Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

MSZP: ˝nesze semmi, fogd meg jól˝ a konvergenciaprogram

Szekeres Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány három éves kormányzása után a magyar gazdaság növekedése az ENSZ 197 tagállama közül a 178-ik.
"Nesze semmi, fogd meg jól!" - így jellemezte a kormány konvergenciaprogramját Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője szerdai sajtótájékoztatóján, mondván: a program azt jelzi, hogy a kabinet továbbra sem kíván semmit tenni a gazdasági növekedésért.

Szekeres Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány három éves kormányzása után a magyar gazdaság növekedése az ENSZ 197 tagállama közül a 178-ik. Ez teljes kudarc és veszélyezteti Magyarország jövőjét - mondta, és úgy értékelte: a kormány konvergenciaprogramja azt jelzi, hogy a kabinet nem akar és nem is képes tenni a felzárkózásért.

Szerinte Orbán Viktor korábbi ígéretei ellenére a valóság az, hogy két éve csökken a magyar gazdaság teljesítménye, idén pedig legfeljebb stagnálás várható. Eközben befagyott a hitelezés, a reálbérek csökkentek, egyre több munkahely szűnik meg, egyre rosszabb az életszínvonal és a súlyosbodó kilátástalanság miatt sok fiatal külföldre vándorol - tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a beruházások az elmúlt években folyamatosan estek, az államadósság nem csökkent, a költségvetést pedig csak a nyugdíj-megtakarítások elköltésével, 30 új adóval és a lakossági megszorításokkal sikerült "úgymond" egyensúlyban tartani. Nagy a veszélye annak is - folytatta -, hogy Magyarország a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló EU-s támogatásokat sem tudja felhasználni.

Szekeres Imre kijelentette, az MSZP szerint ebben a helyzetben a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés érdekében kell felhasználni fel az EU-s forrásokat, rendbe kell tenni a fontosabb költségvetési kockázatokat és be kell vezetni a szocialisták által már korábban javasolt, az emberek szempontjából fontos lépéseket. Rendezni kell a költségvetésben az e-útdíj és a pénztárgépek bekötésének elmaradása, valamint az alacsonyabb növekedés miatti bevétel kiesést, illetve a telekomadó-per várható következményeit és az E.on megvásárlásával kapcsolatos kezesség költségeit is - sorolta. Emellett az MSZP azt javasolja, hogy csökkenjen az alapvető élelmiszerek és üzemanyagok ára, terjesszék ki a családi adókedvezményt és csökkentsék a dolgozók utáni járulékokat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány elküldte az Európai Bizottságnak az idei, aktualizált konvergenciajelentését. A kabinet azzal számol, hogy a GDP idén 0,7 százalékkal nő, míg jövőre 1,9 százalékos lesz a növekedés. A kormány számításai szerint idén és jövőre is 2,7 százalékos lesz a GDP-arányos államháztartási hiány, és ehhez nincs szükség újabb intézkedésekre.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. április 17. 10:57
    „reszketeg-kezű, üveges-szemű poharas Imre azt felejtette el (nem csoda) hogy neki is jócskán része van benne hogy itt tart az ország szekere...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tesco először zárt nyereségcsökkenéssel 20 éven belül

A február 13-án zárult üzleti évben a Tesco adózott eredménye 124 millió font volt az egy évvel… Tovább olvasom