Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem lett jobb a lakáshiteleseknek

Hiába volt két jegybanki kamatvágás is júniusban, hiába erősödött a forint, ez nem volt hatással a lakáshitelek törlesztőrészleteire. A bankok a jelek szerint eddig menyelték a pluszt.
Egy konkrét példa alapján - a ma is elfogadhatónak számító, tehát átlagos nagyságú, igazolt jövedelemmel rendelkező, alacsony hitelhányadot igénylő, kifejezetten jónak számító adósokra - készített törlesztési táblázatot a válság különböző fázisait követve a Napi Gazdaság már többször összehasonlította a bankok kalkulátoraiban akkor szereplőkkel. A legutóbbi adatsor idén júniusban volt, akkor a januárihoz képest esetenként 5-20 százalékkal is emelkedtek a forinthiteleknél a terhek.

Azóta bekövetkezett két jegybanki kamatvágás, és érzékelhetően oldódott az általános forrásszűke, javult az ország megítélése. A törlesztőrészletekre viszont mindez teljesen hatástalan volt. Miközben a havi terhek szinte forintra megegyeznek a júniusival, a kondíciókat áttekintve újabb akciókat is alig találtunk.

Mintha azonban fordított változás is bekövetkezett volna. Most ugyanis ugyanannyit kell fizetnie a számláját aktívan használó Allianz-számlás ügyfélnek, mint amennyi a júniusi, feltétel nélküli részlet volt. Annak azonban, aki a banknál nem rendelkezik folyószámlával és arra nem érkezik rendszeresen legalább 50 ezer forintos jóváírás és kártyáját sem használja legalább kétszer, a kölcsön 1,5-1,8 százalékkal drágább. A CIB már nyáron is akciózott. Ez a lehetőség legalább most is nyitva áll. Aligha meglepő módon a kedvezőbb kondíciók feltétele ennél a hitelintézetnél is az aktívabb számlahasználat.

Az engedmény "nagyvonalúsága" a CIB-nél is szinte pontosan akkora, mint az Allianznál. Az igénybevétel feltételei is hasonlóak, csak itt a kártyás műveletek helyett legalább két csoportos beszedési megbízás az elvárás. A bank további kikötéseket is tesz: a kedvezmény kizárólag 15 millió forintos hitelösszeg alatt, a kezelési költség havi gyakoriságú megfizetése esetén igényelhető a hitel futamidejének első évében.

Némi akció a Raiffeisennél is van. A bank az idén beadott igénylések esetében a folyósított kölcsönre az első hat havi ügyleti kamat összegét, de maximum 15 ezer forintot utólagosan jóváír ügyfele forintbankszámláján, amennyiben a kölcsön folyósításától számított első hat hónapban az igénylő havonta legalább 50 ezer forint értékben vásárol a Raiffeisen által kibocsátott bármilyen bankkártyával vagy hitelkártyával. Az utólagos jóváírásra legkésőbb a kölcsön folyósításától számított hetedik hónapban kerül sor, a feltételek maradéktalan teljesítése esetében.

Mint hangsúlyozzák: a készpénz-átutalási megbízás (csekk), illetve a postahivatalokban igényelhető egyéb szolgáltatások hitel-/bankkártyával történő kifizetése készpénzfelvételnek minősül. 2009. június 3-tól további kedvezmény, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan ügyfél által megfizetett értékbecslési díját (31 250 forint), igénylésenként kizárólag egy ingatlanra vonatkozóan, a kölcsön folyósítását követően, legkésőbb a folyósítást követő hónapban külön feltétel nélkül visszatérítik.

