Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

MNB: javult a jegybank külső pozíciója

A külföldi követelések havi átlagos állománya 29,4 milliárd forinttal nőtt a múlt hónapban, a kötelezettségeké pedig 118,7 milliárddal csökkent.
Mindkét oldalról javult az MNB külső pénzügyi pozíciója márciusban: a külföldi követelések állománya - csekély mértékben ugyan, de - növekedett, a kötelezettségek állománya pedig csökkent - jelentette statisztikai mérlegének előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A külföldi követelések havi átlagos állománya 29,4 milliárd forinttal nőtt a múlt hónapban, a kötelezettségeké pedig 118,7 milliárddal csökkent. A hóvégi záróállomány összegét tekintve a követelések összege 18,1 milliárddal emelkedett beleszámolva az árfolyamváltozásból eredő veszteséget is és 11 359,5 milliárd forintnak megfelelő összeget tett ki. A külföldi kötelezettségek állománya a hónap során 101,1 milliárd forinttal csökkent és 523,5 milliárd forintra rúgott március végén. A követelések növekedését az EU bizottságtól befolyt átutalásokkal, a kötelezettségek csökkenését a nemzetközi intézmények betétkivonásával magyarázta jelentésében az MNB.

A központi kormányzat jegybanki betéteinek havi átlagállománya 156,8 milliárd forinttal nagyobb volt márciusban, mint az előző hó végén és 1656,8 milliárd forintra rúgott.

A statisztikai mérleg adataiból az is kiderül, hogy márciusban nőtt a bankrendszer forintlikviditása, ami az MNB-ben elhelyezett betéteik állományának növekedésében öltött testet. A hitelintézetek egynapos betéteinek havi átlagállománya 51,6, a kéthetes betéteké 13,4 milliárd forinttal magasabb volt a februárinál. A pénzintézetek MNB-nél vezetett számláin csökkent a túltartalékolás, a kötelező tartalék 508,8 milliárd forintos összegét mindössze 3,7 milliárd forinttal meghaladó pénz parkolt a jegybankban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint hétfőn délelőtt

Az euró jegyzése a kora reggeli 296,89 forintról délelőtt tíz órára 297,43 forintra emelkedett. Tovább olvasom