Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nagyobb hasznot hajt a toll, mint a hús

Csongrád megye - Az árpádhalmi tollkereskedő nyereségesebb, mint a Pick – ez derül ki a HVG listájából. A megyéből 9 cég került a legnyereségesebb cégeket összesítő listába, 5 vállalkozás először szerepel.
Kilenc Csongrád megyei vállalkozás került a HVG 500 legnagyobb nyereségű cég listájára, az eddig ismert nevek mellett újak is felbukkannak. A felsorolást továbbra is a gumiipari óriás, a ContiTech Rubber Industrial Kft. vezeti, őt a kapcsolóiról és szerelvényeiről ismert szentesi telephelyű Legrand Magyarország Kft., a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. és az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft. követi. Újként a legnyereségesebbek közé került az árpádhalmi tollfeldolgozó Napfény-Toll Kft., a Pick Szeged Zrt., valamint a kémiai analitikai mérőműszereket forgalmazó Hanna-Instruments Hungary Kft., a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. és a gabonakereskedő Agromag Kft.

A HVG listájára két meglepetésnek számító cég is felkerült. Az egyik a szegedi Hanna-Instruments Hungary Kft., a HANNA Instruments termékeinek hivatalos magyarországi forgalmazója. A cég honlapja szerint 1986-ban mutatták be a pHep műszerek első verzióit, gyakorlatilag forradalmasították a pH-mérést. Beszámolói szerint a nemzeti cég leánya évekig veszteséges volt, 2009 és 2012 között 59 millió forintos forgalom mellett 79 millió forint veszteséget termelt. 2013-ban rekordévet zártak: 5,2 milliárd forintos bevétel mellett 1,3 milliárd forint nyereséget könyveltek el. A cégadatok szerint a vállalkozás exportból érte el a kimagaslóan jó eredményt, a hazai értékesítés alig bővült.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

A másik új szereplő az árpádhalmi Napfény-Toll Kft. A 2008 végén alakult vállalkozás tollkereskedelemmel és feldolgozással foglalkozik. Azt írták, „a társaság nyereséges gazdálkodása egyértelműen igazolja, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére is, jól szervezett termelési, kereskedelmi politikával hatékonyan tudta kihasználni adottságait". Optimizmusukat a cégadatok is alátámasztják, 5 év alatt közel megtízszerezték bevételeiket, a nyereség 113 millió forintról 1,37 milliárd forintra nőtt. A vállalkozás 2012-ben Orosházáról költözött Árpádhalomra, az áru felvásárlása, értékesítése, az eladott toll kamionba pakolása már a Csongrád megyei telephelyen történik. A Napfény-Toll Kft. tavaly 1,8 milliárd forinttal növelte belföldi értékesítését, miközben az export az 1,1 milliárd forintos szinten maradt.

Infografika: DM
Infografika: DM

A HVG összeállításából kiderül, a top 500-ba került Csongrád megyei cégek összesen 26,5 milliárd forint adózott eredményt értek el 2013-ban, a Napfény-Toll Kft. nyereségesebb volt, mint a Pick Szeged Zrt. vagy éppen a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeírják a gyümölcsfákat is

A KSH reprezentatív összeírás keretében november 22. és december 15. között kérdőíves felmérést végez a megye 29 településén, az egyéni gazdaságokban. Tovább olvasom