Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

MSZP: az alacsonyabb sertésáfa a családok életét nem teszi könnyebbé

Az élősertés és a félsertés áfájának csökkentése legfeljebb a feldolgozók finanszírozási helyzetén javít, a kisfogyasztóknak viszont egy fillérrel sem teszi olcsóbbá az életét és rendkívül nehéz helyzetbe hozza a sertéstartókat is - így kommentálta az MSZP azt a csütörtöki kormányzati bejelentést, hogy január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken az élő- és a félsertés általános forgalmi adója.
Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a bejelentés azoknak kedvez, "akik féldisznóval a hátukon szoktak hazajárni a piacról".

Szerinte bebizonyosodott, hogy a Fidesznek nem számít a kisfogyasztók érdeke, és hogy a kormánypárt a tisztességes magyar kereskedőkkel szemben a feketekereskedők oldalán áll. A bejelentés csak arra volt jó, hogy a fideszes óriásplakátokra ki lehessen írni az áfacsökkentést is - értékelte.

Az MSZP továbbra is az alapvető élelmiszerek árának azonnali csökkentését követeli, egyúttal elvárja, hogy a mezőgazdasági bizottság a sertéstartók érdekében azonnal nyújtson be módosító javaslatot - közölte az ellenzéki politikus. Hozzátette: felszólítják "a Fidesz által vezetett agrárkamarát", hogy juttassa érvényre a családok és a szakma egybehangzó követeléseit, valamint, hogy védje meg a sertéstartókat a teljes ellehetetlenüléstől.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggeli interjújában azt mondta, hogy a sertés áfájának mostani csökkentése a munkahelyvédelmi akcióterv, nem pedig a szociális intézkedések része. A kormány ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyének megmentését reméli az említett csökkentéstől. "Valamelyest talán az ár is csökkenhet", de most valójában nem a fogyasztói árakat mérséklő áfacsökkentésről van szó, hanem munkahelymegvédésről - tette egyértelművé, indoklásul pedig kifejtette: nagyon megnőtt - a becsületesen gazdálkodó magyarok rovására - azok versenyelőnye, akik áfát csalnak az élő- és a félsertés előállításánál, vagy a magyarországi sertések helyett importból hozzák be az alapanyagokat.

Olvasóink írták

 • 13. Pirát 2013. november 08. 20:10
  „9#-es ! ha már megszólítottál : lehet hogy található a leszármazottaid között, ugri-bugri parazitákkal fertőzött négylábú ! de biztosíthatlak, hogy nekem semmi közöm hozzátok !”
 • 12. Pirát 2013. november 08. 19:42
  „<moderálva>”
 • 11. Rubicon 2013. november 08. 14:37
  „Az MSZP eddig azt kifogásolta, hogy nem csökkent a hús áfája, most meg a csökkenés nem tetszik nekik.
  Döntsék már el mit akarnak. Kicsit nagy ott a fejetlenség.
  Mesterházi és Török Zsolt már meg se mer szólalni, mert tudják, hogy hazudniuk kellene.
  Majd Ildikó megmagyarázza”
 • 10. macs 2013. november 08. 14:08
  „A sertéságazatot meg kell menteni, OK, de tudja valaki, hogy nálunk miért kerül ennyibe 1 kg hús előállítása?”
 • 9. Qllancs 2013. november 08. 13:47
  „2..3... vén mumiák. Nézzél már szét a futyiszben...a kdmp ..átlagéletkor : 60 és halál között !!! <moderálva> tegnap:pl. Pálfy ..videó! v a nőverő 2 fideszes..vak komondoros. Kik vannak ezekben a pártokban?? haver, iskola..óvoda társ, kollágiumi haver?? és sok.sok milliós fizu..+ költségtérítés..számla nélkül !
  5. pirát. HONNAN szalasztottak fiam ???”
 • 8. achilleus 2013. november 08. 13:03
  „Gőgös Zoltán úgy csinál, mintha nem tudná, hogy adott esetben NEM a lakossági árak csökkentése volt a cél, hanem a sertéságazat megmentése. A lakosság legfeljebb annyit profitál, hogy az árak nem emelkednek tovább. De ezt a kormány maga is - szóvivője útján- részletesen elmondta a nagy nyilvánosság előtt, Giró Szász, M1, Este című műsorában, november 7-én. (Ugyanezt mondta el Orbán péntek reggel, ez idézve is van a cikk második részében.) A fentiek fényében az az erőlködés, amit Gőgös lenyom, legfeljebb a legostobábbak megtévesztésére alkalmas. "Az MSZP továbbra is az alapvető élelmiszerek árának azonnali csökkentését követeli," - kitől? Mert hogy olyan nagy csökkenés az ő idejükben sem volt, az világos. Megjegyzem, annak idején, amikor Torgyán miniszter bejelentette, hogy nem megy a kenyér ára 100 Ft fölé, akkor meg azon hőbörögtek, hogy a piacgazdasági folyamatokba nem lehet beleavatkozni, meg különben is milyen sokfajta kenyér van. Utána nem is avatkoztak be, amikor meg igen, akkor jól leszerepeltek az ÁFA-kommandójukkal. A kormány intézkedéséből egyébként világosan látszik, hogy azok érdekében született elsősorban, akiknek az érdekében ez a Gőgös leghangosabban ordibál, a sertéshúst legálisan (adózottan) megtermelőkért, mert ők adják el a sertést egészben vagy félben.”
 • 7. szatyi 2013. november 08. 12:06
  „Kár ezen veszekedni!
  A fogyasztó/vevő egy fillérrel sem kapja olcsóbban a sertéshúst a boltban /hentesnél!
  Ezért, -parasztvakítás az egész akció!”
 • 6. _csutak_ 2013. november 08. 11:45
  „@Pirát:
  Kedves Barátom,
  nekem van gyakorlatom (és OKJ-s üzletvezetői papírom!) a kiskereskedelemből, tehát te nekem újat mondani nem tudsz.
  A minősítésedről csak annyit, hogy ha érvek elfogynak akkor jön a kizárás :(”
 • 5. Pirát 2013. november 08. 11:07
  „1#-es ! ha nem írtalak volna ki az emberek sorából, a Biszku cikk kapcsán - és ha értelmes lény volnál , eltudnám magyarázni, hogy a hentesek(üzletek) milyen formában szerzik be az árut...de így hiába !”
 • 4. lukrecia 2013. november 08. 10:53
  „3; egyetertek. Az Mszp-ben akkora a baj, hogy hetente mar a allaspontjukat is valtoztatjak egy egy temaban. A Bajai csalasuk a hamis videoval szetamortizalta oket maximalisan. Most a venek tanacsatol varjak a segitseget, mert a csucsori szaju Mesterhazy keptelen rendet tenni a kaoszban. Bajnai szinten nulla szinten”
 • 3. Pirát 2013. november 08. 10:45
  „a gögös vadparaszt, a múlt hetekben még telepofával ! pont az ellenkezőjét követelete...
  tényleg nagy ...r lehet a "scucillista" táborban...főleg hogy megújulva visszaszivárogtak a múmiák !”
 • 2. vakanyad 2013. november 08. 10:27
  „Tetű kommcsiknak semmi sem tetszik csak 2-3 millás képviselói fizu.”
 • 1. _csutak_ 2013. november 08. 10:09
  „Ki vett a boltban már félsertést?
  Amit a boltban megveszünk, akár húst, akár hústerméket, annak az áfája 27%!
  Tehát humbug az egész a szokásos Orbáni díszcsomagolásban :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

Szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal pénteken. Tovább olvasom