Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Mozdult az üzleti ingatlanok piaca

A LIMIT Kft. megújított üzletágán belül megpróbálja összefogni a dél-alföldi régió eladó vagy kiadó üzleti célú ingatlanait, fejlesztésre váró ipari területeit. A lassan 20 éves szegedi tanácsadó és vagyonértékelő cégnél azt mondják, mozgolódik a piac, a bajba jutott cégek éppúgy váltáson gondolkodnak, mint a prosperálók.
2008 nyarán indította el újra az üzleti célú ingatlanközvetítést a LIMIT Tanácsadó és Vagyonértékelő Kft. Azzal a céllal fogtak hozzá ehhez a tevékenységhez, hogy egységes, akár a régióra is kitekintő adatbázist hozzanak létre, s ha a befektető náluk érdeklődik, információkkal láthassák el. Bozsó Bence, az üzletág vezetője elmondta, ezzel a piackutatással olyannyira felhívták magukra korábbi partnereik figyelmét, hogy egyre többen kérték fel őket közvetítésre. Olyan cégek is, amelyeknél korábban egy belső munkatárs intézte az eladásra, bérbeadásra szánt ingatlanok ügyét – legtöbbször úgy, hogy feladott egy hirdetést, vagy kiakasztott egy molinót.

Nincs sláger a lakásoknál

Megmozdult egy kicsit a lakáspiac is, de nincs slágertermék, mint a korábbi években, amikor szeptember környékén a kisméretű lakásokat vásárolták fel nagy számban az egyetemisták szülei. Ma megfontoltabbak a vevők: például igyekeznek 30 millió forintos értékhatár alatt házat venni. A panelek iránt csökkent az érdeklődés, és az áruk is alacsonyabb, a téglalakásoké maradt, de a kereslet visszafogott.

Az üzletág mára felfutott, így az eltelt egy év után a LIMIT elmondhatja: a kereskedelmi célú ingatlanok jelentős részéről naprakész információkkal rendelkeznek. Ezek között vannak 10 négyzetméteres irodák vagy üzlethelyiségek, de milliárdos telephelyek is. Nemcsak az eladók, hanem a vevők is keresik őket, s mivel egyik üzlet hozza a másikat, már szinte az egész régióban jelen lehet a LIMIT Kft. ezen üzletága.

Mennyivel más üzleti hasznosítású ingatlanokat közvetíteni? Megtudtuk: ez a piac alapvetően másképp működik, mint a lakáspiac. Itt szinte a teljes építési szabályzatot tudni kell, hogy az érdeklődőket tájékoztathassák. Arra a kérdésre, hogy a stagnáló lakáspiachoz képest ezen a területen mekkora a mozgás, Bozsó Balázs ügyvezető válaszolt. Úgy fogalmazott: a nehezebb gazdasági helyzet mobilitásra kényszerítette a cégeket. Aki bajba került, az igyekszik túladni felesleges ingatlanjain, vagy ha bérlő, akkor olcsóbb helyre költözik. Megint mások előremenekülnek.

Erről a vevői körről tudni kell – tették hozzá a LIMIT szakemberei –, nem „ész nélkül" vásárolnak, mint például azok az emberek, akik nem tudnak ellenállni az olcsónak tűnő hiteleknek. Ez a réteg tudja, mit akar, a vásárlók tanácsadókra hallgatnak, számolnak, figyelik a városi beruházásokat, az autópálya-építéseket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TEÁOR-balhé: keményen bírságol az adóhivatal

Az APEH megbírságolja azokat a vállalkozásokat, amelyek határidővel nem jelentették be az új… Tovább olvasom