Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

MSZP: Uniós segítség jöhet a devizahiteleseknek

Az MSZP és európai képviselői arra hívják fel az Európai Uniót, hogy a közös valuta megmentését követően fordítsa tekintetét az eurózónán kívüli tagállamok felé.

Az Európai Unió átfogó intézkedései nélkül nincs közép- és hosszútávú megoldás a tetemes árfolyamingadozások hatásaira az eurozónán kívüli övezetre, ezért Herczog Edit, szocialista EP képviselő az Európai Bizottsághoz fordul.

Az eladósodott magyar devizahiteles családok nem profitálnak úgy az Európai Unió pénzügyi mentőcsomagjaiból, mint az euróval rendelkező országok hitelesei.

Ennek érdekében azzal fordulnak a Bizottsághoz, hogy a lehető legrövidebb időn belül dolgozzon ki átfogó koncepciót és konkrét javaslatokat úgy a bankrendszer, mint a tagállamok részére a devizahitel-válság leküzdésére, a szociális krízis megelőzésére.

Az euró megerősödése rövid- és középtávon is kedvezően hat a svájci frank árfolyamára, de nincs garancia arra, hogy egy a jelenlegihez hasonló válsághelyzet esetén ne szabaduljanak el ismét az árfolyamok- tették hozzá a közleményben.

Az Európai Bizottságnak tett átfogó, az eurózonánk kívüli övezetet is érintő intzkedéscsomag mellett a magyar szocialisták kérik megfontolni a magyar baloldal által már számos fórumon hangoztatott három konkrét lépést is.

Elsőként, hogy a hitelezéssel járó adminisztratív költségeket ne devizában, hanem az adott ország nemzeti valutájában számolják fel. Semmi nem indokolja, hogy az ügyfél dupla árfolyamkockázatot viseljen.

Másodszor: egy meghatározott, közgazdaságilag indokolható árfolyamkockázat felett a bank és az adós közösen viselje az árfolyam elszabadulásának kockázatát. Harmadszor: a bankok térjenek vissza - a kamat, illetve a kamatfelár költségeket nem számítva – valamennyi egyéb feltételt tekintve a szerződéskori állapothoz.

Olvasóink írták

 • 2. Együgyű 2011. július 30. 10:10
  „Az MSZP elnézést, de vágyálmokat akar elhinteni a devizahitelesek fele!
  Az Uniónak nagyobb bajai vannak, mint a mi devizahiteleseinkkel foglalkozni!
  Mikor foglalkoztak érdemben velünk? Csak kihasználják a későn belépett országokat, mert kellettek nekik ezek a piacok!
  Ismerős ez a politika a múltból?
  Az MSZP elsüllyed 15-év alatt a történelem árjában. A FIDESZ meg ennyi idő alatt az MSZP szintjére süllyed.”
 • 1. igazságkereső 2011. július 25. 13:44
  „A magyar "devizahiteles" családok nem is annyira profitálni akarnak az Európai Unió mentőcsomagjából, mint inkább banki tisztességet szeretnének és az eredeti, szerződéskori havi törlesztőrészletet szeretnék fizetni annál is inkább,mert ezek a "devizahitelek" nem is látták sem a devizát,sem a valutát, a bankok "csupán" annak árfolyamán szedik vissza a hiteleiket,ami teljességgel nem hogy tisztességtelen,egyenesen arcátlanság,de ezzel ők maguk is tisztában vannak.Csak most már jó lenne valami határozott kormányintézkedés, mert a bankok ugyan nem fognak megállni a gátlástalan tisztességtelenségeikben! Emlékeztetek mindenkit az ATV 2011. július 24.-i 22:05 kor közvetített műsorára,amelyben a neves közgazdász,Róna Péter megvilágította a bankok tisztességtelen eljárásait,és Müller úr arcpirító gátlástalanságát! Felmutatott Müller úr egy olyan színes kiadványt,melyről azt állította,hogy a bankok minden hitelt kérőnek átadtak egy ilyen tájékoztató füzetecskét! Már a műsorban kiderült,hogy ebből egy szó sem igaz, a műsorvezető,Kálmán Olga fülhallgatójába már is mondták, hogy ilyen füzetecskét senki nem kapott! Tényleg abba kellene végre hagyni a banki "devizahitel" károsultak hülyítését,megtévesztését és jó lenne a Banki Hitel károsultak Szövetsége főtitkárát,Lénárd Mariannt is megkérdezni arról, hogy tisztában van-e szerepével, mert jelenleg úgy néz ki,hogy többe tárt mint használ!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszültséget okoz az eldöntetlen amerikai adósságlimit

Feszültséget okoz a piacokon, hogy az Egyesült Államokban ismét nem sikerült megállapodni az államadósság-limit megemeléséről. Tovább olvasom