Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Négy éve tankoltunk utoljára ilyen olcsón

Szeged - Újabb jó hír az autósoknak: a zuhanó olajár miatt újabb benzinárcsökkenés várható. Négy éve tankoltunk utoljára ilyen olcsón: akad Szegeden olyan kút, ahol már 353 forintért is tankolhatunk. Szakemberek szerint lehet még ennél is olcsóbb.
Beszakadt az olajár, nem csökkenti a napi 30 millió hordós együttes kitermelési kvótáját az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete) – közölte a Saxo Bank. Az átlagemberek számára elsőre nem túl érdekes információ az autósoknak örömhír, ugyanis a hazai benzinárak jelentős részben az olajártól is függnek.

Mi okozza az olajárháborút?

Az olajárat legjobban az OPEC és a geopolitikai helyzet befolyásolja. Mindkettő háború, az egyik egy ár- és piaci verseny, a másik jellemzően fegyveres konfliktus. A jelenlegi helyzetet, a jelentős olajáresést az arab országok úgy érték el, hogy a csökkenő kereslet ellenére nem fogták vissza a termelést. Az öbölbeli olajmonarchiák jól megvannak az alacsony olajárral, piacszerzésre törekszenek, Oroszország, Venezuela, Nigéria és Irán pedig szenved az olcsó olajtól.

Mit jelent ez nekünk? Megtakarítást. Augusztus óta közel 80 forinttal csökkent a 95-ös literenkénti ára, ami azt jelenti, egy 50 literes tankolással 4000 forinttal több marad a pénztárcában. A adóhatóság adatai szerint 2010 decemberében fizettünk utoljára 350 forintot egy liter benzinért, azóta megtapasztalhattuk a rekordnak is számító 438 forintos árat.

Sokat nyerünk az olajháborúval. Fotó: Karnok Csaba
Sokat nyerünk az olajháborúval. Fotó: Karnok Csaba

Merre tovább? A portfolio.hu azt írta, amennyiben az OPEC nem jut megállapodásra 2015 tavaszáig, a kőolaj hordónkénti ára akár 35 dollárig is zuhanhat. Ez a hazai autósoknak újabb drasztikus benzinárcsökkenést jelenthet, a gazdasági portál számításai szerint akár 83–110 forintos további árcsökkentést eredményezhetne a hazai kutakon.

De nem csak az autósoknak öröm az olcsóbb olaj. A GKI Energiakutató Kft. tanulmánya szerint 10 százalékos üzemanyagár-csökkenés 0,75 százalékkal csökkenti az inflációt, azt írják, a változás 3–6 hónap alatt fokozatosan kerül át a termékek árába.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 év alatt több mint 400 milliárdot fektetett be a Vodafone

A társaság napjainkban 1655 munkatársat közvetlenül alkalmaz, további közel 1300-at pedig a magyar… Tovább olvasom