A Budapest Bank (BB) 2009. március 2-től téríti vissza a helyszíni szemle alkalmával előzetesen megfizetendő értékbecslési díjat, amennyiben a kölcsönigénylést jóváhagyták és a hitelt folyósították is.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Haho66 2009. szeptember 09. 12:24
  „Már elnézést, de Széchenyi a Hitel című művében nem a "megenni" hitelről, hanem a TERMELŐ hitelről beszélt. És bizony a lakáshitel is az előző kategória (mellesleg nekem is van, de én szigorúan forintalapút vettem fel, hülyének is néztek.) Van nekem olyan ismerősöm, aki nyaralásra, autóra vett fel szabad felhasználású jelzálog hitelt.”
 • 20. 620829 2009. szeptember 09. 11:33
  „elárulok nektek egy nagy titkot....sajnos én is ebbe a hibába estem, hogy ami az van.....NEM EZ A JÓ MEGOLDÁS...NE LEGYEN SEMMID-AMI VÉGREHAJTGHATÓ...UTÁNA KIRÁLY LEHETSZ-ENNYI.....ha most vaki magyarhonban.az én olvasatomban szutyokiában csak egy dolgot mond, amiért érdemes lelkesedni, örülni..azt ellátom a jókivánságaimmal!A szép felhők-völgyek-stb nem ér...a mindennapi történések-rezdülésekjövő....stb...azt , hogy ide magyarnak születtem, azt hagyjuk.......ahol a pénzem ott a hazám-tartom én.......ha az ország nem becsül-nekem miért kéne őt?????????

  a két cégautómon nekem is van hitelem, de ha felvettem, tudtam a lehetőségeimet......a rafinál nagyon jól megy minden...pontosan hónapról hónapra mindent látok....a kamat elköltségelhető-ezért nem vettem meg kp-ra...így nem vomntam ki a cégem tőkéjéből.......a másik hitelem szerencsére már csak 2 hónapos a hátralék. a magyar hitelintézetnél...szegedi székhellyel ha jól tudom, cib érdekeltséggel.....ocsmány amilyen papírmunkát végeztek.......azt is tartom, hogy a magyarság röghöz kötöttsége nagy baromság...az én gyerekeim remélem pár év múlva már nem itt kell, hogy lakjanak..és utazási célpontnak sem szutyokiát fogjuk választani...kemény a szöveg---de jól elolvasva csak a realitásról szól........a ma embere egy dologgal találkozik:ADÓZZ ÉS KUSSOLJ...semmihez-semmihez sincs joga a normális emberkének e ...hazának éppen nem nevezném valamiben!”
 • 19. Timi74 2009. szeptember 09. 11:22
  „8 nak! Nem kell hitelt felvenni??? 8 évig albérletben laktam és nem igen volt más választásom. Te szerencsés vagy,hogy neked nem kellett!”
 • 18. comet 2009. szeptember 09. 10:47
  „16. 6...- a magyar jövedelmi viszonyok mellett a hitelre már nem csak lakás, vagy autóvásárlásnál van szükség, hanem sokkal hétköznapibb dolgáknál is. Hogy te ezekről nem tudsz, az a te szerencséd.
  Nekem sem volt szükségem ezideig rá, meg remélem nem is lesz, de átérzem azok helyzetét akik a normális életkörülmények (nem luxus) megteremtésével nem akarnak 60 éves korukig várni. Amúgy erről szólna a hitel. De fizethetnének olyan béreket is, hogy ne legyen hitelre szükség. Csak akkor ugye a bankokráciák kezéből kicsúszna a gyeplő.”
 • 17. gróf 2009. szeptember 09. 09:36
  „16!
  -Előkalkulációt emlegetsz? Megvolt, még egyszer mondom, a részletek 50-70%-l drágábbak, úgy, hogy a forint erősödött.
  - Ha kettő házad van, persze, hogy nem veszel fel hitelt házra.
  -A forint hitel még mindig drágább mint a deviza és a forintra jár a banknak kamattámogatás is a törlesztőrészleten felül, amit az állam fizet a banknak...Olcsó?

