Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Nem lehet akármit eladni a boltban

Csongrád megye - Ha átmegy a parlamenten a KDNP javaslata, nemcsak a gyártót, hanem a forgalmazót is felelősség terheli majd a rossz minőségű élelmiszer eladásáért.
– Rajtam most fekete szövetnadrág van – mondta Martonosi István, a kiskereskedők érdekvédelmi szövetségének (Kisosz) megyei titkára –, de hogy az anyag valóban annyi műszálat vagy gyapjút tartalmaz-e, amennyit a gyártó feltüntetett, nem tudhatom – így érzékeltette az érdekvédő, hogy az élettől elrugaszkodott törvénymódosításra készül a parlament. – Honnan tudhatja a kereskedő, hány tojás van egy tésztában, hány gramm paprika egy szalámiban, és hogy megfelel-e a gyártás technológiájának? Az megint más kérdés, ha a hús, a kolbász büdös, vagy már zöld, és aki árulja, észreveszi: baj van – fogalmazott Martonosi István.

A nagyi tésztája

A Tesco levette a Nagyi tésztája termékeket polcairól a múlt héten. Az élelmiszer-jelölés kötelező szabályainak megsértése miatt ugyanis a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága megtiltotta a forgalmazását – a négytojásosnak hirdetett tészta mintájából három tojás hiányzott. A Tesco közölte, az árut az Europasta nevű gyártó szállította, s mivel nem saját márkás termék, az áruházlánc nem jogosult a gyártási folyamat rendszeres ellenőrzésére. Hangsúlyozták: a hiányosságot feltáró hatósági ellenőrzést követően azonnal levették a termékeket az összes áruház polcáról. – A Tesco-Global Áruházak Zrt. nem kívánja kommentálni a törvényjavaslatot – közölte lapunkkal Szabó Anita kommunikációs szakértő.

Március elején jelent meg az első hír arról, hogy szigorodhatnak az élelmiszer forgalomba hozatalának feltételei. A KDNP-s Tarnai Richárd törvénymódosító javaslata szerint a jövőben egyaránt felelősség terhelné a rossz minőségű termékek előállítóit és forgalmazóit is. Ezt az objektív felelősség elvének hívják.

A szabályszegőkre kiszabható legkisebb bírság összegét 15 ezerről 20 ezer forintra, felső határát pedig 2 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelnék. A változtatást követően a nagyobb élelmiszerláncoknak nem lesz lehetőségük arra, hogy maguk rakják rá a termékekre a szavatossági időt.

– A törvényjavaslat lényege, hogy ne kerülhessen minden szemét a magyar emberek asztalára – foglalta össze Tarnai Richárd az új szabályozás lényegét, amellyel elejét vennék az élelmiszerbotrányoknak. A kereszténydemokrata képviselő szerint a szigorítást követően az élelmiszergyártók és forgalmazók többé nem mutogathatnának egymásra, ha kiderül, rossz minőségű élelmiszert adtak el.

Olvasóink írták

  • 1. mango1 2012. március 30. 10:28
    „Nagyi tésztája----4 tojásos------3 hiányzott belöle-------mért nem az irta-- 1-tojásos---------------- és 4---tojást rakott volna bele---kapkodták volna”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A leszakadást csak fékezni lehet

Rechnitzer János, a győri Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese szerint nem lehet megfordítani a Dél-Alföld további leszakadását, legfeljebb fékezni. Tovább olvasom