,89 forinton, délután négykor 296,14 forinton, reggel hét órakor 295,95… Tovább olvasom