Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Negatívra rontotta Hollandia kilátását a Fitch

A nemzetközi hitelminősítő a holland gazdaságban egyszerre érvényesülő több sokkhatással indokolta a lépést.
Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Hollandia lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatának kilátását az eddigi stabilról kedden a Fitch Ratings, a holland gazdaságban egyszerre érvényesülő több sokkhatással indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő szerint az egyik ilyen sokk a lakóingatlanok árának zuhanása. Ezzel kapcsolatban a Fitch Ratings kiemeli, hogy a holland ingatlanpiac korrekciója meredekebb a cég által korábban vártnál. Ezért a Fitch szakelemzői közölték: a legutóbbi csúcsszint és a várható mélypont közötti áresés mértékére adott előrejelzésüket az eddigi 18 százalékról 25 százalékra módosítják.

Mivel a holland háztartások adósságállománya a hazai össztermék (GDP) 130 százaléka, amely a legmagasabbak között van az EU-tagállamok között, a gyengülő ingatlanpiaci kilátások valószínűleg még inkább visszafogják a magánfogyasztást az áresés okozta negatív vagyoni hatás miatt - jósolta a hitelminősítő.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint ehhez járulnak a holland bankrendszerben változatlanul jelenlévő problémák - a négy holland nagybank közül 2008 óta három került súlyos pénzügyi helyzetbe és szorult külső segítségre -, valamint az államadósság-ráta, amely a hitelminősítő várakozása alapján a hazai össztermék (GDP) 77 százalékán tetőzik. Ez az adósságszint magasabb a Fitch besorolási listáján "AAA" osztályzattal nyilvántartott szuverén adósok zömének adósságrátájánál - áll a cég keddi londoni elemzésében.

A Fitch Ratings szerint mindemellett a holland kormány több évre szóló államháztartási konszolidációs tervének végrehajtását is nehezíti a gazdasági környezet, mivel a holland gazdaság rosszabbul teljesít a Fitch által vártnál.

Az idei évre 3 százalék a GDP-arányos holland államháztartási deficitcél, és ennek alapja a kormány 0,7 százalékos GDP-reálnövekedési várakozása, a Fitch előrejelzése szerint ugyanakkor a holland gazdaság teljesítménye az idén 0,5 százalékkal visszaesik, és ez a ház számításai alapján 3,4 százalékos hiányt eredményez 2013-ban - áll a kilátásrontáshoz fűzött elemzésben.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moodyís Investors Service már hónapokkal ezelőtt negatívra rontotta Hollandia - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - elit adósosztályzatának kilátását. A Moodyís több más magas jövedelmi szintű, "Aaa" besorolású központi eurótagállam besorolására is negatív kilátást tart érvényben, így Németországra, Ausztriára és Luxemburgra.

A Moodyís a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. február 06. 10:25
    „Nna...kérem, úgy vagyunk már a hitelminősítőkkel, hogy jobban utáljuk mint az ellenségünket. De ! egy kis
    káröröm jólesik a sok üröm után, ami általuk ért bennünket - mármint hogy a pöffeszkedő gazdag országok
    is kapnak egy-egy oldal rúgást - emlékeztetőül: a franciák kormányváltáskor kaptak egy leminősítést - őrjöngtek is rendesen...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden drágult megint, elolvad a rezsicsökkentés

Hiába a 10 százalékos rezsicsökkentés, ha úgy érezzük: szinte mindennek felment az ára. Tovább olvasom