Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Munkahelyvédelmi akcióterv - ördög a részletekben

Csongrád megye - Az új munkahelyvédelmi akcióterv részeként a 25 év alattiak, az 55 évnél idősebbek és a 25–54 éves kor közötti, képzettséget nem igénylő munkát végzők munkáltatói járulékát a felére csökkenthetik 2013-tól.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a parlamentben 10 pontos munkahelyvédelmi akciótervét, amelynek a fele foglalkoztatási célcsoportoknak adna járulékkedvezményt, a másik fele pedig többek között új kisvállalkozói adótippeket tartalmaz. Az első 5 pont lényege, hogy 50 százalékára csökkentik a 25 év alattiak és az 55 év feletti munkavállalók után fizetendő járulékokat.

A képzettséget nem igénylő munkahelyeknél pedig még a két korhatár közé esők, vagyis a 25 és 54 év közötti munkavállalók járulékát is megfeleznék. Ide tartoznak például a takarítók, a segédmunkások, a polcfeltöltők: mintegy 250 ezer ember.

A képzettséget nem igénylő munkahelyeknél pedig még a két korhatár közé esők, vagyis a 25 és 54 év közötti munkavállalók járulékát is megfeleznék. Ide tartoznak például a takarítók, a segédmunkások, a
A képzettséget nem igénylő munkahelyeknél pedig még a két korhatár közé esők, vagyis a 25 és 54 év közötti munkavállalók járulékát is megfeleznék. Ide tartoznak például a takarítók, a segédmunkások, a polcfeltöltők: mintegy 250 ezer ember.
Mivel a kormány segíteni szeretné a tartósan munkanélküliek alkalmazását is, az ilyen munkavállalók után az első 2 évben teljesen elengedik a járulékokat, a 3. évben pedig csak az összeg felét kellene befizetni. A kormány támogatná a kisgyermekes anyákat is: a gyesről és gyedről visszatérő nők után az első 2 évben nem kell majd járulékot fizetni, a 3. évben pedig a jelenlegi járulékok felét fizetnék be utánuk az államkasszába a munkáltatók.

Munkanélküliek szakma nélkül

Az NFSZ májusi statisztikája szerint az 534 ezer 600 regisztrált álláskereső durván fele, 267 ezer 700 fő volt szakképesítés nélküli. Egy hónappal ezelőtt 75 ezer 700 25 év alatti keresett munkát. A fiataloknál az országos átlag több mint duplája, 25 százalék körüli a munkanélküliek aránya.

  
Mit szólnak a január 1-jétől bevezetendő csomaghoz a vállalkozók?Ribizsár Péter autószerelő mester, a Szegedi Ipartestület elnöke szerint amíg az embereknek nincs pénzük, és nem veszik igénybe a szolgáltatásokat, addig a vállalkozók nem tudnak fejleszteni, nem vesznek fel új embert sem. – Ha már minden leállt, hiába felezik meg a járulékokat – mondta a szakmájában iparosként több mint 4 évtizede dolgozó mester. – Hagyjanak először pénzt az emberek zsebében, hogy a nők minden héten elmenjenek fodrászhoz, a férfiak pedig az autószerelőhöz, ha baj van.

Molnár Lajosné, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei társelnöke – okleveles könyvszakértő – hangsúlyozta: nehéz még úgy nyilatkozni, hogy nem ismerik a részleteket. Az adókönnyítéseknél első olvasásra kedvezőnek tartja, hogy a 25 főnél kevesebbet foglalkoztatók adója a fele lesz a réginek. A vásárhelyi, 86 főt foglalkoztató Készpénz Kft. vezetőjeként azonban tudni szeretné, vajon a már alkalmazásban állókra is vonatkozik-e az utánuk fizetett járulékok csökkentése. Dolgozóik fele ugyanis vagy 25 éven aluli vagy 55 éven felüli ember.

