Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

MNB: csökkent a forintlikviditás és a devizatartalék májusban

A forintlikviditás csökkenését jelezte, hogy a kéthetes MNB-kötvények belföldi pénzintézetek portfoliójában lévő havi átlagállománya 178 milliárd forinttal csökkent.
A múlt hónapban csökkent a bankrendszer forintlikviditása és az MNB külföldi követelésállománya, viszont emelkedtek a költségvetés betétei - derül ki a jegybank statisztikai mérlegének előzetes adataiból, amelyről szerdán adott ki jelentést a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A forintlikviditás csökkenését jelezte, hogy a kéthetes MNB-kötvények belföldi pénzintézetek portfoliójában lévő havi átlagállománya 178 milliárd forinttal csökkent, míg az egynapos betétállomány 38 milliárd forinttal emelkedett. A bankrendszer MNB-nél vezetett számláinak átlagos egyenlege is 25 milliárd forinttal csökkent és a 459 milliárd forintnyi állomány mindössze 6,6 milliárdos túltartalékolást jelzett a kötelező tartalékolás felett.
A külföldiek kezén lévő kéthetes MNB-kötvényállomány - amely csak tizedét adja a teljes állománynak - 15 milliárd forinttal emelkedett. Május végén 4384 milliárd forint feküdt a kéthetes kötvényben 820 milliárddal több, mint a múlt év végén.

Az MNB külföldi követelései, a tartalékok 295 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkentek májusban. A devizatartalékot csökkentette májusban 620 millió euró IMF-hiteltörlesztés egy 150 millió svájci frank (115 millió euró) értékű lejárt frankkötvény visszafizetése valamint a forint erősödése. Ezzel szemben növelték a tartalékokat az Európai Uniótól befolyt támogatások és a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) kibocsátása - közölte az MNB. Az euró 3,4 forinttal 1,15 százalékkal, a dollár 1,84 forinttal, 0,81 százalékkal gyengült májusban. Az átértékelődés és más, nem tranzakcióhoz köthető változások 179 milliárddal csökkentették az MNB tartalékainak forintban kifejezett értékét.

A központi kormányzat MNB-nél elhelyezett betétei 50 milliárd forinttal 1748 milliárd forintra híztak a múlt hónapban, a havi átlagállomány pedig 84 milliárd forinttal volt magasabb, mint áprilisban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kukába dobhatják a régi pénztárgépeket

Akár 800 ezer forintba is kerülhet egy új, adóhatósággal összeköttetésben álló pénztárgép, ehhez az állam 50 ezer forint támogatást ad. Tovább olvasom