Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Nem pihennek eleget a magyarok

A hazai munkavállalók harmada nem veszi ki összes szabadnapját, a szabadnapokból átlagosan 36 százalék marad meg év végén - derül ki a Profession.hu "Szabadság - élünk vele?" című kutatásából.
A 4000 dolgozó bevonásával készült reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 31 százaléka nem tudja kivenni összes szabadnapját.

Ezek a munkavállalók döntésüket az esetek felében az elvégzendő munka mennyiségével magyarázták, tízből négy esetben a helyettesítés nem megoldott és további 12 százalék nyilatkozott úgy, hogy nincsen pénze nyaralásra. A megkérdezettek 10 százaléka nem szeret kiesni a munkából, 5 százalékuk pedig kifejezetten munkamániásnak tartja magát.

Az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a rosszabb anyagi helyzetben lévők körében a szabadnapok legalább fele megmarad az év végén - olvasható a közleményben.

Bár a válaszadók 40 százaléka kevésnek találja az adott évben kivehető szabadnapok számát, minden második dolgozóval előfordult már, hogy csak papíron ment szabadságra, 2 százalék pedig egyáltalán nem vett ki szabadságot. A ki nem vett szabadnapokat a dolgozók több mint felének nem fizeti ki munkáltatója.

A megkérdezettek 52 százaléka maga dönti el, mikor megy pihenni, a dolgozók 71 százaléka pedig több részletben veszi ki szabadnapjait.

A munkavállalók 34 százaléka egy hétre, 20 százaléka pedig ennél rövidebb időre utazik el. Vannak olyan munkahelyek - az esetek 6 százaléka -, ahol több mint 3 hétig pihenhetnek az alkalmazottak a nyári időszakban.

A résztvevők 35 százaléka külföldi szállodában szeretne pihenni, azonban erre csak 9 százaléknak van lehetősége. Minden harmadik munkavállaló belföldön barátait, ismerőseit látogatja meg, vagy panzióban, apartmanban nyaral - derül ki a felmérésből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: márciusban 6,4 százalékkal nőttek a keresetek

Miután a márciusi éves infláció csak 0,1 százalékos volt, a reálkeresetek is a nettó bérekkel azonos… Tovább olvasom