Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Nem vesszük észre az árcsökkenést

Csongrád megye - Szinte minden olcsóbb lett tavaly 2013-hoz képest a KSH szerint, igaz nagyon kis mértékben. Csak a tojás, a csoki, a kakaó, a cigi és a szeszes italok ára emelkedett. Az emberek azonban ezt nem érzékelik, a jelenségnek tudományos magyarázata is van.
– A fogyasztói árak 2014-ben átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek 2013-hoz képest: utoljára 1968-ban történt ilyen, akkor 0,3 százalékkal mértek az előző évinél alacsonyabb árakat – mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. – Az egész éves adatot vizsgálva jól látszik, hogy a legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal a háztartási energia ára csökkent.

Ezen belül a vezetékes gázért 6,5, az elektromos energiáért 5,7, a távfűtésért 5,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly 2013 decemberéhez képest. A cukor 19,6 százalékkal, az étolaj 5,2, az idényáras élelmiszerek 4,5, a liszt 3,9 százalékkal került kevesebbe. Az üzemanyagok 10,4 százalékkal lettek olcsóbbak, a ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,2, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal mérséklődött. Az utóbbi két termékcsoportnál szinte a nullával egyenlő az „áresés".

Infografika: DM
Infografika: DM

Volt áremelkedés is tavaly: 3,9 százalékkal nőtt a tojás, 1,7 százalékkal a csokoládé, a kakaó és 1,2 százalékkal a tej ára. A szolgáltatások átlagosan egy év alatt 1,5, a szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokon belül a kultúrára, oktatásra és szabadidőre fordított költségek 2,3 százalékkal nőttek, a helyi tömegközlekedésre kiadott összegek viszont 6,8 százalékkal csökkentek.

Hogyan mérik?

A KSH összeállít egy nagyon széles termékkosarat – az almától az elektromos áramon át az olyan szolgáltatásokig, mint a „teljes láb gyantázása, bikinivonal nélkül", vagy a „járóbot fémből, állítható magassággal" –, a konkrét termékeket pedig reprezentánsoknak hívják. A termékek árát figyelik, és a fogyasztási súlyukat figyelembe véve összeállítanak egy fogyasztói kosarat. Ha ennek a kosárnak az ára növekszik, az az infláció, ha csökken, az a defláció. Most deflációban vagyunk, ami nem élénkíti a gazdaságot, szakértők a 2-3 százalékos infláció eléréséért drukkolnak.

Megérezzük-e a mindennapokban, hogy nagyon picit csökkentek a bolti árak? – A szakirodalom és a nemzetközi tapasztalatok szerint is eltérnek a szubjektív érzések a mért adatoktól – mondta Klonkai László közgazdász, demográfus. – Az emberek egy ilyen kis mértékű áresést nem vesznek észre, felmérések igazolják, hogy még körülbelül 3 százalékos árcsökkenésnél is azt érzékelik, nem változott semmi. Ha valaki például mindennap ugyanazokat a termékeket veszi meg a boltban, és látja, hogy többet fizetett értük, mint korábban, akkor ez marad meg a tudatában, és nem az éves inflációs adat.

Ahogy olvasóink látják

Megkérdeztük olvasóinkat a Facebookon is, olcsóbb-e az élelmiszer, mint tavaly, mi drágult, minek az ára ment lejjebb? Mennyit költ élelmiszerre havonta?

Havasi Judit Annamária: Egy-két elhíresült termék, például a kristálycukor ára csökkent, a többié emelkedett.

Korom István:  Ami szerintem olcsóbb lett: cukor, étolaj, pékáru, sajtok (egészen minimálisan) és az üzemanyag. Jócskán drágultak: csokoládék, pudingok, kakaópor, felvágottak, zacskós levesek, háztartási vegyiáru, szépségápolási termékek, piperecikkek, szeszes italok egy része.

Göbölyös Bozsák Tamás: Egy kis vásárhelyi infó máról: 2,5 literes üdítő decemberben 389, ma 429 forint. Füstölt kolbász decemberben 1699, ma 1989 forint.

Hézső Bálint: Bizony drágul minden! Köszönhetően a kormány és a parlamenti héják által futószalagon gyártott és a termékeket, azok gyártóit, forgalmazóit terhelő, újabb és újabb adó- és járuléksarcoknak!

Papdi András: a Kinder bueno 150 forintról 170 forintra drágult.
Réderné Kovács Gabriella: Én úgy veszem észre, hogy szinte minden alapvető élelmiszer drágább lett. Kivéve talán a kristálycukor, mert az szerintem olcsóbb lett egy kicsit.

Túri László: Na, ez olyan, mint a rezsicsökkenés! Egyre drágább minden..., maradjunk ennyiben!

Péter Erzsébet:  Aminek az ára csökkent, annak a minősége is vagy a töltőtömege! A fél kiló csak 440 gramm, a kiló meg 870-900 gramm. Érdekes!

Brútyó Boglárka: Semmi sem lett olcsóbb. Rengeteg pénzt felemészt az, hogy együnk.

Neetah Alie: A vacak minőség olcsóbb. A normális a tavalyinak a másfélszerese.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a Tesco nagy dobása

A Tesco a banki üzletágát komolyan megerősítené, ezzel ellensúlyoznák részben az áruházlánc utóbbi… Tovább olvasom