Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

MSZP: a kormány tönkreteszi az agráriumot

Az MSZP szerint a kormány tönkreteszi az agráriumot és rontja a vidéken élők felemelkedési lehetőségeit.
Erről beszélt Tóbiás József frakcióvezető-helyettes és Gőgös Zoltán mezőgazdasági szakpolitikus szerdán Budapesten a szocialisták szembesítő kampányának részeként.

Tóbiás József azt mondta: bár a Fidesz fejlődő vidéket ígért, társadalom- és oktatáspolitikájával elveszi a felemelkedés lehetőségét a vidéken élőktől. Bírálta az önkormányzatok "kiüresítését", így például az iskolák központosítását.

Gőgös Zoltán azt mondta, az Orbán-kormány a még termelőképes agrárium maradékát is szétveri, tönkretéve a kis és közepes vállalkozásokat. Szavai szerint Magyarország mára "70-80 százalékban gabonatermelő országgá silányodott", mivel mindenki abbahagyja az állattartást, aki fenyegetve érzi magát a kormány földbirtok-politikája miatt.

A földbérlet-pályázati rendszert ugyanis úgy alakították ki, hogy nem helyiek kapják a termőföldet - hangsúlyozta.

Gőgös Zoltán bírálta az agrárigazgatást, mondván, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) "terrorizálja" a termelőket, és mára az is kiderült, hogy "sikerült néhány bűnözőt berakni a szervezetbe". Ezzel arra utalt, hogy az MVH egyik vezetőjét és három bűntársát egy hónapja letartóztatták európai uniós támogatások jogosulatlan igénylése miatt.

Kitért arra is, hogy erős agrárérdek-képviselet helyett az agrárkamara vezetői a Fideszhez és a kormánypárttal szövetséges Magoszhoz köthetők. A szocialista politikus a hozzá érkező jelzésekre hivatkozva törvénytelennek minősítette a folyamatban lévő agrárbizottsági választásokat, és arra szólította fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert - aki ugyancsak tagja az agrárkamarának -, hogy forduljon az ügyészséghez vagy bíróságon támadja meg az eredményeket.

Az MSZP-s képviselő újólag azt ígérte, ha kormányra kerülnek, igazságot szolgáltatnak a földpályázatok veszteseinek. Jelezte azonban, hogy már ez sem segítene a kishantosi ökológiai gazdaságon, amelynek húszéves biogazdálkodási programját teszik tönkre.

Olvasóink írták

  • 1. Pirát 2013. november 13. 16:20
    „ha azt a <moderálva> mondja...el is hisszük !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamatdöntés - MNB: egyetlen MT-tag szavazott kisebb vágásra

A monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az inflációs és reálgazdasági folyamatok alapján… Tovább olvasom