Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem kapott sokkot a kukorica

Szeged - A mezőgazdaság se bánja az októberi nyarat, pedig ebben a hónapban szinte csak egy napig volt kiadós eső. A kukoricát sokan hagyták kint a földeken, hogy még tovább száradjon.
– Nem panaszkodnak a termelők az időjárásra – mondta Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. – Az őszi vetés szinte egy hét alatt „kiugrott" a földből, szépen zöldell, nem látni benne foltokat.

Októberben közel 31 milliméternyi csapadék esett, ebből is 19 milliméter egy napon, október 16-án. Kizárólag ennek az egy esős napnak köszönhető, hogy ma azt mondhatjuk: nincs szárazság. Másik 3 napon jelentéktelennek számító csapadék hullott: október 1-jén 6,4 milliméter, 9-én 3,4, 14-én 2 milliméternyi. Az adatok az Ativizig honlapjáról származnak, és az igazgatóság újszegedi állomásának mérését tükrözik.

Jó volt az idei kukoricatermés, ám még nem mindenki végzett a betakarítással. Fotó: Karnok Csaba
Jó volt az idei kukoricatermés, ám még nem mindenki végzett a betakarítással.
Fotó: Karnok Csaba

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, novemberig biztosan nem kapunk újabb csapadékot. Összehasonlításképpen: tavaly ilyenkor 11 esős napunk volt, és majdnem 80 milliméter csapadék szivároghatott a talajba. A 2011-es október hasonlít leginkább a mostanihoz, mivel szinte hajszálra ugyanennyi csapadékot, ám a mostaninál több, 9 szomorú, borongós, nedves napot jegyeztek fel.

Árzuhanás

Mivel több kukorica termett, jóval alacsonyabbak az árak. Tavaly egy tonnáért 65 ezer forintot fizettek a felvásárlók, idén csak 37 és 43 ezer forint közötti összeget adnak érte. Ez a helyzet nem kedvez a termelőknek, ugyanakkor jó az állattartóknak. Még az is lehet, hogy az olcsó takarmány miatt egy év múlva kevesebbet kell fizetnünk a húsért az üzletekben.

– Csak a repce az, amelyik sínylődik a száraz talajban: ennek a növénynek augusztus 20-án már a földben a helye, majd utána várja a szinte menetrendszerűen megérkező csapadékot, amely idén nem következett be – folytatta Futó Tamás. – A repcén a későbbi esők már nem segítettek.

A vártnál jobb idén a kukoricatermés, kétszer annyi termett, mint tavaly. A 2012-es hektáronkénti 2,3 tonnával szemben 4,8 tonnát hozott egy hektár a megyében. A múlt év ugyanis sokkal szárazabb volt, ráadásul légköri aszály sújtotta a növényt: hosszú ideig 38-40 fokos kánikula tombolt a földeken. Idén a 3-4 napos hőségciklusokat mindig pár fokos „lehűlés" követte, így a szakértő szerint nem kapott sokkot a kukorica.

Arra, hogy az utakról még mindig látni olyan kukoricatáblákat, amelyeket nem takarítottak be, az októberi nyár a magyarázat. Sok gazda gondolja úgy, hagyja száradni egy kicsit a napon a csöveket, hogy így is spóroljon az energiával.

Olvasóink írták

 • 3. papsajt 2013. október 28. 17:22
  „az árak háterében nem az áll,hogy ukrainából behozták a csernobil környéki olcsó kukoricát,hogy itt letörjék az árakat?”
 • 2. spiler 2013. október 27. 14:30
  „lejt menetben A BENZIN ÁRA,,,,AKKOR MOST A TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK olcsobbak lesznek...gyümi,liszt...stb
  Olyan rohadt drágák a gyümölcsök,hogy a gazdákat 2-3 évig biztos elterja.......tehát ne panaszkodjanak majd ha jön egykis eső vagy szél.”
 • 1. kontrapista 2013. október 27. 14:02
  „Esti mesébe való állítás:
  " Még az is lehet, hogy az olcsó takarmány miatt egy év múlva kevesebbet kell fizetnünk a húsért az üzletekben ".
  u.i.
  A szépen zöldellő vetésnek sem annyira örül a gazda, mert a talaj magas nedvességtartalma és a magas hőmérséklet
  olyannyira megnöveszti a búzát, amely egy hosszan tartó fagyot csak károsodással visel el.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jelenlegi szabályozás ellehetetleníti az építőiparosokat

A szabályozás és a jogszabályokban lefektetett kötelezettségek ellehetetlenítik a szektor mikro-, családi és kisvállalkozóit - mondta Németh László, az IPOSZ elnöke. Tovább olvasom