Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Néhány százas megy el sárgacsekk-adóra

Csongrád megye - 2013. január 1-jétől tranzakciós illetéket kell fizetni minden átutalás, beszedési megbízás és sárga csekkes fizetés után – döntött hétfőn a parlament. Ha a szolgáltató az ügyfélre hárítja át a költséget, akkor egy átlagos jövedelmű, kétkeresős családtól 200–300 forintot vesz el az állam egy hónapban.
Egyszerű lenne azt írni, hogy jövőre minden pénzügyi művelet után fizetni kell, de ez nem így van: akadnak kivételek. Mit kell tudni a sárgacsekk-adónak nevezett illetékről?

A készpénzátutalási megbízás, vagyis a sárga csekk után is illetéket kell fizetni – a törvény szerint a Magyar Postának. Fotó: Schmidt Andrea
A készpénzátutalási megbízás, vagyis a sárga csekk után is illetéket kell fizetni – a törvény szerint a Magyar Postának. Fotó: Schmidt Andrea


Sok kicsi

Mivel minden egyes utalás, pénzfelvét, kártyás vásárlás után felszámítják majd az illetéket, egyszerűen kiszámolhatjuk, mennyire terheli meg a családi pénztárcát az új „adó". Akinek nem marad megtakarítása a hónap végére, vagyis a teljes fizetését elkölti rezsire – átutalással vagy sárga csekkel –, élelmiszerre, egyebekre, annak egyszerű dolga van: 100 ezer forint nettó jövedelemnél a tranzakciós illeték havi összege 100 forint. Egy 2 gyermekes, 2 keresős, átlagos jövedelmű családban legfeljebb 200–300 forinttal kell számolni. Sok kicsi sokra megy: egy év alatt 2400–3600 forinttal csökkenhet a család bevétele.

Hétfőn a parlamentben eldőlt: a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke 1 ezrelék – pár hónapja még 1 százalékról is beszéltek –, vagyis 1000 forint átutalása vagy sárga csekken befizetése után 1 forint az „adó". A törvény az illetéket 6000 forintban maximálta, ami azt jelenti, hogy 6 millió forint feletti pénzmozgás esetén már nem keletkezik újabb befizetési kötelezettség. Mi adózik? Az átutalás, a beszedés, a készpénzfelvét bankautomatából, a kártyás vásárlás, a készpénzfizetésre szóló csekk beváltása, a sárga csekkes postai befizetés, továbbá a legalább 1 napos, legfeljebb 2 hetes jegybanki betét és értékpapír.

Nem kell tranzakciós illetéket fizetni ugyanakkor a banki készpénzbefizetés, továbbá a bankközi és az értékpapír-piaci műveletek után. Szintén nem illetékkötelesek az egy szolgáltatónál végzett, számlák közötti fizetési műveletek, ha a fizető fél és a kedvezményezett ugyanaz, és nem terjed ki az illeték hatálya a hitelek folyósítására sem.

