Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

MNB: csökkent a forintlikviditás novemberben

A likviditás csökkenését az MNB-kötvényállomány némi apadása tükrözte, a betétállomány növekedését az okozta, hogy a bankrendszer több szereplője magasabb kötelező tartalékrátát választott.
Csökkent a bankrendszer forintlikviditása novemberben, amelyet némiképp ellensúlyozott a hitelintézetek jegybanknál elhelyezett betétállományának növekedése - jelentette szerdán az előzetes statisztikai mérlegadatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A likviditás csökkenését az MNB-kötvényállomány némi apadása tükrözte, míg a betétállomány növekedését az okozta, hogy a bankrendszer több szereplője magasabb kötelező tartalékrátát választott novembertől és emiatt a kumulált tartalékolási kötelezettség is 60 milliárd forinttal nőtt. A hitelintézetek 2010. novembere óta félévente, májusban és novemberben megváltoztathatják a kötelező tartalékráta választott mértékét.

A kéthetes MNB-kötvényekből a novemberi tranzakciókkal 174 milliárd forintot vontak ki a belföldi befektetők és 107 milliárdot a külföldiek, amiből 161 milliárd a hitelintézetek betéteibe ment át. A hitelezetek MNB-nél vezetett számláin a novemberi átlagállomány 60 milliárdos növekménye ellenére továbbra is elenyésző, 4,5 milliárd forintos volt a túltartalékolás a 472 milliárd forintos kötelezettségen felül.

Az MNB külföldi követeléseinek hó végi záróállománya 442 milliárd forinttal csökkent novemberben, míg a havi átlagállomány 166 milliárddal apadt. A kormány 172 milliárd forintnak megfelelő összeget törlesztet a 2008-ban lehívott IMF-hitelből és november 2-án járt le az ÁKK által kibocsátott devizakötvény 284 milliárd forint értékben. A kifizetések devizatartalék-csökkentő hatását az Európai Uniótól beérkező támogatások részben ellensúlyozták - közölte az MNB.

A központi kormányzatnak az MNB-nél lévő betétei a hónap átlagában 140, a záróállományt tekintve 130 milliárd forinttal csökkentek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén 41 milliárd forint frekvenciadíj folyt be

Az idei frekvenciapályázaton a Vodafone Magyarország, a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország 31… Tovább olvasom