Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Motiváció, avagy elég csak jól kérdezni?

A vezetők körében gyakran emlegetett kifejezés manapság a motiváció. Próbálják motiválni a munkatársaikat arra, hogy elvégezzék a munkájukat és lehetőleg többet tegyenek az eredmények érdekében.
Érdekes megfigyelni, hogy a vezetők többsége úgy próbál motiválni, ahogyan az emberek ajándékot vesznek: „aminek én is örülnék" alapon. A motiválás hasonlóan működik: „ami engem is érdekeltté tenne". Ha a motivációs formára nincsen keret, akkor nem éri el célját. Pedig tévedés azt hinni, hogy a motiváció pénz kérdése.

A motiváció jelentése: belső hajtóerő. Nézzük meg, mikor látható egy emberen a legjobban, hogy mi motiválja? Talán, amikor munkát keres, olyankor dolgozik az emberben a hajtóerő, és az ügyes vezető ilyenkor kaphatja a legtöbb adatot arról, hogy mivel is tudja a későbbiekben motiválni a munkatársát.

Minden tettünket megelőzi egy gondolat, egy döntés, hogy meg fogjunk tenni. Ezt a gondolatot, vagy döntést kell igazából elcsípni, amikor motiválni akarunk. Ha már valaki magában meghozta a döntést, hogy unalmas a munkája, hiába próbálunk „kívülről" segíteni neki, hogy még legyen kedve hozzá, azzal hogy elhalmozzuk prémiumokkal, ajándékokkal, versenykiírásokkal stb. Persze „van az a pénz", ami megváltoztat egy gondolatot, csak nem mindig van lehetőségünk ezt biztosítani. Azt kell tehát megtudnunk, hogy az az ember miért pont azt a munkát végzi, és mit végezne szívesen.

A rossz hír ezzel kapcsolatban, hogy ezt magától a munkatárstól kell megtudni, és ez persze közvetlen kommunikáció kérdése, ami némi időt és őszinte figyelmet igényel. A jó hír pedig az, hogy magától a munkatárstól meg lehet tudni, és nem nekünk kell gyötrődnünk rajta, hogy kitaláljuk, és nem kell felesleges motivációkkal elhalmozni a munkatársakat eredménytelenül.

Minden embert más és más motivál. Kezdve azzal, hogy a munkahely közel van a gyerek óvodájához, hogy „jók" a kollégák, hogy megköszönik a munkámat, hogy emberszámba vesznek, hogy vannak virágok az irodában, hogy van vagy nincs légkondicionáló, hogy tanulhatok új dolgokat, hogy fejlődhetek stb. – számtalan olyan dolog van, amire nem is gondolnánk.

A legszerencsésebb egy új embertől minél hamarabb megtudni, miért döntött úgy, hogy idejön dolgozni, mi vonzotta. Az első kérdés feltevésére általános válaszokat kaphatunk, de a titok a tovább érdeklődésben rejlik. Ezt persze nem a felső vezetőnek kell megtennie az összes emberrel, hanem a feladat megtanítani a középvezetőket erre, és rajtuk keresztül működtetni a motivációt, mint ahogyan a szervezetet is.

Ha meg már tudjuk, mi motivál egy embert nincsen más dolgunk, mint az információt használni. Emlékeztetni őt néha arra, és ha lehet olyan feladatokat adni neki, ami a motivációjával kapcsolatos. Például: ha szereti az esztétikus környezetet, meg lehet őt bízni azzal, hogy szerezzen be virágokat, képeket vagy megterveztetni vele a festést, a színeket, a bútorok elrendezését. Ha szereti a közös kirándulásokat, akkor kérjük fel ennek a szervezésére. Ha szereti, hogy elismerik, akkor kikérni a véleményét, hogyan ismerjük el a többiek munkáját. Amit pedig mi tudunk biztosítani, azt adjuk neki oda! Nem olyan nagy ördöngösség, csak egy kis figyelem kérdése, és annak ismerete, hogy MINDEN CSELEKVÉST MEGELŐZ EGY GONDOLAT, és nekünk ezt a gondolatot kell meglovagolnunk, vagy adott esetben megváltoztatnunk.

Comline, Nagy Béla

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. április 23. 09:48
    „igen-igen-igen...na ez is egy felkapott szóhasználat mint a motiváció ! mert hogy, nincs már erkölcsi ösztönzés (???) anyagi ösztönzés (!!!) csapatbüszkeség - csak: motiváció ! Az idétlen anyuka is csak kommunikál az időtlen csemetéjéről - az ovinővel(!) ahelyett hogy megbeszélnék, társalognának, traccsolnának, nem ! manapság már mindenki célorientált motiváció alapján: kommunikál - Ehhez kell a sok média-büfé szakos egyetemista ? Szépen, magyarul meg beszéljenek - a határon túliak !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsó lesz a támogatott lakáshitel

Az állampapírhozamok csökkenése miatt a bankoknak a következő hónaptól ismét mérsékelniük kell az… Tovább olvasom