Nem mindegy, hogy egy-egy csoportot előnyben részesítenek-e a másikkal szemben, hiszen ezáltal a nem támogatottak állásait szép lassan a támogatottak tölthetik be. Új állások pedig nem keletkeznek. Van, aki úgy véli, csak kifehérített munkahelyeket hoznak létre: az eddig feketén foglalkoztatott szakképzetlen munkaerőt megéri majd bejelenteni.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Kicsinyuszi 2012. július 06. 06:58
  „Akkor lesznek tisztességes vállalkozók és adófizetők, amikor majd itthon nem az lesz az elsődleges, hogyan tegyék tönkre minél jobban és gyorsabban a vállalkozókat, amikor az ember körmeszakadtáig dolgozik, és nem csak 60-70e forintot visz haza, amikor nem különadóval szívatják az embert, amikor a fiatalon nem kényszerülnek arra, hogy elmeneküljenek Mo-ról, és amikor végre abbahagyják Mo. tönkretételét odafent.”
 • 20. Anmari51 2012. július 05. 15:28
  „Anmari51
  5. tótkomlósi igazad van de a következő választás előtt még van egy teljes gazdasági , pénzügyi év és mindenki számára annak is aki ma még nem hiszi el, nyilvánvalóvá válik, hogy mi volt az eredeti szándék, cél ezzel a trükkel! IGEN elbizonytalanodó, elforduló szavazóik bizalmát, esetleg HÁLÁBÓL bedőlők szavazatáért már is elindultak a CSATÁBA! Hiszen a ma még Fidesz közeli és szimpatizáns felső, vagy középréteghez nem tartozó munkavállaó a saját hazavihető nettójából érezni fogja neki nem lett jobb és nem jutott több csak az árak nőttek minden területen. A legnagyobb gond az, hogy nem értik, nem látják és még a holdudvarukhoz tartozó közgazdász & pénügyi szakemberek véleményét sem fogadják el. NINCS meg rá a forrás a tervezett átcsoportosítás és plusz adó MNB & ÁK ez eleve rossz döntés volt és a EB sem fog érte gratulálni!”
 • 19. Együgyű 2012. július 05. 14:06
  „,,Munkahelyvédelmi akcióterv - ördög a részletekben"
  Az újabb pávatánc megtörtént Orbán Viktor fülkeforradalmár miniszterelnökünk és dicső csapata részéről! Most már az új munkahelyek helyett (közmunkák is) megelégszik a forradalmi felszabadító kormányunk a munkahelyvédelmi akciótervével is. Talán az új burzsoázia sem remél az országtól érdemleges gazdasági fellendülést? A rugalmas gazdaságtól történő elszakadás politikáját végzi? A vallásos, atyai, vitéz új nemesi slepp esetleg titkon még a jelenleg meglévő munkahelyekben sem bízik? Pedig sosem volt a nemzetvezetőinknek a zászlaján, hogy aki dolgoznak azok a munkájuk megkülönböztetése nélkül egységesen minimum átlagbért / 2012. febr. 21. - 213 000 forint/ keressék. Talán a saját előjogaikkal és fizetésükkel, vagyonkájuk növelésével foglalkoztak, foglalkoznak? A Magyar érdemleges gazdasági növekedés és a költségvetési hiány sem számít a gazdagodásuknál az egyeseknek? Minden áldozatot a kettesekre hárítják? Ezért csapott le most a taktikai magyar atombomba a jogos I-II-es rokkantnyugdíjasokra is? Csak evvel az a baj, hogy még nagyobb atomcsapást mérnek a jelenlegi és még most egészséges leendő rokkant ellátottak csapatára. Az igaz, hogy a jelenlegi kettes egészségesek jelenleg nem gondolnak arra, hogy bármikor a ló túloldalára kerülhetnek! Talán ez ad reményt a Szent Istváni, Antal Józsefi örökségű, Orbán Viktori II. uralkodású monarchia vezetőinek? Vélelmezem a szociális biztonság megszüntetésére, felszámolására törekednek az öngondoskodás jegyében.
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom! OFF.”
 • 18. Dr.Tonyk 2012. július 05. 13:54
  „Ezt az intézkedést követő 300 milliárdos lyukat milyen új, forradalmmi adókból fogják megvalósítani?”
 • 17. roxper 2012. július 05. 13:45
  „16.
  Ezen nevettem én is, hogy most arra alapoz egy költségvetést és kisebb kiadást, amivel éveken át alávágott az országnak és emiatt vezette be a hülye különadóit!”
 • 16. macs 2012. július 05. 13:04
  „15. Szücsiii,
  érdekes cikket linkeltél be. Nekem eza mondat tetszik:
  "...Matolcsy reményei szerint már az IMF-tárgyalások elkezdésének közelsége is óriási hozamcsökkenést eredményez, kevesebb kamatkiadása lesz az államnak, mint ahogyan eddig gondolták, ezen pedig jövőre 150 milliárd forintot spórol a kormány."
  Vagyis az a hozzáállás, miszerint utáljuk az IMF-t, és nem leszünk gyarmat, 150 milliárd forint plusz költséget indukál. Vagyis egyik kézzel szórjuk a pénzt, míg a máikkal a filléreket számolgatjuk. :-)”
 • 15. Szücsiii 2012. július 05. 12:10
  „A kieső 300 milliárd befoltozására tervezett rafkós trükkök kormányunk embereitől:
  http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20120629-kapkodas-trukkozes-bakizas-a-300-milliardos-csomagban.html”
 • 14. macs 2012. július 05. 12:01
  „11. achilleus,
  tudod, miért nem fog bért emelni? Szerintem azért, mert ennyi pénzért is válogathat a munkavállalók között. :-)
  Ezeknek az intézkedéseknek csak egy baja van, de az nagy. A meglévő munkahelyeket, vagyis ugyanazt a tortát osztja újra, csak más szempontok szerint. Ahhoz, hogy új munkahelyek jöjjenek létre versenyképes termék kell, beruházások kellenek, és fizetőképes kereslet.
  Azzal, hogy az adórendszer miatt azoknál marad kevesebb pénz, akik szinte az utolsó fillérig elköltik, tehát fogyasztanak, csökkent a kereslet. Akiknél a több pénz marad, azok pedig eddig is fogyasztottak és nem nagyon tudnak többet vásárolni, mert pl. csak egy gyomruk van, és nem fognak naponta kétszer fodrászhoz, manikűröshöz menni, és nem fognak dupla annyi üzemanyagot tankolni a kocsijukba.”
 • 13. azigazitrebitsch 2012. július 05. 11:09
  „11. achilleus