Ki fizet? A törvény szerint az illetéket a pénzintézetnek, a pénzforgalmi szolgáltatónak, a Magyar Postának, az MNB-nek kell állnia – a postát leszámítva ők számlakivonaton tájékoztatják az ügyfelet a teher összegéről. Az illetéket a pénzforgalmi szolgáltató havonta, a teljesítési napot követő hónap 20. napjáig fizeti be. Elvben tehát az elvonás a szolgáltatót terheli, a várakozások szerint azonban ők majd az ügyfelekre hárítják át, ahogy az a telefonadónál is történt.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Misi72 2012. július 12. 19:41
  „A volt köztársasági elnököknek miért jár életük végéig a luxus. A nép meg vegetál! Felháborító!”
 • 40. domokosferenc 2012. július 11. 20:58
  „ez az osszes csak a nep lenyulasa, es kifosztasa, es semmi mas kell meg a sok penz a politikusoknak! oszt akko jonapot”
 • 39. klj-54 2012. július 11. 20:22
  „A fidesz megtette azt amivel a szocikat vádolta:
  Ellopta azt amit csak el lehet, sőt amit nem azt is, a jog átírásával.
  A fideszt ma már demokratikus eszközökkel leváltani nem lehet:(
  Beigazolódik Orbán víziója, lesz forradalom!”
 • 38. zoltan48 2012. július 11. 18:25
  „Szép napot. Hát lehet hogy mindez nem teljesen igaz mivel hogy én már most a T-home irányába már most 145 ft " számlabefizetés postai úton " erre már beszed ennyi pénzt,és ez nem régóta van kb 1-2 hónapja.
  nekem 5 befizetésem van csekken eddig azt szorozza meg mindenki 145 ft-l és kiderül hogy ez fele sem igaz amit itt irnak.
  De Tisztelt Délmagyar szerkesztőség mért nem foglalkozik senki azzal hogy azok az emberek akiknek 16 % adóztatják meg a korábban Szolgálati nyugdíjat most már ugye Járandóság azok mennyire sérültek meg. Mert ugye bár korábban irtam eddig volt 4500 Ft a havi megélhetésem 2013-tól még kevesebb lesz mivel cascó adó, tranzakciós adó, bizosítási adó, és még sorolhatnám. ez a 30000 ezer ember annyira kevés akinek meg adóztatták és elvették a korábban megállapítot jogukat hogy nem érdekesek. De bezzeg a Svájci frankos emberek megélhetése de nagy port vert fel hát persze mert 99% a parlamenti dolgozókat is érintette.”
 • 37. szemiramis 2012. július 11. 17:26
  „Szégyen, hogy ez a tolvaj népnyúzó bagázs ismét a kisembereket nyuzza, visszaállitani a kétkulcsos adót, az extra nagy gyerekkkedvezményt megszüntetni, mert ezt csak az adófizetők pénzéből milliárdos uraknak jó üzlet, ha egy kereső van mert a másiknak nincs munkahelye és nem is lesz mert 50 éves, ott 200-300 Ft egy napi kenyér, kivánom hogy legyen egyszer ezeknek a pöffeszkedő népnyuzónak is ilyen helyzete, hogy ne jusson enni, ha a rezsit kifizetik, vagy menjenek vissza a munka világába a semmibe, mert munka sehol nincs vagy 47000 Ft-ért közmunka am it szintén a termelők fizetnek, ez rabszolgatartás, népnyuzás. remélem nem nyernek 2014-ben ideje lenne már eltekeritani ezt a te..ves bagázst.”
 • 36. Anmari51 2012. július 11. 17:09
  „Anmari51
  4, 6, 8, hozzászolóknak és mindenkinek aki azt gondolja, hogy ha áttér a készpénzes életvitelre majd meg sporólja a tranzakciós adót, ez tévedés. Mert legfeljebb az egyéni vállalkozónál, illetve kis létszámmal működő BT, Kft. teheti meg "jelenleg", hogy helyben zsebbe fizet. Ezen is dolgozik a Kormány a 6 millió forintot meghaladó készpénz mozgás csak és kizárólag banki utalás útján történhet. Bárhonnan is érkezik a jövedelem, valamelyik pénzintézetnél vezetett lakossági bankszámlára már sem úszható meg a tranzakciós adó, ha a számlabirtokos szerződése lehetővé teszi, hogy egy összegben felvegye jövedelmét már le is vonták az egy ezreléket, ha meg csak a bank pénztárában tudja felvenni, mert a számlához tartozó kártyatípus nem enged bizonyos összeg felett ATM-ből kivenni további költsége lesz.
  Már korábban is javasoltam minden kommentelő társamnak aki elégedetlen a jelenlegi bankjával, mert sokba kerül a bankszámlájának havi fenntartási költsége keresse meg a PSZÁF honlapján a bankok lakossági folyószámla összehasonlító táblázatát, objektíve készül és minden egyéb banki termék tájékoztató táblázat formájában is megtalálható.
  Nem kioktatni segíteni szeretnék azoknak akik elfogadják!
  Feltételezem minden kommentelő rendelkezik saját internettel, akkor meg minek a bank SMS szolgáltatása? Az bankonként szintén eltérő, de általában havi 400 forint, van ahol általány nélkül 20,- Ft/SMS.
  Az én bankom ez év januártól áttért az elektronikus bankszámlára internettel rendelkező ügyfeleinél.
  Ha nem volna direktnet hozzáférés azt kérni kell, általában ingyenes máris minden pénzügyi tranzakciót nyomon lehet követni.
  Havonta 2 alkalommal belenézek a számlámba megnézem minden aktuális csoportos beszedési megbízás rendben megtörtént e, és amiatt is, hogy kontrolláljam a bankkártvás vásárlásaim, készpénzes meg nem is szokott lenni, nagyon ritkán és csak annyi kp.-t veszek fel amit nagyon muszáj.
  Több banknál nincs számlavezetési díj, zárlati költség, általában 1 alkalommal, de több banknál havi 2 alakalommal bármely ATM készpénz felvét ingyenes és természetesen a bankon belüli átutalás/átvezetés szintén ingyenes. Nekem közel 30 éve van lakossági folyószámlám 10 éve váltottam még soha nem volt problémám sem a korábbi, sem a jelenlegi bankommal.
  A közelmúltban bankon belül számlacsomagot váltottam egyszeri díjért és onnantól számítva a bankkártya éves díjon kívül semmilyen költség nincs, a tranzakciós díjról meg nem tudnak semmit, mármint arról áthárítják e az ügyfeleikre, vagy sem.
  Sajnos nem tartozom a magas jövedelműek táborába, talán pont amiatt nekem nagyon nem mindegy mi mennyibe kerül, a saját pénzem nekem fontos nagyon racionálisan figyelek arra, hol, mi mennyibe kerül és ez minden más egyéb kiadásra is érvényes.
  De megkockáztatom egyáltalán nem biztos annak ellenére, hogy megszavazták, elfogadta a Parlament ténylegesen is be fogják tudni vezetni, mert kezdődik az IMF tárgyalás és jön EB & EKB küldöttség is egyebek mellett a sok új adóval egyáltalán nem biztos, hogy egyet fognak érteni. És vagy hajlandó lesz a Kormány változtatni és tudomásul venni az Uniós normákat, vagy nem kapunk hitelt. Nem kizárt azért is huzták ennyire az időt és nem is komoly a szándék IMF hitel iránt hiszen annak cserében az lesz az ára, hogy rendszeresen negyedévente ellenőrzik az ország pénzügyi, gazdasági helyzetét! Az önállóságról és a nagy szabadságról meg mi Kormányunk nem igen akar lemondani!”
 • 35. mesehabbal 2012. július 11. 15:45
  „Milyen a magyar? Amíg a saját pénztárcáját nem érinti az ügy, addig nem foglalkozik vele.
  Mit szóljon az, akinek nyugdíját nyúlták le visszamenőleg?
  Oszt jó napot!”
 • 34. portis 2012. július 11. 15:35
  „31. Zka 2012.07.11. 13:53

