Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Moody´s: haladás a magyar adósságcsökkentésben, gyenge gazdasági teljesítmény

Megerősítette a Moody's a magyar osztályzatot, változatlan negatív kilátással. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a hitelminősítő elfogult.

Megerősítette a Moody's a magyar osztályzatot, változatlan negatív kilátással

Megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát péntek éjjel a Moody's Investors Service.

A besorolásra a cég ugyanakkor érvényben hagyta a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást.

A Moody's az egyetlen a három nagy hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra; a másik kettő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings az elmúlt hetekben negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban december végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.

A Fitch a Moody's "Ba1" adósosztályzatának megfelelő "BB plusz" besorolással tartja nyilván a magyar államadósságot, a Standard & Poor's magyar minősítése ennél egy fokkal gyengébb, "BB" a novemberi osztályzatrontás óta.

Magyarország besorolása mindhárom cégnél a befektetésre ajánlott kategória alatti sávban van.

A magyar osztályzat megerősítéséhez fűzött péntek éjjeli londoni elemzésében a Moody's kiemelte, hogy Magyarországnak sikerült "valamelyest" csökkentenie államadósság-rátáját tavaly. A cég előrejelzése szerint e ráta az idén várhatóan a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a tavaly elért haladás tükrözi a kormány elkötelezettségét a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány mellett. A Moody's arra számít, hogy ez az elkötelezettség 2013-ban is fennmarad.

A ház becslése szerint a magyar államháztartási hiány tavaly a GDP 2,7 százaléka lehetett, és a hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar kormánynak az idén is sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartania a deficitet, akkor is, ha ehhez további költségvetési intézkedések szükségesek.

A Moody's közölte: megítélése szerint érett államkötvény-piacra utal az a tény, hogy a kormány hazai állampapír-kibocsátásokból finanszírozta a tavalyi jelentős bruttó hiteligényt.

Mindazonáltal a nem rezidens befektetők erőteljes jelenléte a magyar állampapírpiacon kiteszi a magyar gazdaságot a befektetői bizalom potenciális romlásának - áll a Moody's londoni elemzésében. A cég ezzel kapcsolatban felidézi, hogy a tavaly novemberi állapot szerint a hazai piacon kibocsátott állampapír-állománynak hozzávetőleg a 46 százalékát birtokolják külföldi befektetők.

A ház londoni elemzői annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések továbbra is negatív hatást gyakorolnak a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásaira, és a gyenge növekedési kilátás változatlanul aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a kormány képes lesz-e az államadósságot tartósan lefelé haladó pályára állítani.

A Moody's közölte: becslése szerint a magyar GDP-érték tavaly 1,4 százalék körüli mértékben csökkent, és a hitelminősítő 2013 egészére is "nagyon gyenge", 0,3 százalékos növekedést jósol.

A Moody's szerint a magyar gazdaság jelentősen gyengült a cég Magyarországgal kapcsolatos legutóbbi, 2011 novemberében végrehajtott minősítési lépése óta.

A Moody's 2011. november 24-én jelentette be, hogy megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást, az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal a jelenlegi - most megerősített - "Ba1"-re rontva a magyar államkötvény-osztályzatot.

A magyar osztályzat mostani megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody's különösen problematikusnak nevezte a növekedési és versenyképességi kilátás szempontjából a gyengébb befektetési klímát, amelyet a cég szerint az elmúlt években tovább rontottak a bankszektorra, az energiaágazatra, a kiskereskedelemre és a távközlési szektorra kirótt torzító hatású adók.

A Moody's szerint ez tükröződik a bruttó állóeszköz-felhalmozás folytatódó hanyatlásában.

A jórészt külföldi tulajdonban lévő bankrendszer, amelyet szintén jelentősen meggyengített a sérülékeny működési környezet, szintén nem képes a gazdasági növekedés támogatására.

Mindemellett a lanyha európai növekedés is hatással van a magyar gazdaságra, amely erősen függ az magyar export 76 százalékát felvevő uniós piactól.

A hitelminősítő szerint mindezek miatt Magyarország középtávú növekedési kilátása jelentősen gyengébb a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál, és ez korlátozza a magyar kormány képességét az adósság folyamatos lefelé tartó pályára állítására.

