Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Negatívra rontotta a Mol kilátását a Fitch Ratings

A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta a döntést, hogy a magyar olajcégre a működés több területén is növekvő nyomás nehezedik.
Az eddigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a Mol hosszú futamidejű adósságának osztályzati kilátását kedden a Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar olajcégre a működés több területén is növekvő nyomás nehezedik.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás negatív felülvizsgálatával egy időben megerősítette a magyar vállalatra érvényben tartott befektetési ajánlású, "BBB mínusz" szintű besorolást.

A Mol adósosztályzata a Fitch listáján egy fokozattal jobb a "BB plusz" magyar szuverén besorolásnál, amelyet ugyanakkor a hitelminősítő stabil kilátással tart nyilván.

A Mol magasabb besorolását az teszi lehetővé, hogy a Fitch Ratings a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok besorolási országplafonját "BBB" szinten állapította meg. Ez két fokozattal jobb az aktuális magyar szuverén besorolásnál, és egy fokozattal haladja meg a Mol jelenlegi osztályzatát.

A Mol kilátásának keddi felülvizsgálatához fűzött elemzésében a Fitch Ratings kiemelte azt a véleményét, hogy a cég tevékenységére "számos fronton" egyre nagyobb nyomás nehezedik, emellett korlátozott a vállalatcsoport mozgástere a kitermelés gyors felfuttatását célzó lépések megtételére, például akvizíciókra.

A Fitch szerint valószínűtlen az is, hogy a kitermelésből eredő bevételek, valamint a kamatok, az adófizetés és a leírások előtt számolt alapszintű pénzügyi eredmény (EBITDA) a tavalyi visszaesés után gyors emelkedésnek indulna, tekintettel a Szíria elleni nyugati szankciókra és a térségben dúló, elhúzódó konfliktusra.

Mindemellett a magyarországi finomítói és értékesítési környezetet is szűkös árrés és gyenge kereslet jellemzi - áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint az európai olajfinomítói szektorban mutatkozó kapacitásfelesleg és a veszteséges horvátországi finomítói üzletág további "ellenszelet" támaszt a magyar céggel szemben.

A Fitch Ratings közölte ugyanakkor, hogy várakozása szerint a Mol vállalatvezetése továbbra is konzervatív pénzügyi kockázatkezelési politikát folytat, és ennek jegyében csökkentené a beruházási kiadásokat a vártnál gyengébb pénzügyi helyzet esetén, például akkor, ha csökkennek az olajárak, vagy hosszabb időre leáll a szíriai nyersolaj- és földgázkitermelés.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy azok az olajcégek, amelyeknek kitermelés-növelő lehetőségei korlátozottak, gyakran alkalmazzák az akvizíciós stratégiát. A Mol jelenlegi vállalati adósbesorolása azonban nem tartalmaz mozgásteret nagyszabású, adósság-kibocsátásból fedezett felvásárlásokhoz, tekintettel a magyar céggel szembeni kihívásokra, és arra, hogy a Fitch Ratings saját előrejelzése szerint csökkenni fognak az olajárak.

A hitelminősítő jelenlegi várakozása az, hogy a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajféleség átlagára az idén 100 dollár, 2014-ben 92 dollár lesz hordónként - áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak távlati előrejelzéseiben továbbra is 100 dollár feletti olajárak szerepelnek, ám az e prognózisokat érvényben tartó citybeli szakelemzők is jelentősen csökkentették az utóbbi időben olajár-becsléseiket.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays - amely rendszeres olajpiaci helyzetértékeléseket is összeállít - legújabb prognózisában közölte, hogy a Brent olajfajta jövő évi átlagárára adott becslését az eddigi 130 dollárról 110 dollárra, 2015-re érvényes Brent-előrejelzését 135 dollárról 115 dollárra vette vissza.

Olvasóink írták

  • 2. Qllancs 2013. július 17. 14:19
    „Ezek hülyék ! Ma Magyon a MOL a legjobb cég ! a legtöbb nyeresége van.A Mol a részvény piacon is mindig + ban van !!
    Több milliárdos nyeresége van évente ! ov kiemelt haveri körébe tartozik.”
  • 1. igazságkereső 2013. július 17. 08:43
    „A kenyérgyárakra nem akarná esetleg kiterjeszteni hatókörét bármelyik hitelminősítő?! De sorolhatnám még a toalettpapír gyártó cégekre is a lehetséges terjeszkedést! Nem lehetne esetleg befejezni ezt a szándékos tönkretételi akciót Magyarország ellen?!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig mozdult el a forint árfolyama kedd estére

Az euró 20 órakor 292,61 forinton állt. Tovább olvasom