Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Negatív megfigyelés alá vették az OTP-t

Standard & Poor's közölte, hogy a magyar államadósság visszaminősítése esetén rontaná az OTP-besorolásokat is.
Negatív kihatású megfigyelés alá vette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait kedden a Standard & Poor's, miután a hétvégén hasonló vizsgálatot jelentett be a magyar szuverén adósosztályzatokra is. A cég közölte, hogy a magyar államadósság visszaminősítése esetén rontaná az OTP-besorolásokat is.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja kedden Londonban bejelentette, hogy a negatív felülvizsgálat az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank hosszú és rövidtávú, "BBB mínusz/A-3" osztályzataira vonatkozik.

Az S&P szombat hajnalban közölte Londonban, hogy negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású, ugyancsak "BBB mínusz/A-3" szintű osztályzatait.

Az OTP-re kedden bejelentett negatív vizsgálat indoklásában a Standard & Poor's kiemeli, hogy a bankok esetében kezdett osztályzati vizsgálat a szuverén adósság felülvizsgálatának folyománya.

A hitelminősítő az OTP-vel kapcsolatos keddi elemzésben megismétli a szuverén felülvizsgálat szombati bejelentéséhez fűzött véleményét, amely szerint a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt "kiszámíthatatlanabbá" vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek hátrányos hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

Az OTP és az OTP Jelzálogbank besorolásai azonosak Magyarország szuverén adósosztályzataival, és ha a magyar államadós-besorolásokat az S&P visszaminősítené, ahhoz hasonló mértékben rontaná az OTP és érdekeltsége osztályzatait is - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Standard & Poor's szerint az OTP osztályzatait a bankcsoport erőteljes hazai lakossági hálózata, szilárd lakossági betétbázisa, valamint a lakóingatlan-hitelek piacán betöltött vezető pozíciója támasztja alá. Kedvező az OTP besorolásaira, hogy jövedelme és üzleti tevékenysége a fogyasztói, valamint a kis- és középvállalati finanszírozás széles bázisára épül, és tevékenysége kiterjed Közép- és Kelet-Európa egyes térségeire is.

A negatív besorolási tényezők között van az S&P szerint az OTP romló eszközminősége és a jövedelmezőséget terhelő nyomás. Az OTP ki van téve a válság előtt gyors ütemben bővült kölcsönportfolió megnövekedett hitelkockázatának, különös tekintettel a Magyarországon, valamint egyes kelet-európai érdekeltségek által folyósított devizaalapú jelzáloghitelekre - áll a Standard & Poor's keddi londoni elemzésében.

Az S&P szerint mivel az OTP vagyonának zöme Magyarországon van, nem várható, hogy a Standard & Poor's a magyar szuverén devizaadósság-osztályzat fölötti besorolást adna a bankcsoportnak. Ez a hitelminősítő szerint azt tükrözi, hogy a bank értékpapír-portfoliójában tartott magyar kötvények, valamint a 2012-re várt gyengébb makrogazdasági kilátások révén az OTP ki van téve a "romló szuverén hitelképességnek".

A Standard & Poor's ezzel kapcsolatban megerősíti, hogy az OTP esetében kezdett negatív megfigyelés a Magyarországra bejelentett hasonló felülvizsgálattal van összefüggésben. Az S&P megerősítette azt is, hogy a felülvizsgálat eredményéről várhatóan még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő - a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service - egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, "BBB mínusz", illetve a Moody's osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő "Baa3" hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint államadóst.

A magyar besorolásokra a Moody's és a Fitch Ratings negatív kilátást tart érvényben. A Standard & Poor's által szombat hajnalban bejelentett negatív megfigyelés a hitelminősítői gyakorlat alapján a negatív kilátásnál erősebb utalás a leminősítés lehetőségére.

Ha a három hitelminősítő valamelyike rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország befektetésre már nem ajánlott besorolási kategóriába kerülne át az adott cégnél.

Olvasóink írták

 • 3. KamuNeni 2011. november 16. 05:29
  „Hat mar ideje hogy az otp fel legyen razva. A legrosszabb magyar bank. Nehezen es lassan lehet veluk mindent elintezni.”
 • 2. .suhym. 2011. november 15. 19:45
  „1. varadipal 2011.11.15. 18:05
  Megbocsáss, ennek mi köze a Standard & Poor´s-hez?”
 • 1. varadipal 2011. november 15. 18:05
  „Még nem kaptam levelet Csányitól, amiben kenyérre kért kölcsön tőlem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nullán a libabiznisz

Veszteséggel zárja idén a kacsatenyésztést a legnagyobb szegedi gazdaság. A libanevelésben ez a második nullszaldós évük. Tovább olvasom