  Világos ha nem érted, más világban élünk.”
 • 16. 620829 2009. szeptember 09. 09:12
  „írtam egy hosszú szöveget-de a gép nem mentette el.
  A lényege: a bankok nem szeretet szolgálatok...akkor végy fel hitelt, ha nincs rá szükséged, ha z össszeg a zsebedben van---vagy máshol sokkal többet fog hozni....garantáltan....ez a válságosdi számomra egy lufi....A HITELPÉNZ ELTÜNT A PIACRÓL-ENNYI!!-----ez azt jelenti, hogy a takaró csak akkora lehet amekkora a pénztárca.......lehet tovább nyújtozkodni-de vagy meg-vagy ráfázás lesz a vége!!!...a szimpátia, meg együttérzés és társai az itt most nem kell....egy ficek kiszólt nekem 1 éve,mert akkor vette a szép új kocsit, hogy NA CSÁVOKÁM..NYOMUNK EGY VERSENYT......nem nyomtunk, de ő elbukta a kocsit és lakása meg most jön-ha jól hallottam....a buszmegállóban láttam , most én mondtam neki, hogy na nyomunk egy versenyt...te szaladsz én meg nyomom a gázt........sok ilyen magamutogató emberke vásárolt új autót, új lakást lásd franciahögy és társai....megszívták...és ..én vettem fel a hitelt??????SZÉCHENYI egy csúcs ember-számomra-de létezik az előkalkuláció intézménye.....lehet latolgatni az eseményeket.........ezt sokan nem tették meg......én annyiban szívtam meg, hogy bár adnám az egyik házam, nem kell most senkinek........majd jövőre...leverik az alapkamatot és lesz magyarforint hitel ÓCSÓN....akkor el kell.......addig meg várok...és beszívom a friss levegőt a kertvárosban-ennyi!”
 • 15. gróf 2009. szeptember 09. 08:33
  „8. hozzászólás 620829 2009.09.08. 21:12
  Akkor szerinted Széchenyi is hülye volt, amikor a Hitel című könyvében megjelölte a gazdasági fellendülés rugóját?
  Belegondoltál mennyi lakás épült volna ha mindenki állami bérlakásra vár? Mennyi autógyár üzemelt volna hazánkban ha mindenki a régi autójával jár? Hány vállalkozás nem tudott volna pályázni az építkezésekre ha nem vesz fel hitelt gépekre, eszközökre, járművekre, telephelyre?
  Tény, hogy sajnos mesterségesen és gyorsan ugrottunk és nagyot estünk néhányan.

  Gondolom nincs hiteled, ezért a probléma lényegét sem érted, csak amit a médiában nyomatnak, azt hallod.
  1 .Felveszed a hitelt, van hol laknod és fizetsz egy magas, de bírható törlesztő részletet. (legalább a gyerekek örökölnek valamit, és a főbérlő nem királykodik feletted :()
  2. Árfolyam romlik, erre felkészültél és nehezebben de fizeted a törlesztést.
  3.A bank kamatot emel egyoldalúan
  4. Árfolyam javul, részlet marad magas...érthetetlen.
  5. A bank kezelési költséget emel.
  6. Vállaltál 40000-t fizetsz 75000-t...25 évig, vagy meddig?
  Ez nem előrelátás hiánya, egyszerűen átvertek.”
 • 14. N.P. 2009. szeptember 09. 05:37
  „620829 2009.09.08. 21:12

