Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Napi 60 céget számolnak fel

Dél-Alföld - Munkanapokon egy nap alatt csaknem 60 cég szűnik meg az országban. 2014 júniusa és 2015 májusa között 14 és fél ezer cég ellen indult felszámolási eljárás. Csongrád megyében közel 400-at, Bács-Kiskunban 500-at, Békésben 300-at zártak be.
 Szeged az új cégek paradicsoma

Hogy több céget alapítottak, mint ahányat megszüntettek, jól látszik a megyei adatokon is. Csongrád megyében közel 400-at, Bács-Kiskunban, a legnagyobb dél-alföldi megyében 500-at, Békésben 300-at zártak be. Csongrád megyében kerekítve 800, Bács-Kiskunban 830, Békésben 400 új vállalkozás jött létre. Szeged az új cégek paradicsoma: több mint 500-at alapítottak a megszűnő 200 helyébe. Kecskeméten 260 született, míg 140 zárt be, Békéscsabán a 110 új vállalkozás aránylik a tevékenységét befejező mintegy 80-hoz.

A gazdasági válság kezdete, 2008 óta 116 ezer gazdasági társaságot számoltak fel az országban – tájékoztatott a feketelista.hu. 2012 után csökkent az iram. Somogyi Ferenc, a Felszámolók Országos Egyesületének (FOE) elnöke szerint ez nem azt jelenti, hogy javult a cégek pénzügyi fegyelme: csak a törvényi eljárások változtak. Korábban ugyanis a kényszer-végelszámolások nagy része felszámolásba ment át, ezt pedig regisztrálta a statisztika. Most viszont a cégbíróság kényszertörlést rendelhet el, ami sehol sem jelenik meg felszámolásként.

A feketelista.hu összesítő adatokat szolgáltatott a cégalapítások alakulásáról is. A gazdasági válság kezdete óta az elmúlt egy évben indult a legkevesebb, mintegy 26 ezer új vállalkozás. A csúcs a 2012–2013-as időszakban volt, akkor 57 és fél ezer új gazdasági szervezet alakult.
Jelenleg 584 ezer regisztrált gazdasági szervezetet tartanak nyilván, 7 év alatt papíron a hazai cégvilág fele kicserélődött. Sok esetben azonban csak cégtáblacseréről van szó: az volt a gyakorlat, hogy a tulajdonos veszni hagyta csődbe jutott vállalkozását, és más néven, esetleg más nevén újat alapított.

– A felszámolás hosszadalmas eljárás, kimenetele kétséges. Évekig eltarthat, és már az is sikernek számít, ha a követelés 5 százaléka megtérül – mondta Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Tovább nőtt a közép-magyarországi régió súlya: az újonnan alapított cégek több mint felét itt jegyezték be. Valamennyi megyei jogú nagyvárosban több új vállalkozást jegyeztek be, mint amennyit felszámolással megszüntettek. A legnagyobb mozgás a gazdaságilag leggyengébb megyékben zajlott le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszámú ingatlan cserélt gazdát a múlt hónapban

Júliusban rekordszámú, 12 ezer 355 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon. Tovább olvasom