Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

NAV: vallani akkor is kell, ha nincs adó

Idén május 20-áig kell benyújtani a 1353 számú szja-bevallást vagy a 1353-as adónyilatkozatot. Minden információ egy helyen.
A munkáltatótól kapott 13M30 számú igazolás, a munkaviszony évközi megszüntetésekor kiállított adatlap, valamint a különböző kifizetőktől kapott igazolások nem pótolják az adóbevallást – tájékoztatott a NAV Dél-alföldi Adó Főigazgatósága.

Abban az esetben is be kell nyújtani a bevallást, ha nincs további adófizetési kötelezettség. A NAV tapasztalatai szerint elsősorban azok nem vallanak, akiknek évközben megszűnt a munkaviszonya, vagy adóköteles társadalombiztosítási ellátásban részesültek. Sokan érintettek azok közül is, akik nyugdíjasként vagy diákként szereztek bevallási kötelezettség alá eső adóköteles jövedelmet. Amit nem kell bevallani, az a nyugdíjasoknál az adómentes nyugdíj, a diákoknak az adómentes ösztöndíj. Idén május 20-áig kell benyújtani a 1353 számú szja-bevallást vagy a 1353-as adónyilatkozatot. A NAV a bevallások benyújtását ellenőrzi: a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Szja-bevallás, egyszerűbben

Kedd: utolsó nap az adóbevalláshoz

Kedden éjfélkor lejár a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ilyenkor szokásos nagy forgalomra számítva meghosszabbítja a kiemelt ügyfélszolgálatok nyitvatartási idejét: Szegeden, a Bocskai utcában, Szentesen, Makón, Vásárhelyen a kirendeltségeken 8–18 óráig lehet bevallással kapcsolatos ügyeket intézni. Csongrádon 8-tól 17.30-ig tartanak nyitva. A NAV Általános Tájékoztató Rendszerének (TCC) munkatársai a 06-40/42-42-42-es kékszámon is egész nap, 8.30-tól 18 óráig fogadják a hívásokat. A postánál az az előírás, hogy minden megyeszékhelyen egy hivatalnak kell 20 óráig fogadnia az ügyfeleket: ez az egy posta a szegedi Rókusi körúti Tescóban található. Amennyiben valaki május 20-áig önhibáján kívül nem nyújtja be bevallását, akkor az akadály megszűnése utáni 15 napon belül kell bevallást tennie és igazolnia a késés okát. Aki ezt nem teszi meg, mulasztási bírságra számíthat.

 
Még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek szja-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a NAV közreműködésével készül. Az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallást május 20-áig nyomtatott és elektronikus formában is be lehet nyújtani a NAV-hoz: idén ugyanis az ilyen bevallás nyomtatott verziója mindössze 7 oldal. Kitöltéséhez segítséget nyújt a 4. oldalon szereplő konkrét példa, amely a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan mutatja meg, mely összeget, milyen összefüggés alapján, melyik sorba kell beírni. Az szja-bevallás csökkentett adattartalmú nyomtatványa bármely NAV-ügyfélszolgálaton beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu). A honlapon elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor az 1353 számú bevallás előlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani. Ám nem lehet alkalmazni abban az esetben, ha például tavaly a következő jogcímeken szerzett valaki jövedelmet, vagy bizonyos kedvezményt szeretne érvényesíteni (az ezekhez tartozó sorok ugyanis csak a teljes adattartalmú bevallásban szerepelnek): az Államadósság Elleni Alapba való befizetés utáni adóalap-kedvezmény érvényesítése; 2013-ban külföldről származó jövedelem; ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél adókiegyenlítés érvényesítése; csereügyletből szerzett bevallásköteles jövedelem; különadó hatálya alá tartozó bevétel. Akinek 2013-ban más olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, szintén a teljes adattartalmú 1353-as számú bevallást kell kitöltenie és május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.

Adókedvezmény fogyatékosoknak

A súlyosan fogyatékos személyeknek az összevont adóalap adójából levonható kedvezmény jár. Ennek mértéke az év első napján érvényes minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg havonta. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket kormányrendelet rögzíti. A különféle mozgás- és érzékszervi, valamint mentális fogyatékosságok mellett például cukorbetegség esetén is járhat a kedvezmény, amelyet azok is igénybe vehetnek, akik fogyatékossági támogatást vagy rokkantsági járadékot kapnak. Utóbbira az jogosult, aki a 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné vált, illetve 80 százalékos vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett, és számára nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg. Tehát a rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülők – a korábbi szabályok szerinti rokkantnyugdíjasok – az ellátásuk jogcímén nem jogosultak erre a kedvezményre. Az adókedvezményt, a rokkantsági járadékot, illetve a fogyatékossági támogatást megállapító határozat, a felsorolt betegségek esetén pedig szabályos orvosi igazolás birtokában lehet igénybe venni. Az orvosnak a kiállított kedvezményre jogosító igazolásról az adóhivatalnak adatokat kell küldenie. Aki a korábbi évekre is jogosult lett volna a kedvezményre, de azzal nem élt, a megfelelő igazolások alapján az elévülési időn belül önellenőrzéssel utólag igénybe veheti.

Egy hívással javítható az szja-bevallás

Ha a benyújtott bevallásban hibát talál a NAV, azt telefonon is javítani lehet az adóhatóság ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszerén, kivéve, ha a bevallásról hiányzik az aláírás. A szolgáltatáshoz egyedi azonosító PIN kód kell, amely a postán, ügyfélkapun keresztül beküldött vagy az ügyfélszolgálatokon leadott TEL jelű nyomtatványon ingyenesen kérhető. Az ügyintézés az adózó azonosításával kezdődik, amelyhez az adóazonosító jelet, illetve az ügyfél-azonosító számot kell megadni. Ezt követően a megfelelő menüpont kiválasztásával rögtön az ügyintéző jelentkezik. A telefonos ügyintéző rendszer belföldről helyi tarifával a 06-40/20-21-22-es számon, munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 16 óráig, míg pénteken 8.30-tól 13.30-ig hívható.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNB: nőtt az államadósság az első negyedévben

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százaléka, 24 904 milliárd forint volt március végén. Tovább olvasom