  Arra azért csendben felhívnám a figyelmedet, hogy a modern gazdaságok fundamentuma a hitel. Nem a hitellel, nem a hitelt felvevővel van baj, hanem annak körülményeivel.”
 • 13. allegro 2009. szeptember 09. 00:08
  „8.
  Könnyű azt mondani akinek már minden megvan, hogy nem kell hitelt felvenni!”
 • 12. comet 2009. szeptember 08. 21:52
  „8- 62...- elfelejted, hogy az ország már 2008 októberében kapitulált pénzügyileg, a mikor a világválság szele még messze volt. A gazdaságot nem a lakossági hitelek rogyasztották meg, hanem a sok év alatt eltűnt 10 ezermilliárdok melyek egy részéről már tudjuk, hogy offshore számlákon pihennek. A lakossági hitelekbe meg a bankok zúgatták a jónépet akik jóhuszeműen hittek a ´szakembereknek´. A hitelek túlpörgetését a bankok generálták, a következményét viszont a lakosságra terhelik. Megtehetik mert a korrupt politikusok a zsebükben vannak, hiszen ők tudják a legjobban hova tűnt a pénz. Nem magyar problémáról van szó, az USA-ban is számos öngyilkosság történt, ott is sz.r a helyzet. A többi ország annyival van könnyebb helyzetben, hogy van olyan nemzeti gazdaságuk amit a kormány befolyásolni tud.
  Nálunk semmi sincs mert böszméék mindent eladtak. A baj a magyarokkal inkább a káröröm, és az ebből származó közöny a másik szerencsétlensége iránt.Sokan csak akkor kiabálnak ha a saját házuk ég, pedig jobb lenne megelőzni a bajt.”
 • 11. csutka 2009. szeptember 08. 21:47
  „Mi lett a Karsai kezdeményezésével? Ja nagy hűhó semmiért.”
 • 10. KolompárRómeó 2009. szeptember 08. 21:38
  „Valamiből a válság közepén, a nagy pénzszűkében és cudar körülmények között is rekord nyereséget kell csinálni. Lásd: OTP. Szerintem ez teljesen normális.”
 • 9. magyarok 2009. szeptember 08. 21:27
  „le kellene egyet bontani aztán lehet elgondolkodnának!”
 • 8. 620829 2009. szeptember 08. 21:12
  „Érdekes a téma...engem egy picit utálni fogtok.....nem kell hitelt felvenni-ennyi....az a baj magyarokkal, hogy mindig a szem és nem a józan ész vezet...előb gondolkodni és csak azután a cselekvés-szerintem.....ez a nagy válságosdi nevetséges-megszűnt az olcsó hitel ennyi.........”
 • 7. trainman 2009. szeptember 08. 20:52
  „2. hozzászólás mattil 2009.09.08. 20:01

  Szerintem csinálj egy gyereket gyorsan! Az legalább jólesik!
  Minek fizetni a rezsit? Vannak hajléktalan szállók, vagy akár éhen is hallhatsz, mert igazából leszarják a fejed, a bankok is, meg a kormány is.
  Hallottál már a pesti hölgyről, aki a munkahelyén lett rosszul, és meghalt, és kiderült, már négy napja nem evett?
  Bemásolom neked, meg pár embernek okulásul. Az én véleményem amúgy az, nem siránkozni kell, hanem cselekedni! A saját érdekünkben, de nem látok sok cselekvő embert, sajnos!
  Hát íme a hír, ami nem verte ki a biztosítékot, pedig ki kellett volna.

  Halálra dolgoztatva - avagy egy mínuszos hír margójára

  Mínuszos hír, ahogyan a szaknyelv nevezi az újságok hátsó fertályán, vagy oldalt meghúzódó pár soros kis híradásokat. Ennyit ért a magyar nyilvánosságban egy munkásasszony élete, aki a futószalag mellett esett össze. Nem voltak, szép, míves, költői, vagy felemelő utolsó szavai. Mielőtt végleg kilehelte a lelkét, csak ennyit mondott: négy napja nem ettem.

  És mégis, ennek a négy szónak meg kell rengetnie ezt az országot! Mert ennek az asszonynak nem tudjuk a nevét (bár a Jobbik már keresi a családot, hogy segítsen rajtuk), nem tudjuk a származását, családi állapotát. Csak azt tudjuk róla, hogy a honfitársunk volt, hogy naphosszat dolgozott egy multinál, havi hetvenért, hogy talán, néha álmodott is a futószalag mellett, egy életre kicsit emlékeztetőbb életről...és, hogy éhenhalt.

  Ordítani kél kedve az embernek. Hogy meghallják ott a százmilliós prémiumok magasában, és az erkölcsi rothadás mélyében, hogy áthatoljon a hang a szigetelt, kipárnázott irodák ajtaján is: ÉHENHALT!!! Vajon mit érezhet most annak a multicégnek a havi másfél millát kereső vezérigazgatója, akinek volt pofája havi hetvenezerért éhbérérért szó szerint halálra dolgoztatni egy magyar asszonyt. Éhbér? Miket írok, hiszen még arra még sem volt elég. Csak a rezsire, meg - ne szépítsük, a magyar nyelv azért ilyen kifejező, hogy éljünk vele - éhendögleni...

