Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Nekünk hét - csökkent az alapkamat

A monetáris tanács 50 bázisponttal 7 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak.
A testület legutóbb szeptember 28-án csökkentette 50 bázisponttal 7,5 százalékra a jegybanki alapkamatot. Akkor nagy többséggel, 8:1 arányban szavazott a fél százalékpontos lazítás mellett, egy tag pedig 75 bázispontos csökkentést javasolt. Most, az októberi kamatdöntő ülésen volt javaslat 75 bázispontos és 100 bázispontos csökkentésre is és a tanács csupán kis többséggel döntött az 50 bázispontos kamatcsökkentés mellett.

Az ülésről kiadott közlemény szerint a testület az inflációs és reálgazdasági folyamatokat, valamint a kockázati megítélést mérlegelve döntött a kamatcsökkentés mellett. További lazításra akkor kerülhet sor, ha az nem veszélyezteti az inflációs kilátásokat, és az ország kockázati megítélése is lehetővé teszi.

Az MNB óvatosan araszol lefelé a jegybenki alapkamattal.
Az MNB óvatosan araszol lefelé a jegybanki alapkamattal.

A globális kockázatvállalási hajlandóság az elmúlt hónapokban folyamatosan és jelentősen emelkedett, ami a hazai pénzügyi eszközöktől elvárt hozamok csökkenéséhez vezetett. A magyar gazdaság azonban továbbra is sérülékeny, ami a monetáris politikában fokozott körültekintést indokol.

A testület értékelése szerint a magyar gazdaság 2010 közepén állhat ismét növekedési pályára. Az infláció az adóemelések miatt átmenetileg meghaladja ugyan 3 százalékon rögzített a középtávú célt, de a jövő év második felében már számottevően elmaradhat attól. Az elmúlt hónapokban a kedvezőbb világgazdasági kilátásokkal összhangban fokozatosan javult a nemzetközi pénzpiaci környezet, a folyamat fennmaradása azonban továbbra is kérdéses.

Olvasóink írták

  • 1. xcbcr 2009. október 19. 22:14
    „Nekem 8.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó hetet zárt a pesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 21 ezer pont fölé emelkedett az elmúlt héten, a BUX… Tovább olvasom