  Kb. úgy mennek csődbe ahogy mi.
  A költségvetési egyensúlyt a nyugdíjpénzek lenyúlása biztosította, jövő tavasztól pedig az MNB devizatartaléka fogja. Közben lefogadom hogy a görögök végig jobban fognak élni mint mi.”
 • 33. medvejanos 2012. július 11. 14:21
  „Zka ha megtanítottak összeadni az iskolában téged is akkor rájössz, hogy egyetlen egy felháborodottat sem látnál itt, ha ez lenne az egyetlen adó amit bevezetnek, mert épp az országnak a hitelét kívánják vele csökkenteni, csak sajnos ez nem így van... sokadik és sokszor ennyi már.

  A görögökre adott válaszodra pedig csak annyit, hogy nem az itteni bér szabja meg, hogy mennyire állunk szarul vagy éppenséggel jól, sajnos a dolog összetettebb és sok esetben átláthatatlan dolgok amik meg se történnek, mert a forintot minden befolyásolja még a brazil kávé ültetvény is...”
 • 32. csiperó 2012. július 11. 14:02
  „Ja,mintha én lennék az egyetlen, aki felhozta az "egyéb" költségeket is. De a lényeg úgyis az egészben, hogy nem lehet ezt szegmensekre bontani, mindegyik újabb illeték és adó szervesen kapcsolódik egymáshoz. De lehet belekötni, csak mindek. Fától az erdőt nem látni.....”
 • 31. Zka 2012. július 11. 13:53
  „30: igen, de EZ a cikk és az alatta levő vita a tranzakciós adóról szól. Te meg önkényesen elkezdtél több adóról egyszerre beszélni, összemosni őket és ebből hoztad ki, hogy nem is párszáz forint. Persze, hogy nem annyi, ha hozzáadsz még bármi mást ami eszedbe jut.

  29: és most mentek csődbe, húú de frankón csinálják!”
 • 30. csiperó 2012. július 11. 13:31
  „Zka: Hogy kerül ide a telefonadó? Úgy hogy 10 emberből 9nél kapcsolódik a pénzügyi tranzakció a telefonhoz is.Egy vásárlás, egy átutalás, készpénzfelvétel révén. Nem lehet külön venni ezeket. És lehet csak azért zavaros ez neked, mert nem érted.”
 • 29. portis 2012. július 11. 13:15
  „27. Zka 2012.07.11. 12:30

  A görög átlagfizetés 1450 euro, az egy főre jutó GDP jóval magasabb a magyarnál, előreláthatólag
  magasabb is marad. Az utóbbi 50 évben mindig is jobban éltek mint mi.
  Nyugodtan követhetnénk a példájukat...”
 • 28. szilencium 2012. július 11. 12:50
  „"Akinek nem marad megtakarítása a hónap végére, vagyis a teljes fizetését elkölti rezsire - átutalással vagy sárga csekkel -, élelmiszerre, egyebekre, annak egyszerű dolga van: 100 ezer forint nettó jövedelemnél a tranzakciós illeték havi összege 100 forint."

