Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás

Ha a munkáltató arra kényszerül, hogy átcsoportosítsa, átszervezze az emberi erőforrásait, akkor élhet a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás lehetőségével. A cikkben néhány fontos kérdésre hívja fel a figyelmet egy szegedi könyvelőiroda: milyen hosszú lehet ez az időszak, változhat-e a munkabér, szükséges-e szerződés módosítása?
A tavaly júliusban életbe lépett Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató egyoldalú utasítással a dolgozót átmenetileg a munkaszerződésétől eltérő munkakörben, munkahelyen foglalkoztathatja, vagy akár más munkáltatónál is. Nincs már kiküldetés, kirendelés, átirányítás fogalmakkal elnevezve ez az intézkedés a törvényben, egyszerűen a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás eseteként nevesítik. A gyakorlatban azonban használhatóak ezek a kifejezések. Az átmenetiség kulcsfontosságú, ugyanis egy naptári évben maximum 44 beosztás szerinti munkanapra terjedhet ki, illetve 352 munkaórára. A dolgozó részéről nem okozhat aránytalan sérelmet az intézkedés.

Mennyi a lehetséges időtartam, ha nem teljes évben foglalkoztatja a vállalkozás a dolgozót? Ebben az esetben az időtartam arányosan csökken az eredeti 44 napról, illetve 352 óráról.

Hogyan lehet növelni az időszakot? A kollektív szerződésben megnövelhetik ezt az időtartamot, felső korlát nélkül. Azonban ebben az esetben is figyelembe kell venni, hogy a lehetőség csak ideiglenes lehet. Ha nem ideiglenes változásként kezelik, akkor tulajdonképpen a cég egyoldalúan módosította a dolgozó munkaszerződését, erre válaszul pedig a dolgozó keresettel élhet, az utasítás közlésétől számított 30 napon belül. Ha mindkét fél beleegyezik a hosszabb időtartamú – tehát nem ideiglenes – változásba, akkor nincs akadálya, hogy közös külön megállapodással határozott időre szóló munkaszerződés módosítással ezt „lepapírozzák."

Van-e valamilyen kikötés a munkabérre ilyen esetekben? Nem kaphat kevesebbet a dolgozó, mint a hatályos munkaszerződése szerinti alapbér, sőt, bizonyos esetekben pótlékok is megillethetik. Még ha alacsonyabb szintű munkakör ellátását bízzák is rá, akkor sem lehet kevesebb a bére, mint a szerződésben szereplő.

Mindenki foglalkoztatható a szerződésétől eltérő munkakörben? Nem, ugyanis a várandós, a gyermeket egyedül nevelő, és a megváltozott munkaképességű dolgozók esetében beleegyezésük nélkül nem adható ki ilyen utasítás.

A munkavállalóknak nem kell attól tartaniuk, hogy a foglalkoztatójuk bármikor átirányíthatja őket más vállalkozáshoz munkát végezni, azaz tulajdonképpen kölcsönadhatja őket. A munkaerő-kölcsönzés ugyanis más feltételekkel valósulhat csak meg. A kölcsönzést végző munkáltatónak sok jogszabályi feltételt is teljesítenie kell ahhoz, hogy dolgozókat ellenérték fejében engedjen át másik munkáltatóhoz. Az egyoldalú utasítás csak ideiglenes lehet, a hosszabb távú kölcsönzési lehetőséggel szemben.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíjat alapított lapunk a GTK-n

Együttműködési keretszerződést írt alá egy új ösztöndíj alapításáról hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja és a Lapcom Kft. kiadóigazgatója. Tovább olvasom