  Most persze lehet megint filozofálgatni, meddő, végtelen moralizálásba kezdeni arról, hogy milyen sokan halnak éhen a világban, sőt itt, Magyarországon is hány hajléktalan fagy meg a télen. Persze, ezek is szörnyű, tragikus dolgok, minde részvétem a Száhel-övezet, meg a Moszkva-tér nyomorultjaié. De a bitang mindenségit! Itt nem a harmadik világ sátorlakó menekültjéről, vagy egy padon fetrengő csövesről van szó. Egy dolgozó magyar emberről beszlünk, akiről még az is kiderült, megjárta az utcát, a hajléktalanszállót is, de nem hagyta el magát, visszatért a munka világába. Dolgozott, gürizett, fizette a számlákat is - élni akart. És nem sikerült. És ez az, ami mellett nemhogy szó, de káromkodás nélkül sem lehet elmenni.

  Mert húsz év gyarmatosítás, a nemzeti vagyon tudatos idegen kézre jutattatása, sok-sok milliárdnyi uzsorakamatra felvett külföldi kölcsön után odajutottunk, hogy egy ez a szétrohadt, nyomorult ország képtelen volt egy falat kenyeret adni valakinek, aki: dolgozott. Nem zsíros állami kamuállásokban lógatta a lábát, nem állott szagú belpesti kávéházakban rettegett órabérért a fasizmustól, és rinyált állami dotációért, mint "meg nem értett zseni". Nem is állt sorba segélyért, hogy mások pénzéből élősködjön. Dolgozni akart, hasznos lenni, mint minden normális ember. És ezért ma Magyarországon éhhalál jár.

  Semmi másról, csak erről kellene szólnia a híreknek napok óta. Nem a saját vezetőik által halálra riogatott cigányok acsarkodásától, nem a minden mondatukban kétszer hazudó parlamenti paraziták köpködésétől kellene zengenie a médiának, hanem arról, hogy valahol, egy gyárban, utolsót álmodott a nyomor. E szerencsétlen asszony temetésén minden bizonnyal nem fognak tolongani a politikusok, a fényképe sem lesz kitéve a Gödör klubban, hogy minden üresfejű, álszent liberálbarom gyertyát gyújthasson előtte. Hanti Vilmos, Krausz Tamás, TGM és a többi lipótvárosi szélsőbalos nem fognak tüntetést szervezni, és a Napkeltében sem boncolgatják sorsát részvéttől majd´ szétdurranó fejjel neves szociológusok. A Fókusz kamerája sem keresi majd fel a családját, hogy megkérdezzék: mégis hogysmint vannak, most, hogy anyu éhen halt.

  Neki ez nem jár. Hiszen csak dolgozott, csak fizette az egekbe szökő számlákat, csak fizette az adókat, amelyek biztosítják mások munkamentes, gondtalan életét; csak magyar volt, csak melós volt, csak éhen halt. Tette a dolgát, mint a globális gálya többi rabszolgája. És közben a hajóhídon jóízűeket zabálnak és röhögnek a tisztek. Röhögjenek csak, zabáljanak csak. Most nyugodt a tenger, alázatosak a rabszolgák is, nem lázonganak. De, ha jó tengerészek lennének, tudnák, hogy mindig a legnagyobb viharok előtt van a legnagyobb csend - és meghallanák, amit a sós tengeri szél a rég halott költő hangján a fülükbe súg: habár felül a gálya....