  Idióta!

  Először átutalják a bért!Adózik!Felveszem a pénzt a csekkekre!Adózik!Befizetem a csekkeket!Adózik!Egy művelet háromszor adózik!Éppen úgy,mint ahogy Döbrögi kapta,Lúdas Matyitól!Csak ezen már nem tudok nevetni!
  E mellé számoljuk a rekord magas áfa-t,valamint a béreket terhelő adókat és járulékokat!Minden fasza!

  Egyébként a telefon a legbulibb üzlet adószedőinknek,hisz ott először átutalják a bért,adózik!Fizetem a percdíj utáni adót,ami a hónap végén adózik.Fiezetem a telefon használatot ami áfa-zik,és még az is adózik.

  Ezt az adózást sehol nem merték bevezetni,ugyanis ez egy öngerjesztő adó!Ugyan olyan módszer mint,az mlm rendszer,ami ugye egyszer összeomlasztja magát,mert egyszer csak elfogy az alap amire a túlburjánzott csúcsot építik!Ez az adó ,az egyik legnagyobb katasztrófa lesz ebben az Országban!!!!

  A kegyelem döfés ,pedig 2013 januárban az ingatlan biztosítások utáni adó és annak adója,ami még katasztrófálisabb helyzetbe sodorja majd a devizahitel mellé kötelezően előírt,biztosításokkal rendelkezőket!”
 • 27. Zka 2012. július 11. 12:30
  „16: csak ki ne hozd, hogy a Görögök példáját kéne követnünk...
  21: rég olvastam ilyen zavaros hozzászólást, minek kevered ide a telefonadót? Ez a cikk a tranzakciós adóról szól, ami pedig 0,1% minden pénzmozgásra.”
 • 26. studyfy 2012. július 11. 12:28
  „A 300 Ft-od vizitdíj miatt népszavazás, a sok-sok 1000 Ft-os adó után pedig "tündérmese". Így mulat a magyar!”
 • 25. kokszi55 2012. július 11. 12:23
  „Emberek ébresztő! A legnagyobb tévedés /szándékos megtévesztés?/ azt állítani, hogy a tranzakciós adó csak 2-300 Ft-ot fog jelenteni családonként havonta. Ha csak ennyit jelentene, talán még önként is bevállalnánk, hogy segítsünk a "sanyarú sorsú "állami költségvetésen, de akkor miért nyomják ezt a témát ezerrel már hónapok óta???? Ez több, mint gyanús! Hát gondolkodjunk kicsit. A tranzakciós adó mindent terhelni fog. Bármit előállítunk, szolgáltatunk, importálunk, szállítunk stb. és ezeknek a tranzakciós költségei be fognak épülni mindenbe, mert bizony tovább fogják a cégek is keményen hárítani azzal, hogy árat emelnek az élelmiszereknél, energiánál,szolgáltatásoknál és minden másnál. Kb.200 milliárd bevételre számítanak, 8 millió felnőtt lakosra elosztva ez éves szinten 25.000Ft/fő/év, azaz 2083Ft/fő/hó, 4166Ft/család/hó. Illúziónk ne legyen, ez a cehh is nálunk fog landolni. És ez még csak a tranzakciós adó!!!!!!!!!”
 • 24. rózsakert 2012. július 11. 12:06
  „22.Egyolvasó 2012.07.11. 11:43

  Lehet váltani szolgáltatót!”
 • 23. gondolom 2012. július 11. 11:49
  „Még ha 300 ft. de a többi emelés ilyen,olyan címen? Cél a minél nagyobb megszorítás,a másik oldalon pedig a Fideszes zsebek megtömése. Még ezek pofáztak a szocik ellen ,sanyargató banda.”
 • 22. Egyolvasó 2012. július 11. 11:43
  „Nagyon helyes, át is kell terhelni a fogyasztókra minden terhet, nehogy már egy szolgáltatónak, vállalatnak, banknak ne legyen meg az előre prognosztizált nyeresége.
  Ebben az országban úgy néz ki, hogy a bankoknak, szolgáltatóknak joguk van mindenhez, az ügyfeleknek pedig csak kötelezettségeik vannak a megemelkedett díjjak befizetésére.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 forinttal emelkedett a benzin ára

Emelte bruttó 8 forinttal a 95-ös benzin és 7 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát… Tovább olvasom