Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Negyedik hónapja javul a GKI konjunktúraindexe

A gazdasági szereplők kilátásai augusztusban is javultak, a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke negyedik hónapja emelkedik, már valamelyest meghaladja a tavaly novemberi értéket, de összességében továbbra is pesszimista vélekedést tükröz, különösen a lakosság körében.
A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérése szerint a konjunktúraindex augusztusban mínusz 32,4 pontra nőtt a júliusi mínusz 35,2 pontról. Az üzleti bizalmi index értéke mínusz 22,8 pontra emelkedett mínusz 25,4-ről, míg a fogyasztói bizalmi indexé 3,3 százalékponttal mínusz 59,8 pontra nőtt.

Az üzleti szférán belül minden vizsgált ágazat várakozásai kedvezőbbé váltak. Az ipari bizalmi index augusztusban már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett, és e mutató értéke már szignifikánsan magasabb a tavaly novemberinél.

Javult az elmúlt három hónap termelésének megítélése, és a következő három hónapra vonatkozó termelési várakozások is. Az előző hónaphoz képest alig változott a rendelésállomány értékelése, ezen belül az exportrendeléseké még kissé romlott is. A korábbinál jóval kedvezőbb lett a foglalkoztatási szándék, bár a leépítést tervezők aránya továbbra is jóval meghaladja a bővítésben gondolkodókét. A készletek valamelyest apadtak.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is egyértelműen javult, a válaszolók bő harmada azonban még így is további romlásra számít. A GKI fogyasztói bizalmi index értéke május óta hónapról hónapra enyhe javulást jelez. E tendencia augusztusban is folytatódott: az index valamennyi összetevője enyhe pozitív irányú elmozdulást mutat a megelőző hónaphoz viszonyítva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárlás előtt internetről tájékozódnak a vevők

A magyar vásárlók majdnem kilencven százaléka használ internetes keresőket mielőtt egy terméket megvenne. Tovább olvasom