Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Nem növekszik a biztosítási szektor

A biztosítási szektor nem tud növekedni Magyarországon, nincs a piacnak olyan szegmense, amelyik fejlődni tudna - nyilatkozta Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Napi Gazdaság megkeresésére.
Az elnök ismertetése szerint a gépjárműpiac esik, és a cégcsődök miatt a vállalati vagyonbiztosítások volumene is csökken. A lakosság megtakarítási hajlandósága lassan mozdul ugyan, de - Kisbenedek Péter szavai szerint - "bizonyos hullámok vissza is vetik".

A devizahitelek végtörlesztésének nem lesz komoly hatása a lakossági megtakarításokra - fejezte ki reményét az elnök -, aki szerint az életbiztosításokban tartott megtakarításoknak mintegy 5-10 százalékát használják fel erre a célra. A nagyobb probléma inkább az - fűzte hozzá -, hogy az öngondoskodás miként indítható újra.

A vagyontárgyak biztosításánál kiemelkedően fontos, hogy az alulbiztosítottság csökkenjen. A Napi kérdésére válaszolva Kisbenedek Péter kifejtette: megfontolandónak tartják, hogy a kormányzat egységes normatív támogatást adjon a különböző hosszú távú öngondoskodást célzó termékekhez, az ügyfélre bízva, milyen típusú megtakarítást akar.

A Mabisz elnöke megjegyezte: a magyar gazdaság minden hosszú távra lekötött forinton nyer, hiszen az állampapír- vásárlásokon keresztül a gazdaság finanszírozásához járul hozzá. Kisbenedek Péter a lapban visszaidézte, hogy amikor felmerült a különadó, a Mabisz jelezte: "annak ellenére, hogy a hazai biztosítók semmilyen módon nem játszottak szerepet a pénzügyi válságban..., nagyobb károsodás nélkül mintegy 20 milliárd forint pluszbefizetést tudnak vállalni".

A kormány ennek másfélszeresét várta el a szektortól, ami jelentős költségcsökkentésre kényszerítette azt, aminek következtében az állam járulék- és adóbevételektől esett el. Az elmaradó nyereségadó mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a biztosítók nem igényelhetnek vissza áfát. Az idei adó még jobban visszaveti a biztosítókat, mert az adó bázisául szolgáló 2009-es adatokhoz képest a biztosítók ma lényegesen rosszabb körülmények között gazdálkodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adózás 2012-ben: pórul jár jövőre, aki 200 ezer alatt keres

Bruttó 200 ezer forint feletti fizetésnél már alig lehet észrevenni, hogy csökkennek a jövedelmek. A legszegényebbek járnak a legrosszabbul. Tovább olvasom