A negatív kilátás fenntartását alátámasztó tényező a Moody's londoni elemzése szerint az azzal kapcsolatos, továbbra is fennálló bizonytalanság, hogy a magyar gazdaság képes lenne-e ellenállni külső sokkoknak vagy kedvezőtlen hazai gazdaságpolitikai lépéseknek, tekintettel a jelentős finanszírozási igényekre és a potenciális piaci kilengésekre.

A GDP-érték 19 százalékára becsülhető idei magyar finanszírozási igény a legmagasabb a közép- és kelet-európai térségben. A Moody's a költségvetési kockázatok közé sorolja, hogy előtérbe kerülhetnek a választási megfontolások, emellett a vártnál esetleg gyengébb gazdasági teljesítmény is költségvetési elcsúszást eredményezhet a következő 12-18 hónapban, ami a cég szerint "büntető jellegű" piaci reakciókhoz vezethet.

A Moody's szerint lefelé irányuló nyomást gyakorolhat a magyar osztályzatra, ha csökkenne az elkötelezettség a 3 százalék alatti GDP-arányos hiány tartása mellett, és/vagy ha a kormány intézkedései a jelenleg vártnál is gyengébb növekedési pályát eredményeznének.

A Moody's ugyanakkor megfontolná a kilátás stabilra javítását, ha kiszámíthatóbbá válnának a magyar gazdaságpolitika keretei, és ez robusztus gazdasági növekedést tenne lehetővé középtávon - áll a hitelminősítő londoni elemzésében.

Tartható lesz a 3 százalék alatti hiány

A Moody's Investors Service becslése szerint a magyar államháztartási hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 2,7 százaléka lehetett, és a hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar kormánynak az idén is sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartania a deficitet, akkor is, ha ehhez további költségvetési intézkedések szükségesek.

A "Ba1" magyar szuverén kötvénybesorolás péntek éjjeli megerősítéséhez fűzött elemzésében a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte: megítélése szerint érett államkötvény-piacra utal az a tény, hogy a kormány hazai állampapír-kibocsátásokból finanszírozta a tavalyi jelentős bruttó hiteligényt.

Mindazonáltal a nem rezidens befektetők erőteljes jelenléte a magyar állampapírpiacon kiteszi a magyar gazdaságot a befektetői bizalom potenciális romlásának - áll a Moody's londoni elemzésében. A cég ezzel kapcsolatban felidézi, hogy a tavaly novemberi állapot szerint a hazai piacon kibocsátott állampapír-állománynak hozzávetőleg a 46 százalékát birtokolják külföldi befektetők.

A Moody's szerint a lanyha európai növekedés hatással van a magyar gazdaságra, amely erősen függ az uniós piactól. Emiatt a hitelminősítő úgy látja, hogy Magyarország középtávú növekedési kilátása jelentősen gyengébb a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál.

NGM: elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody's

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody's - a tárca ezt azután közölte, hogy a hitelminősítő megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát szombatra virradóra.

A minisztérium közleményében azt írta: "a magyar kormány nem érti, hogy a Moody's Investors Service miért nem veszi figyelembe mindazon eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar emberek elértek".

A Moody's péntek este megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát, ugyanakkor a minősítésre változatlanul leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Magyarországnak sikerült "valamelyest" csökkentenie államadósság-rátáját tavaly, és e ráta az idén várhatóan a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik, "nagyon gyenge" gazdasági teljesítmény mellett - írta a hitelminősítő a megerősítéshez fűzött elemzésben.

Mint a minisztérium írta, mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt 2 évben a csőd széléről, egy stabil, kiegyensúlyozott országgá küzdötte fel magát, melynek mutatói javultak az előző minősítéshez képest. "A költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt marad, az államadósság csökken, az ország úgynevezett külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb, tartósan és biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról" - sorolta a tárca. Hozzátették: a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a foglalkoztatás pedig 2010-től folyamatosan bővül.

A minisztérium szerint befektetőink egyre inkább a saját elemzéseikre és meglátásaikra hagyatkoznak, és hisznek, bíznak Magyarországban. Ezt mutatják a sikeres állampapír aukciók és a csökkenő országkockázat is.
A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után, Londonban jelentette be döntését.

A Moody's az egyetlen a három nagy hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra; a másik kettő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings az elmúlt hetekben negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban december végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.

A Moody's közölte: becslése szerint a magyar GDP-érték tavaly 1,4 százalékkal csökkent, és hitelminősítő 2013 egészére is "nagyon gyenge", 0,3 százalékos növekedést jósol.

