Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Működik a horvát-magyar közös gázvezeték

Elkezdődött szerdán a földgázszállítás a Horvátországot és Magyarországot összekötő új gázvezetéken.
A Plinacro nevű cég közleménye szerint a szállítás beindítása történelmi jelentőségű esemény, mert 33 évig a horvát-szlovén vezeték volt az egyetlen kapcsolat a nemzetközi földgázszállító vezetékhálózathoz, most már viszont Magyarország felé is megvan a kapcsolat.

A vezeték révén bővült Horvátország földgázimport-kapacitása, bővíteni lehet a beszerzési forrásokat, és akár exportálni is lehet majd gázt a horvát Slobodnica és a magyarországi Városföld közti vezetéken keresztül, amikor elkészül a tengerparton tervezett cseppfolyósított földgáz (LNG) terminál - áll a közleményben.

A földgázvezeték a horvát oldalon 80,5 kilométer hosszan, a magyar oldalon 210 kilométer hosszan fut. A beruházásról 2009-ben kötöttek megállapodást. A vezetékrendszer kiépítésére összesen 395 millió eurót fordítottak. A Plinacro 75 millió euróval járult hozzá a beruházáshoz, a magyar oldalon az FGSZ Földgázszállító Zrt. volt a partner.

A vezetéket tavaly decemberben helyezték üzembe. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes akkori zágrábi látogatásán hangsúlyozta, hogy az összeköttetés nemcsak magyar és horvát érdek, hanem egész Közép-Európáé. Az elképzelések szerint ugyanis az észak-déli európai hálózat az Északi-tengertől az Adriáig húzódva az Európai Unió energiapolitikájának egyik legfontosabb célkitűzését valósítja meg, "a diverzifikáció révén hozzájárul az országok energetikai függetlenségének megvalósításához".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árfolyamrögzítés: még nem tolonganak a devizahitelesek

A svájci frank erősödése miatt egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek… Tovább olvasom