Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nehéz év után új kihívásokra számít a bankszövetség

A célok megvalósításához stabil gazdasági környezet szükséges - hangsúlyozta Patai Mihály.
Az árfolyamgát-intézkedések zökkenőmentes végrehajtását, a lakossági és vállalati hitelezés újraindítását, valamint az önkormányzati üzletág újragondolását nevezte az idei év főbb pénzügyi kihívásainak a Magyar Bankszövetség elnöke a testület pénteki ülésén.

A bankszövetség pénteki közleménye kiemeli: Patai Mihály hangsúlyozta azt is, hogy a célok megvalósításához stabil gazdasági környezet szükséges, amelynek előfeltétele Magyarország IMF/EU megállapodásának mihamarabbi létrejötte.

A szövetség elnöke a tavalyi évet nehéz időszakként jellemezte, amikor a hazai hitelintézetek működésére befolyással voltak a költségvetési egyensúly megteremtését célzó intézkedések és a megkezdett strukturális átalakítások, valamint, hogy a korábban bevezetett bankadó mellett újabb terhek jelentek meg - áll a bankszövetség közleményében.

Az intézkedések, különösen a végtörlesztés olyan előre nem várt hatásokat hoztak, amelyek következtében a hazai bankszektor 2011-ben összességében veszteséggel zárta az évet, számottevően zsugorodtak a banki állományok, jelentős portfólióromlás következett be - mondta Patai Mihály a testület ülésén.

A fenti kedvezőtlen hatások kezelése kapcsán a bankszövetség elnöke kiemelten fontosnak minősítette a kormányzat és a szövetség által megkötött tavaly decemberi megállapodást.

A pénteki éves, rendes testületi ülésén tagok jóváhagyták a szövetség beszámolóit az előző évi tevékenységről és gazdálkodásról, valamint az idei év terveiről.

A magyarországi bankszektor vezetői két új tagot is választottak a szövetség elnökségébe. Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. vezérigazgatója, valamint Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója mandátumuk alapján megkezdik 2 éves munkájukat a 7 fős irányítótestület tevékenységében. Az Etikai Bizottság elnökének Gerhardt Ferencet, a jegybank Monetáris Tanácsának tagját választották.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. április 21. 10:18
    „A célok megvalósításához vezető út egyik feltétele lehet a magyarországi banki indexálási trükk befejezése is, amely bizony teljesen szükségtelenül, de még is tönkretett több százezer "devizahiteles" ügyfelet! Ügyes trükk volt ez a magyarországi bankok részéről, így lehetett megduplázni az ügyfeleknek forintban adott hitel havi törlesztőrészletét, 2008 óta változatlanul hagyott havi fizetés mellett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé erősödött a forint péntek estére

Az eurót 19 óra körül 296,90 forinton jegyezték, délután 296,95 forint volt az árfolyam. Tovább olvasom