Moody´s: haladás a magyar adósságcsökkentésben, gyenge gazdasági teljesítmény

Magyarországnak sikerült "valamelyest" csökkentenie államadósság-rátáját tavaly, és e ráta az idén várhatóan a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik, "nagyon gyenge" gazdasági teljesítmény mellett - jósolta a Moody's Investors Service a "Ba1" fokozatú magyar államkötvény-osztályzat péntek éjjeli megerősítéséhez fűzött londoni elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a tavaly elért haladás tükrözi a kormány elkötelezettségét a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány mellett. A Moody's arra számít, hogy ez a elkötelezettség 2013-ban is fennmarad.

A ház londoni elemzői ugyanakkor annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések továbbra is negatív hatást gyakorolnak a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásaira, és a gyenge növekedési kilátás változatlanul aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a kormány képes lesz-e az államadósságot tartósan lefelé haladó pályára állítani.

A Moody's közölte: becslése szerint a magyar GDP-érték tavaly 1,4 százalékkal csökkent, és hitelminősítő 2013 egészére is "nagyon gyenge", 0,3 százalékos növekedést jósol.

Olvasóink írták

 • 7. történész 2013. február 09. 20:46
  „Moody´s: Magyarország bóvli, és az is marad

  MTI,
  Index

  2013. 02. 09 00:11:00 |

  Nem változtatta meg a befektetésre nem ajánlott kategóriában lévő Ba1-es magyar hitelminősítést a Moody´s Investors a péntek éjjel kiadott új értékelésében, és nem javított az eddig érvényes negatív kilátáson sem. Ez azt jelenti, hogy a Moody´s továbbra is esélyesnek tartja az ország újabb leminősítését. Az osztályzat megerősítéséhez fűzött péntek éjjeli londoni elemzésében a Moody´s kiemelte, hogy Magyarországnak sikerült ,,valamelyest" csökkentenie az államadósság-rátáját tavaly, de előrejelzésük szerint ez idén a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik.”
 • 6. történész 2013. február 09. 20:38
  „Ez a hír kormány által kiadott hír...mindenki eldönti mit hisz el belőle..”
 • 5. Király75 2013. február 09. 19:30
  „4.
  A hitelminősítők nyilvánvalóan nem a valóságnak megfelelően értékelnek. Nem véletlen perli az USA is az S&P-t. A következő hitelminősítő akit beperelnek a válságok előidézésért a Moody´s lesz.A részvényei a hírek óta sokat estek, nézz utána. A független amerikai bíróság ítéletét elfogadod majd?”
 • 4. rózsakert 2013. február 09. 13:08
  „3.Figyelő2013.02.09. 12:48

  ha egy icike-picikét szakmai szempontból is megvizsgálná kuruczia jelenlegi gazdaság politikáját -érdekes dolgokat találna----pár nap max egy- két hét és az euro 300ft lesz---technikailag látható a napos felbontású charton----akkor az adósságuk ismételten 80% fölé kerül---hol az ellopott közel 5000 miiliárd?????+++++++++ most értelmetlenül megvett e-on...majd 1000 milliárdért..hát?????????????????

  rába-mol stb kb 40%-os veszteség....ez valóban szép fejlődés!!!!”
 • 3. Figyelő 2013. február 09. 12:48
  „Számomra nem kétséges, hogy ezek a minősítő cégek megrendelést, politikai megrendelést teljesítenek!
  Az sem kizárt, hogy a hazai ellenzék a politikai megrendelő!”
 • 2. rózsakert 2013. február 09. 12:33
  „SAJNOS IGAZUK VAN....ADÓZÁSBÓL FELÉPÍTETT GAZDASÁG AZ SEMMI-LUFI---LASSAN ELFOGYNAK AZ ADÓFIZETŐK....most az e-ont államosítják...ki fog így vezetékadót fizetni?????vicccccccccccccc”
 • 1. balihoho 2013. február 09. 11:52
  „Sajnos, azt kell megállapítani, hogy józan reális megállapításokat tartalmaz a jelentés. Persze hogy ez nem tetszik Matolcsynak és kiszolgálóinak. Hozzá teszem: nekünk sem tetszik amit Matolcsy ék tesznek a nemzetgazdasággal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több turista érkezik Szlovákiából

Tavaly 118 ezer 9 Szlovákiából érkező turista összesen 261 ezer 829 vendégéjszakát töltött… Tovább olvasom