Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem csak egy napra ugranak át a szerbek

Csongrád megye - 10 év alatt sikerült legalább 2 éjszakára itt marasztalni a turistát. 2003-ban még azt írtuk a Délmagyarországban: Szeged tranzitváros, másfél éjszakát alszanak nálunk átlagosan a turisták.
– Szegedre szeptember végéig több turista érkezett, mint tavaly az első 9 hónapban: emelkedett a vendégéjszakák száma is – mondta Ács Szilvia, a Tourinform-iroda vezetője, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Nőtt a külföldiek száma, viszont a hazai turistáké kevéssel, 2 százalékkal visszaesett. Erről a számok tanúskodnak: tavaly a Szegeden vendégeskedők száma az első 9 hónapban még alatta maradt a 100 ezernek – mintegy 97 ezren jártak 2012 első 9 hónapjában a megyeszékhelyen –, idén a szám átlépte a küszöböt: közel 102 ezer a turisták száma.

A szegedi borfesztivál mindig óriási tömegeket mozdít meg. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi borfesztivál mindig óriási tömegeket mozdít meg. Fotó: Schmidt Andrea

Hogyan szerepel Csongrád megye?

A KSH adatbázisában csak megyei összesítést találtunk szeptember végi zárással, a „bontást" később készíti el a hivatal: eszerint tavaly közel 323 ezer, idén csaknem 326 ezer éjszakára foglaltak szállást a vendégek – a szegediekkel együtt. Ha kivonjuk a megyeszékhely adatait, akkor kiderül: Csongrád megye többi településén tavaly körülbelül 120 ezer éjszakára maradtak a turisták, idén kicsit kevesebbre, 113 ezerre. Látszik, hogy a szegedi „forgatag" egymagában szinte háromszor akkora, mint másutt a megyében. Érdeklődtünk Tourinform-irodákban is, milyenek a 2013-as eredmények. Mórahalmon és Csongrádon azt a választ kaptuk, hogy még nem összesítettek. A Colosseum Hotelben Gál István értékesíti igazgató hozzátette, csak a KSH-nak adhatják ki az adatokat. Makóról Madarász Roland Tourinform-asszisztens elmondta: szeptember végéig 8900 volt a vendégéjszakák száma, ebből 7800 a kereskedelmi szálláshelyekhez kapcsolódik. Ez óriási ugrás, valószínűleg a fürdőnek köszönhető: 2012-ben egész évben is csak 801 vendégéjszakát jegyzett fel a KSH.

A vendégéjszakáké 2012 hasonló időszakában több mint 203 ezer volt, idén pedig szeptember végéig 212 ezerre emelkedett.

– A júliusban megrendezett sárkányhajó-vb-re olyan országokból érkeztek magas számban látogatók és vitték a város hírnevét, mint Kína, Csehország, Svédország, Lengyelország – folytatta Ács Szilvia. – A jövőben fontosnak tartjuk, hogy minél több nemzetközi sportrendezvénynek és konferenciának adjon otthont a város. A szerb és román vendégek továbbra is szeretik Szegedet, elsősorban a wellness-szolgáltatások iránt érdeklődnek, és vásárolnak.

Az európai országokból érkezők közül a németek kíváncsiak ránk a leginkább: idén eddig 13 ezer 555 vendégéjszakát töltöttek el Szegeden. A második helyen a szerbek állnak 11 ezer 586 vendégéjszakával. Ez azért jelentős, mert azt támasztja alá, hogy nemcsak átugranak hozzánk, a szomszédba, hanem hosszabb-rövidebb időszakra maradnak is. A 3. helyen a románok állnak 10 ezer 512 vendégéjszakával, majd jelentős lemaradással a lengyelek következnek 5014, és az osztrákok 3041 „itt alvással". A külföldi és a hazai vendégek átlagosan már több mint 2 éjszakára vesznek ki szobát. Ezzel átléptük a Rubicont: kevéssel több mint 2 éjszakát minden vendég Szegeden töltött, legalábbis a statisztika szerint. 2003-ban még másfél éjszakás tranzitváros voltunk.

Feketén is alszanak

Az összesítések a hivatalosan bejelentett vendégéjszakákat tartalmazzák, de ennél nagyobb a valós szám: még mindig vannak olyan szálláshelyek, ahol nem fizettetnek idegenforgalmi adót, vagy nem adnak számlát a szolgáltatásokról.

Kövesse és kommentelje a cikkeinket a Facebookon!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elég május elsejéig nyilatkozatot tenni a jogos földhasználatról

A földforgalmi törvény módosított tervezete a gazdák kérésére könnyítést hoz a korábban benyújtott… Tovább olvasom