Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

MSZP: az agrárium fekete éve lesz az idei

Az ellenzéki párt szerint a kormány a termelőkkel szembefordulva a külföldi konkurenciát támogatja.
Az MSZP szerint a magyar agrárium fekete éve lesz az idei, a kormány ugyanis a termelőkkel szembefordulva a külföldi konkurenciát támogatja, mindezt pedig tetézi Oroszország embargója.

Erről Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és Halmi József, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei frakcióvezetője beszélt kedden sajtótájékoztatón, a fővárosi Nyugati téren, ahol szabolcsi almát osztogattak az arra járóknak.

Gőgös Zoltán szerint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével és megfelelő támogatási rendszerrel lehetne orvosolni a mezőgazdaság problémáját, amelyet a többi közt a földtörvény hatályba léptetése, valamint a támogatáspolitika átalakítása okozott.

Mindezt csak tetézi az orosz agrárembargó, amelynek eredményeként az európai hatalmas árufelesleg egy része az országra zúdulhat, ráadásul feketén - folytatta az ellenzéki politikus, aki ennek megelőzésére javasolta a kormánynak, hogy csökkentse ezen élelmiszerek 27 százalékos áfáját.

Az agrárpolitikus bírálta a támogatási rendszer átalakítását, amely - mint mondta - csaknem 100 milliárd forintot von el az ágazattól, és amely sokkal drasztikusabb annál, mint amelyet az európai konkurencia alkalmaz.

Gőgős Zoltán nemzeti kockázatra meghosszabbítaná a 60 milliárd forintos agrár környezetgazdálkodási programot.

Halmi József a többi közt az iskolaalma-program kiszélesítését javasolta. Mint mondta, az almatermesztőknek hatalmas problémával kell szembenézniük, mert szerinte a Fidesznek köszönhetően munkájukért csak "kolduspénzt" kapnak.

Ezért azt javasolta: az iskolaalma-programot több osztályban vezessék be és vonják be az óvodák mellett a szociális intézményeket is, vagyis az állam felvásárlással segítse a termelőket, de járuljon hozzá ahhoz is, hogy elegendő raktár álljon a termelők rendelkezésére.

Közölte: a mintegy 900 ezer tonnányi termés kétharmadának van piaca jelenleg, egy részük azonban csak az előállítási költség alatt adható el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lukoil egymillió hordó olajat szállított el Irakból

Az olajat a dél-iraki Baszra városából a szicíliai Augusztába szállították, ahol a Lukoil… Tovább olvasom