  Jó tanács,gyere el a napról!”
 • 12. baaecb 2012. július 05. 10:59
  „A Ti Viktorotok még 1.000.000 új munkahelyet hazudott pár hónapja, most meg hirtelen gyorsan már védeni kell a meglévőeket is! Tehát akkor nincs 1 db új sem! Monnyon le!!!”
 • 11. achilleus 2012. július 05. 10:53
  „"a Szegedi Ipartestület elnöke szerint amíg az embereknek nincs pénzük, és nem veszik igénybe a szolgáltatásokat, addig a vállalkozók nem tudnak fejleszteni, nem vesznek fel új embert sem. - Ha már minden leállt, hiába felezik meg a járulékokat "

  Mi lenne, ha a vállalkozók a járulékcsökkentésből bért emelnének? Vagy emeljen bért a másik munkáltató, csak ő maga ne? Ja, hogy még a megemelt minimálbért sem tudják kifizetni? Emeljen bért a kormány akiknek tud, azaz a közalkalmazottaknak, hogy legyen fizetőképes kereslet? Akkor meg azzal jönnek, hogy a kormány a nem termelőkre költi az adófizetők pénzét. Szóval, láthatóan nincs jó megoldás, bezzeg, ha ugyanezt a szocialista-liberális kormány csinálta volna, lett volna nagy lelkesedés. De nem csinálta! Hiába mondták azt az Országgyűlésben a szocialista képviselők a törvény vitájában, hogy ez a 10 pont olyan, mintha az általuk hátrahagyott fiókokban találta volna a mostani kormány. - "olyan, mintha a minisztérium dolgozói rábukkantak volna az előző kormányok dokumentumaira." (Mesterházy) - Na most akkor hogy is van ez? Tényleg, ha a vállalkozó úrnak eszébe sem jut, hogy a csökkentett járulékból netalán bért is emelhetne, de az viszont rögtön eszébe jut, hogy kevés a pénze az embereknek. Honnan lehetne több pénze mégis az embereknek, ha nem a fizetésükből? Valahol azért meg kellene törni a körbemutogatást, a pénz nem fog az égből lepottyanni. Vagy adósodjunk el, kívülre-belülre? Na igen, úgy lehetett keresletet-növekedést generálni-fenntartani, de most éppen az adósságok visszafizetése van soron.”
 • 10. Commander-V2 2012. július 05. 10:36
  „Ribizsár úrnak több esze van a gazdasághoz, mint Orbánnak, Simicskának és Matolcsynak.”
 • 9. Kraivan 2012. július 05. 10:26
  „7:
  Azt a lukat azt lenne hivatott befoltozni, h az embereknek több pénze marad, így elkezdenek költekezni.

