Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem tűnt el a kórházi adósság

Csongrád megye - Mindössze öt állami kórháznak nincs lejárt szállítói tartozása – egyikük a deszki. A többi egészségügyi intézmény súlyosan eladósodott. A szegedi klinikai központ 3,7 milliárdos, a makói kórház 172 milliós tartozással küzd.
A Magyar Államkincstár legfrissebb, július végi statisztikája szerint a nyár közepéig a 35-ből 30 állami kórháznak volt lejárt szállítói tartozása – több mint 23 milliárd forint. A betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,014 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 15,54 milliárd, míg a városoktól átvett kórházaké 8,5 milliárd forint volt. A MÁK a 30 nap alatti, a 30 és 60 nap közötti, valamint a 60 napon túli szállítói tartozásokat is figyelembe vette.

A Magyar Kórházszövetség felmérése szerint az eladósodásnak elsősorban az az oka, hogy miközben a kötelező és az év közbeni béremelések, az ár- és az áfa-emelkedés, valamint az infláció hatásai miatt a tavalyihoz képest még többet kell költeniük az intézményeknek, megtakarítási lehetőségeik továbbra sincsenek. A tartozások mindig az év vége felé kapnak nagy hangsúlyt az egészségügyben: az elfogyó tartalékok miatt rohamosan halmozódnak a ki nem fizetett szállítói és szolgáltatói követelések. Éppen ezért szakértők szerint decemberre országosan akár a 60-80 milliárd forintot is elérheti az egészségügyi intézmények adósságállománya.

Újratervezés

Az év végére általában az összeomlás szélére kerülő egészségügy problémáit ideig-óráig orvosolja a következő év elején érkező kormányzati segítség – évek óta. A Magyar Kórházszövetség álláspontja szerint az aktuális toldozgatás-foldozgatás mellett/helyett a rendszer teljes átgondolására lenne szükség – be kellene látni, hogy az egészségügyi intézmények jelentős része nem tud kijönni abból a bevételből, amennyit az egészségbiztosítótól kap, és már csak a túlélésre játszik.

Csongrád megyei az egyik abból az öt intézményből, amelynek nincs hátraléka. A deszki kórház évek óta lejárt tartozás nélkül működik. – A mi helyzetünk is egyre nehezebb, nem könnyű már tartani magunkat – tette hozzá Bálint Beatrix, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának igazgatója. Kiemelte: fontos kérdés lesz, hogy a megváltozott minimumfeltételekhez – amelyek teljesítéséhez jelentős anyagi, infrastrukturális és emberi tőkét kell rendelni – kapnak-e pluszfinanszírozást.

A szegedi klinikák egész évben nagyjából ugyanakkora tartozást görgetnek, ez az év végére sem fog jelentősen nőni a gazdasági igazgató szerint. – Január óta megközelítően ugyanannyi a kintlévőségünk, jelenleg 3,7 milliárd a teljes állomány. Ebből 1,9 milliárd forint a lejárt követelés – tájékoztatott Resch József. Hozzátette: ez minden nap változik, hiszen ha például egy kutatásról beérkezik egy több száz milliós számla, az jelentősen megdobja az aktuális végösszeget. – Az egyetemi háttér nagy biztonságot jelent, hiszen intézményi szinten kompenzálódik ez a hiány – tette hozzá.

A Makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet tartozása jelenleg 172 millió forint, ebből 106 millió forint lejárt követelés. – A július elsején életbe lépett fekvőbeteg-kapacitás csökkentése miatt havi 7 millió forint bevételkiesésünk van – mondta el Baráth Lajos főigazgató. – A kialakult helyzet miatt intézkedési programot dolgozunk ki, amelyről hétfőn kezdődtek meg a tárgyalások – tette hozzá.

A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézetből és a szentesi Dr. Bugyi István Kórházból nem kaptunk tájékoztatást az adósságállományról. Egy évvel ezelőtt a vásárhelyi intézménynek júliusban 240 millió forintnyi lejárt tartozása volt, novemberben már csak „több mint 100 millióról" beszélt Kallai Árpád főigazgató. Szentesen év közepén 363, év végére 571 millió forintra rúgott csak a lejárt, vagyis határidőn túli szállítói hitelállomány.

A szegedi klinikai központnak 4,2 milliárd, a makóinak 207 millió forint volt egy évvel ezelőtt a szállítói tartozása. A javulás annak is köszönhető, hogy decemberben és januárban két részletben kapott konszolidációt minden egyes intézmény. Ez a szegedi klinikák esetében nagyjából 1,7 milliárd, a makói kórház esetében pedig 60,5 millió forint volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűk sávban ingadozott a forint kedden

Az eurót 283,23 forinton jegyezték kedd este nem sokkal hét óra előtt. Tovább olvasom