  Balogh Gábor”
 • 6. antikos 2009. szeptember 08. 20:40
  „anyuci jól van??? Tisztelt bankok???”
 • 5. comet 2009. szeptember 08. 20:24
  „mennél korruptabbak és dilettánsabbak a politikusok, annál szabadabban garázdálkodhatnak.
  Magyarországon szabad a vásár. A kormány beismerten az IMF kezében, de inkább zsebében van, erről maga Gyurcsány rendelkezett önhatalmúlag. Bukása után a lakosságot törvénytelenül megfosztotta a választás jogától, és az ellenőrzést azon külföldi hitelezők kezébe adta, akiknek a pénzét szétszórta. Az MSZP-s csürhe pénzszórását most a lakosságon vasalhatják be a hitelezők, ehhez adott Fletó szabad kezet. A banki utasításokat az a Bajnai hajtja végre, aki már egyszer kizsebelte a válalkozókat a Hajdú Bét -nek hitelező bank javára, és az sem érdekelte, hogy a jogtalanul kifosztott, becsapott vállalkozók közül többen önygyilkosok lettek. A pénzszórást még nem sikerült megfékezni, ld. végkielégítések, de hát az kit érdekel? Bajnai semmilyen népfelhatalmazással nem rendelkezik, a konstruktív bizalmatlansági indítvány általi megválasztása a tények tükrében utólag kreált hazugság. Ő a hatalmát egy személyben a szélhámos Gyurcsány Ferencnek köszönheti, ő jelölte és ő fogadtatta el a jelöltjét böszméivel, ami ellentmond a hivatkozott procedúrának.”
 • 4. gróf 2009. szeptember 08. 20:17
  „Ja! Okoskodnak, hogy előrelátás, meg addig nyújtózkodj...1 év alatt 43000-l 72000-re emelkedett. Semmi köze a forint romláshoz, már erősödik, jegybanki kamat csökken, törlesztő kamat meg emelkedik.”
 • 3. Carlo 2009. szeptember 08. 20:11
  „símán lopás , amit a bankok csinálnak, csak ők törvényesen
  de ne feledjük, a bankok is csak emberek, nem az épület, mint bank a szemét, hanem a bennük pöffeszkedő bankárok, mert ugye , őket nem érheti kár

  kíváncsi lennék arra a próbaperre, ahol a bankok és a betétesek, és a hitelt felvevők fele -fele arányban osztoznának a veszteségen is...”
 • 2. mattil 2009. szeptember 08. 20:01
  „Először is menyelték helyett gondolom lenyelték, vagy benyelték a helyes szó.
  Másodszor: akik hozzám hasonlóan fizetik a részleteket még talán rosszabb helyzetbe kerültek, kerülnek, mint azok akik már képtelenek fizetni a dúrván megemelkedett részleteket, lévén, hogy utóbbiaknak most mindenki valami megoldást keres beleértve a politikát is, míg előbbiek csoportjának szinte havonta kamatot emelnek,(a jellemzően 2, 3%-os svájci frank alapú hiteleknél már 5,75-6% körül járnak) törlesztőrészlet nagyságot emelnek, vagy csak egész egyszerűen jön egy levél a banktól, hogy az eddigi mondjuk 240 frank helyett ezután majd 270-et vonnak , de ha nem tetszik lehet elő és végtörleszteni ésatöbbi , ésatöbbi.
  Ami történik annak már semmi köze a valutaárfolyamhoz és egyebekhez.
  Nem panaszkodásból, de én pl. annó három éve 25-30 ezer ft közötti törlesztéssel kezdtem havonta. Sosem felejtem el mennyire megkövetelték az egyharmados arányt. Idén nyárra ez már havi 50 ezer fölé emelkedett. Egyedülálló vagyok 100ezer nettóm van havonta és a törlesztőrészlet mellett természetesen rezsit is fizetni kell.
  Ismerőseim többsége teljesen el van keseredve. Van aki annak idején 40 ezer körüli törlesztővel kezdte (ltp-vel kombináltan) idén nyáron már 70-et kellett fizetni és most kapott egy levelet a banktól, hogy ezentúl ilyen-olyan okok miatt 85-öt vonnak majd.
  Egyetlen bűnünk csak annyi hogy lakni szerettünk volna-szeretnénk valahol!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé erősödött a forint

Az eurót pénteken fél tízkor 273,96 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben Tovább olvasom