Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Nem vált be a ˝cselédadó˝

Az októberben bevezetett, cselédadó néven csúfolt adórendszeren kívüli kereset nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - írja a csütörtöki Napi gazdaság.
Legalábbis aligha tekinthető sikernek, hogy januárban mindössze háromszáz háztartási munkát végző alkalmazott került a rendszerbe. A szabályozás szerint a házi munkából élőknek nem kell adót fizetniük keresetük után, ha a munkaadójuk bejelenti őket és befizet utánuk havonta ezer forint regisztrációs díjat.

Az adatok szerint mindössze háromszázezer forint folyt be ezen a címen a költségvetésbe januárban, az októberi bevezetés óta pedig összesen 1,1 millió forint bevétel származott cselédadóból, havonta átlagosan kevesebb mint 300 ezer forint.

A rendszer bírálói arra hívták fel a figyelmet, hogy komoly hátrány is érheti azt, aki így vállal munkát. Az ilyen tevékenység - mivel sem adó, sem járulék nem terheli - semmilyen jogosultsággal nem jár. Nem keletkeztet ugyanis biztosítotti jogviszonyt, azaz egészségügyi ellátást nem kap az érintett és a nyugdíj-megállapítás során sem lehet ezt az időt figyelembe venni. Az egészségügyi ellátáshoz nem kell sok, mindössze az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetni, havi 5100 forintot - hívja fel a figyelmet a lap.

Olvasóink írták

  • 2. szilléri 2011. február 26. 18:21
    „Ha bejelentik nem kaphat szociális segélyt. Ezek miatt hasonlóan a ,,gyermekét egyedül nevelő" kategóriákhoz ellenérdekelt mind két fél.”
  • 1. maci52 2011. február 24. 07:36
    „Akik bejárónőt,konyhalányt,takarítónőt stb alkalmaznak azok a felső tízezerből kerülnek ki,magasbeosztású hivatalnokok,akik állami pénzen dőzsölnek,azok nyugodtan kikerülik az adót,pl főadószedő azért alkalmaz rokkantnyugdíjast mert nem kell utána semmit fizetni,az állam fizet helyette.
    A kígyó sem harap a saját farkába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint gyengült szerda estére

Gyengült a forint szerda estére a bankközi devizapiacon valamennyi fontosabb devizával szemben, mert… Tovább olvasom