Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

MNB: a bankrendszer továbbra sem járul hozzá a GDP bővüléséhez

Vonnák Balázs kiemelte: a jegybank által összeállított pénzügyi kondíciós index alapján a magyarországi bankrendszer már negatívan hat a GDP-re.
Az idei első negyedév hitelezési folyamatai azt mutatják, hogy a hazai bankrendszer továbbra sem járul hozzá a gazdaság bővüléséhez a Magyar Nemzeti Bank "Hitelezési folyamatok" című új kiadványának szerzői szerint.

Vonnák Balázs igazgató a kiadvány főbb megállapításait ismertetve csütörtökön elmondta: 2013 első három hónapjában folytatódott a vállalati hitelállomány zsugorodása, az állomány éves szinten 6,3 százalékkal csökkent.

Hozzátette: a háztartási hitelek banki állománya is csökkent, éves alapon 5 százalékkal.

Vonnák Balázs kiemelte: a jegybank által összeállított pénzügyi kondíciós index alapján a magyarországi bankrendszer már negatívan hat a GDP-re.

Arról is szólt, hogy a jegybanki kamatcsökkentések révén a vállalati hitelek kamatai már kedvezőbbek, mint korábban, de a vállalkozásoknak kínált hitelek esetében a hitelezés nem árjellegű feltételei továbbra is szigorúak, sőt előretekintve, enyhítésük sem várható. A vállalati forinthitel kamatok szintje átlagosan 8 százalékra csökkent az idei első negyedévben.

A jegybanki kamatcsökkentéseknek köszönhetően az árjellegű feltételek javultak, de a hitelezési kockázatok ellen próbálják biztosítani magukat a bankok. A kiadvány szerzői megállapították: a rövid lejáratú hiteleket továbbra is keresik a vállalkozások, viszont a hosszú lejáratú hitelek iránti igény tovább mérséklődött.

A bruttó vállalati hitelnyújtás az első negyedévben magasabb volt, mint az egy évvel korábbi, meglepő azonban, hogy a bővülés a devizahitelek kihelyezésének tudható be.

A jegybanki szakértők úgy vélik, hogy az MNB növekedési hitelprogramja egy-két éven belül összességében fordulatot eredményezhet a kis- és középvállalkozások hitelezésében.

Vonnák Balázs kifejtette: a lakossági hiteleknél a 2011 végi szigorítást enyhítették a pénzintézetek, de a bankok a hitelkereslet csökkenését érzékelték az idei első negyedévben.

A lakossági hiteleknél magas felárat alkalmaznak a bankok - mutatott rá, kiemelve: a lakossági új hitelkihelyezés az idei első negyedévben mélypontra esett.

A tanulmány szerint az új lakáscélú hitelek esetében - a jegybanki kamatmérsékléseknek köszönhetően - a teljes hiteldíj mutató is csökkent a jegybanki alapkamattal, de a kamatfelár mintegy 6 százalék. A bankok már régóta a hitelkereslet bővülésében bíznak, viszont 2013 első negyedévében mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelezésben a kereslet csökkenését tapasztalták a bankok - mondta Vonnák Balázs.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2013. május 30. 15:39
    „Indexálási trükkjeik után milyen alapon bíznak a bankok a hitelkereslet bővülésében?!Bármikor és bármilyen esetben gátlástalanul felülírják a velük kétoldalúan aláírt szerződéseket!! Ezek után ki az a bátor és leendő ügyfél, a ki hitelt mer felvenni magyarországi bankoktól?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd forintos alap kínai-magyar kereskedelmi együttműködésre

A pénzből támogatást kaphatnak a magyar kis- és közepes vállalkozások kínai termékek beszerzéséhez… Tovább olvasom