Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Munkabér-, eva-kalkulátor 2012-re - számoljon velünk!

Gazdaság - Hétfő este a parlamentben megszavazták a 2012-es adótörvények módosítását. Ha a munkavállaló fizetését nem kompelzálja a munkaadó, bruttó 216 ezer 800 forintig jövőre csökkeni fog a nettó bér. Számolja ki, mennyivel!

Éjszakába nyúló, maratoni ülésen szavaztak a képviselők a 2012-es adótörvényhez benyújtott módosításokról. A munkavállalókat érintő adóváltozások közül a személyi jövedelemadó változása okozhatja a legnagyobb meglepetést.

Az adójóváírás kivezetése miatt, ahhoz, hogy 2012-ben a minimálbér megőrizze nettó 60 ezer 600 forintos összegét, a munkaadónak 92 ezer 600 forintra kellene a dolgozó bérét emelnie. A hétfői parlamenti szavazás szerint az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény úgy módosul, hogy a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérét a munkaadó őrizze meg. Ez azonban csak elvárás, amit a munkaügyi ellenőrzés alatt figyel a hatóság, de nem bírságolhat miatta, viszont az elvárást nem teljesítő cég két évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást.

A rendelet szerint a jelentős béremelésből, „mindössze" 5 százalék teher jut a vállalkozóra, a többit az állam állja.

A bérszámításhoz kattintson a Clik to Edit gombra!– Havi 216 ezer 800 forint feletti fizetéseknél már nincs szükség béremelésre ahhoz, hogy a nettó bérek ne csökkenjenek. Látszik, hogy a munkaadóknak ésszerűen két választási lehetőségük van. Vagy változatlanul hagyják a béreket, vagy valamennyi dolgozójuk tekintetében az elvárt mértéknek megfelelően emelik a bruttó béreket. Ez legfeljebb 5,1 százalékos bérköltség-növekedést jelent a cégeknek. Ennek alapján visszautasíthatatlannak tűnik az adókompenzáció rendszere. Óvatos becslésem szerint is legalább 200 milliárdjába kerül a költségvetésnek a nettó bérek kompenzációja – mondta Angyal József okleveles adószakértő.

Az szja-változáson túl az egyszerűsített vállalkozói adó is változik. – A fideszes parlamenti képviselők jelentős része 35–37 százalékra emelné az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva adómértékét – közölte Lázár János.


Eva-kalkulátorunkat a magasabb, 37 százalékos evához állítottuk be.

Olvasóink írták

 • 15. babar 2011. november 17. 08:27
  „"Eva-kalkulátorunkat a magasabb, 37 százalékos evához állítottuk be"
  Akkor nem kellene az ÁFA-t is 27%-ra állítani??!! Szerintem....”
 • 14. juvefan 2011. november 16. 21:30
  „Köszi Fidesz!Istenek vagytok!A sajátotokat nem csökkentitek nullára,mert annyit értek!A fene enne meg benneteket.Ez kellett?”
 • 13. azbest 2011. november 16. 19:01
  „"A forint leértékelését, a bérek csökkentését javasolja nekünk Daniel Alpert amerikai közgazdász."
  http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/11/16/az_euroovezet_lehetseges_vege/

  Fogunk mi még irígykedni azokra a kínaiakra, akiket annyira sajnálnunk kellett volna a körülményeik miatt, mert ötöd annyian lettek öngyilkosok, mint ahányan a magyarok közül szoktak évtizedek óta.”
 • 12. vári 2011. november 16. 15:55
  „"de ha afelé haladunk, amit mondasz (drasztikus nyugdíjcsökkentés ill. nyugdíjmegvonés, szülőtartási kötelezettség)"

  Úgy értem, az első mondatod implikálja, szerintem, hogy - mert már megkapta a pénzét a nyugdíjas, most már nem jár neki semmi, vagyis a nyugdíj nem jár. (De elnézést, ha félreértettem.)”
 • 11. vári 2011. november 16. 15:50
  „oszama

  Igen, tudom, hogy a kassza pókhálós, de ha a nyugdíjakat drasztikusan csökkentik vagy megszüntetik (vannak jelek, amelyek erre mutatnak), és törvénybe iktatják, hogy a gyerekeiknek kell eltartani a nyugdíjasokat, akkor pontosan ugyanott leszünk, mint most. Azok, akik alig jönnek ki a minimálbérközeli fizetésükből, szerinted hogyan fogják eltartani a nyugdíjas szüleiket?
  Ne felejtsük el, hogy az, aki most nyugdíjas, adózott évtizedeken keresztül, ergo tett bele a közösbe, nem élősködő. Minek fizetett adót akkor? És minek fizetünk adót mi most?
  Értem én, hogy nincs miből fizetést emelni és/vagy nyugdíjat folyósítani, de ha afelé haladunk, amit mondasz (drasztikus nyugdíjcsökkentés ill. nyugdíjmegvonés, szülőtartási kötelezettség), az az átlagfizetésből ill. minimálérből élő AKTÍV dolgozók tömeges elszegényedéséhez, lecsúszásához vezet.”
 • 10. oszama 2011. november 16. 15:12
  „vári 2011.11.16. 13:14
  "A nyugdíjas már megdolgozott a pénzéért" - akkor meg is kapta azt
  "de nem a nyugdíj a túl magas, hanem a minimál- és átlagbér az alacsony" - ok, általános x%-os béremelést mindenkinek ... kifizeted? a kassza már pókhálós”
 • 9. vári 2011. november 16. 13:14
  „oklahoma