  De a (n)Agyvezír ezen módosítással csak a munkáltató járulékot csökkenti. Ha a munkáltató 108ezer helyett 85öt fizet, de a munkás ugyanúgy 60ezret visz haza abból nem lesz többletáfa.”
 • 8. busch 2012. július 05. 10:01
  „Tápai 4 Milliót kapott,majd ki dobták sajnos felszállt nem pedig zuhant,de ez normális dolog.”
 • 7. xene@freemail.hu 2012. július 05. 09:52
  „A kieső járulék összegét ki fogja megfizetni? Ugyanis így akkor a költségvetésben megint lesz egy kis "luk"...amit valahogy be kell foltozni...vajon milyen új adó lesz majd erre?”
 • 6. Kraivan 2012. július 05. 08:33
  „Ezek hülyék.
  És most diplomatikus voltam.
  Látják a problémát, de ez a megoldásnak nevezett valami nem jó.

  "Nem mindegy, hogy egy-egy csoportot előnyben részesítenek-e a másikkal szemben, hiszen ezáltal a nem támogatottak állásait szép lassan a támogatottak tölthetik be."
  Erről van szó. De ez nem újkeletű. Eddig startkártyásokat foglalkoztattak. Mivel az tavaly megszűnt, most a diákokat szeretik.
  Van egy kiskapu:
  szakképzetlen személy dolgozhat mint kisegítő, de csak szakképzett felügyelete mellett.
  Nyiss bármit, legyen 2 szakképzett embered akik váltják egymást, és a többi meg diák. Ők csak örüljenek h egyáltalán van munkájuk, te meg a hammert tankolod.
  Kár h mint az alkalmazott oldalról, havi 60ezerből nem tudok félretenni annyit h ezt a zseniálisan csak gazdagoknak kivitelezhető tervet megvalósítasam.

  1.
  Erre jön ez az új zseniális ötlet. Csökkentsük a járulékokat.
  Ami szükségszerű, Támogatom.
  DE A MINIMÁLBÉRT IS EMELNI KELL!!! Mert a kizsákmányolók így annyit tesznek majd, h ugyanúgy minimálbér, és megtartja magának. A lakosság fogyasztókészsége nem fog nőni, csak akkor ha humánus a foglalkoztató.

  Ellenben a becsületes kisvállalkozóknak már ez is segítene. Belegondolva nem itt ülnék ennyiért ha 2 évvel korábban jött volna akár ez a lépés.

  2.
  Már megint kivételezés. Szóval sírunk h alulképzett a magyar, a szakképzett személyek meg emigrálnak 6-8-10x fizetésért jobb életkörülményekért, hangyaf-- drágább életért cserébe.
  Erre fiatalok, öregek, szakképzetlenek és tartós munkanélkülieket támogatnak.
  Már látom a jövőt, ahol majd 2 éves munkaszerződéseket fogok kapni meglepően. (már ha kapok egyáltalán, mert szakképzett 28 éves vagyok)”
 • 5. tótkomlósi 2012. július 05. 08:33
  „Ennek az egész akciónak csak egy és kizárólag egy lényege van! A választási előkészület! Az elvesztett szavazótábor visszaszerzése!”
 • 4. laca100 2012. július 05. 08:23
  „Normális fizetést kellene adni minden embernek, élhető országot teremteni! Ismét csak egy trükközés!”
 • 3. tzs_szeged 2012. július 05. 08:09
  „A problémákat a viszonyok torzításával próbálják orvosolni. Lecserélik a drágább munkavállalót olcsóbbra. A foglalkoztatás mértéke nem fog nőni.”
 • 2. azigazitrebitsch 2012. július 05. 07:59
  „Ribizsár Úrnál a pont!!
  Röviden,tömören ennyi,a többi az már mellébeszélés!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország a 31. helyen az innovációs ranglistán

A 141 országot felölelő idei rangsorban Magyarországot csupán Csehország előzi meg a visegrádi… Tovább olvasom