Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem vagyunk elég felkészültek a nyugdíjas évekre

A jövő generációinak nehezebb dolga lesz - vélik az Aegon megbízásából 12 országban végzett kutatás magyar válaszadói.
A nyugdíjas évekre való felkészültség alacsony szintje egyre égetőbb problémát jelent világszerte, így Magyarországon is mind a döntéshozók, mind a munkáltatók, mind pedig a lakosság számára - állapítja meg az Aegon megbízásából 12 országban végzett kutatás.

Az Aegon egy nullától tízig terjedő skálán mozgó indexet számol a nyugdíjra való felkészültség mérésére. A mutató hat fő elemből tevődik össze: a személyes felelősségvállalásból, a tudatosság szintjéből, a pénzügyi jártasságból, a tervezésből, a pénzügyi felkészültségből illetve a tartalékolásból.

A társaság 2013. évi felmérése azt mutatja, hogy azokban az országokban, ahol a kutatást már tavaly is elvégezték, kivétel nélkül csökkent az index értéke.

Magyarországon a tavalyi 4,80-ról 4,73 pontra mérséklődött a mutató az idén, és enyhén elmarad a 12 ország 4,89 pontos átlagától is.

Az index értéke Japánban a legalacsonyabb - 4,3 pont -, míg Németországban a legmagasabb, 5,5 pont.

A kilátásokat illetően a megkérdezettek változatlanul pesszimisták. A válaszadók 64 százaléka szerint a jövő nyugdíjas generációjának sokkal nehezebb dolga lesz, mint a mostaninak, és csak 9 százalék számít arra, hogy a mostani nyugdíjasokéhoz képest javul majd a helyzet.

Az átlagnál is rosszabb e téren a helyzet Magyarországon: itt a válaszadók négyötöde vélekedett úgy, hogy a jövő generációinak nehezebb dolga lesz, és mindössze két százalékot tesz ki azok aránya, akik a helyzet javulását várják.

A kutatásban a Transamerica Center for Retirement Studies és a Cicero Consulting működött közre. Az érintett országokban - Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Japánban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - 2013 januárjában és februárjában készültek a felmérések.

Olvasóink írták

 • 9. HAJDÚKFOKOSA 2013. július 29. 17:41
  „fel van a rendör meg a katona vámos határör nyugdijjas készülve rendesen fullo sauto nagy gazdaság 20 szarvasmarha 20 millás traki apának nagyvérü auto a segge alatt,,, ezek jol KERESTEK))”
 • 8. joy 2013. május 19. 09:37
  „Sajnos nem nevetséges, szomorú tény.
  KisHununkban a jelenlegi kormány arra törexik, minél kevesebb embernek, mindnél rövidebb ideig kelljen nyögdíjat fizetnie.
  Mi anyóval szerencsésnek mondhatjuk magunkat (50-51). Bár engem küldtek, mert még dolgoztam volna, de nem tették lehetővé. Kárörvendett nehány rosszakaróm, "Végre, sikerült kitúrni!" Miután rájöttek, mekkora jót tettek velem, a fejüket is elfordítják...
  Ám mi a 40 éves TB-NyP fizetés mellett kiegNyuP-ot is fizettünk, ami a ´ 06-08-as összeomlás ellenére igen szép összeg lett, és dupláját adta vissza.
  Így most tűrhetően megvagyunk.
  Fájdalmasan látjuk sok rokon, ismerős kínlódását az alacsony nyögdíjjal, munkanélküli tengődéssel 50-55 éves korukon túl, és azokét, akiknek gyereke a pénztelenség okán kénytelen volt abbahagyni tanulmányait, és alig 20-évesen kényszerültek EUrópába, tengeren túlra munkát vállalni, köszönettel a k.orbány "jó szándékának"!
  Ámde, valóban nem látom biztosítottnak gyermekeink öregkorát, mitöbb unokáink előtt álló jövő is igen sötét, ha marad ez a gyűlölködő, romboló nemzeti(eskedő)-(ál)szocialista prolitika.
  Sajnos remény sincs a változásra!
  :o(((”
 • 7. Church 2013. május 18. 09:34
  „Hát ez egy nagyon jópofa cikk! ÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁÁÁHHÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁHÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁ.....huh, de jót nevettem :D”
 • 6. roxper 2013. május 18. 09:32
  „Miből és minek spórolni, úgyis kitolják a nyugdíjkorhatárt 75 évig, azt meg az emberek 80-90%-a meg sem éri...”
 • 5. vmagdi 2013. május 18. 09:27
  „a többitől is. Nekem van.vagy volt otp-s önkéntes nyugim, először növekedett az értéke, aztán zuhanni kezdett 20-30% százalékot, gondoltam a válság, de azóta is. Elhatároztam megszüntetem, mert rábíztam a bankra a pénzt, az meg szépen föléli, lassan én tartozok nekik, amiért kezelik a pénzt. Letelt a 10 év beadtam a megszüntetési kérelmem, majd azt válaszolták 16% adó +27% tb+nyugdíj (mivel még nem vagyok nyugdíjas), 3000 Ft utalási pénz, ja és majd napi árfolyamon számítják (?). Ez két hónapja volt azóta a levél óta se pénz, se posztó...
  Mindenkit óvok az önkéntes nyufi biztosítástól, inkább tegye a párnája alá.”
 • 4. placcs 2013. május 18. 09:08
  „Csak az Aegontól mentsen meg mindenkit az ég.”
 • 3. kokorcsin 2013. május 18. 09:07
  „"2.Nokipa-hoz - sajnos ez az igazság, hogy az átlagember örült, hogy fel tudta nevelni, illetve iskoláztatni a gyerekeit és mire esetleg magára is gondolhatott volna, jött a munkanélküliség. Az ötvenes, hatvanközeli korosztály egy része ilyen sorsra jutott. Dolgozni már öreg volt, a nyugdíjkorhatárt meg emelgették az orra előtt. Magyarul kihúzták alóluk a talajt. Egészen más a helyzetük azoknak az embereknek, akik 52-55-57 éves korukban elmehettek nyugdíjba. Nekik valamilyen szinten megoldott az életük. De mi lesz azokkal, akik nem tudnak dolgozni 65 éves korukig ? Hogyan is tudna, hiszen sokan már elhasználódnak akkorára, másik pedig, hogy a fiataloknak sincs munka. Sokan végiggürcölték az életüket és mire megöregednek a teljes kilátástalanság marad. Pedig a TB-t fizették, csak a szabályok változnak állandóan. Nagyon szomorú ez az egész és igazságtalan.”
 • 2. Nokipa 2013. május 18. 07:16
  „Az átlagember havi keresetéből elkülöníteni igen nehéz, gyakran lehetetlen azokra az évekre.
  Pedig valamiből majd élni kell(ene)....A varázsgömb majd megmondja?!”
 • 1. Egyolvasó 2013. május 18. 06:50
  „"...Nem vagyunk elég felkészültek a nyugdíjas évekre"

  Akik felakartak készülni a nyugdíjas éveire és havonta spóroltak, azokkal is kitolt a politikai elit, mert a megtakarított pénzükre rátette a kezét és aki nem adta, (nem akarta) odaadni önként olyan törvényt alkotott, hogy biztos átadja önként és dalolva a megtakarításait.
  Ez miért nincs benne a felmérésbe??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Microsoft alapítója több mint félmilliárd dollárral előzi meg a korábbi első Carlos Slim mexikói üzletembert. Tovább olvasom