  "Az nonszensz, hogy egy nem dolgozó több juttatást kapjon egy pénzéért megdolgozó embernél!"

  A nyugdíjas már megdolgozott a pénzéért - csak megjegyzem. De egyetértek; hogy aktív keresők kevesebbet kapnak némely nyugdíjasnál, az nonszensz - de nem a nyugdíj a túl magas, hanem a minimál- és átlagbér az alacsony.”
 • 8. vári 2011. november 16. 13:10
  „kumisz

  "Lehet , hogy hülye vagyok, de ez az összeg csak a mesében létezik!"

  Ennyire rossz a helyzet, hogy bruttó 220000 mesebeli összegnek számít? Ez szomorú, mert a 220000 sem egy vagyon...”
 • 7. oklahoma 2011. november 16. 12:54
  „A mindenkori nyugdíj összege nem lehet nagyobb a minimálbér összegénél! Ezt kell bevezetni! Kivétel pedig nem lehetne, teljesen mindegy mit dolgozott az illető! Az nonszensz, hogy egy nem dolgozó több juttatást kapjon egy pénzéért megdolgozó embernél!”
 • 6. szunyi 2011. november 16. 10:28
  „4. W666W

  Akkor nem a PICK henteseket foglakoztató üzletága fog indulni, hanem a PICK felsőmenedzsereket foglakoztató úgyszintén a PICK csoporthoz tartozó KFT. És adtunk a sz.-nak egy pofont.”
 • 5. Együgyű 2011. november 16. 10:21
  „Ugyan már. Vállaljunk szolidaritást a nyugdíjasokkal és a rokkant nyugdíjasokkal.
  Mi még nem dolgoztunk meg az EU-s jövedelmekért.
  Folytatjuk a világ elleni harcot, ha bele rokkanunk is!

  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 4. W666W 2011. november 16. 09:40
  „" Ez azonban csak elvárás, amit a munkaügyi ellenőrzés alatt figyel a hatóság, de nem bírságolhat miatta, viszont az elvárást nem teljesítő cég két évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást."

  Feltenném a nagy kérdést hogy magyarországon mely cégek indulnak közbeszerzésen ????
  csak hogy Szeged és környékén maradjunk a PICK, SOLE, DÉMÁSZ, EDF SUEZ vajon indul ilyenen ????
  Mivek ezek nem KKV-k már eleve szívatja a kormány Őket ezerrel és nagy ívben kiröhögik ezt az intézkedést

  Azt mi a halállal fogják mondjuk a CSÁNYI urat arra ösztönözni hogy pl a PICK nél ne bruttó 100k legyen a melós átlagkeresete ????

  Röhej a törvény de amikor hivatásos bohócok és életükbe szalagmunkában nem dolgozó dologtalanok csinálják a törvényeket ne is várjon senki se valami egetverőt ..”
 • 3. kumisz 2011. november 16. 09:19
  „" Ha a munkavállaló fizetését nem kompelzálja a munkaadó, bruttó 216 ezer 800 forintig jövőre csökkeni fog a nettó bér."

  Lehet , hogy hülye vagyok, de ez az összeg csak a mesében létezik!Sztem a nagy átlag 130000 bruttó körül kap munkabéárnek nevezett valamit. Hogy a .icsába lesz ebből 216800?????????????”
 • 2. eljensokaszeged 2011. november 16. 08:35
  „senkinek sem fog csökkenni a fizetése...”
 • 1. kakoszeged 2011. november 16. 08:16
  „A bérkalkulátor!
  Ki jár rosszul? A picipénzű!
  Nézd meg 100 e HUF-fal, 200 e HUF-fal és 300 e HUF-fal! ahogy emelkedik, úgy csökken a mínusz! Szóval a nagykeresetűek eldöntötték, hogy szívjon a kispénzű...helyes...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

317,72 forinton jegyezték az eurót hétfő este!

Rekordszintre erősödött hétfőn este az euró a forinttal szemben, de röviddel később már enyhén… Tovább olvasom