Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Németország és Portugália elutasítja az eurókötvényt

Németország és Portugália egyaránt elutasította a közös euróövezeti kötvény bevezetését.
Angela Merkel német kancellár és Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök a csütörtökön Berlinben folytatott tárgyalásokon egyetértett abban, hogy az eurókötvény esetleges bevezetése nem a megfelelő válasz az adósságválságra.

A kötvény bevezetésének egyik legfőbb támogatója korábban Nicolas Sarkozy francia államfő volt, a közelmúltban azonban - nem utolsósorban a német kancellárnak engedve - elállt ettől. Szakértők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy a kötvény szükség esetén később bevezetésre kerül.

Merkelhez hasonlóan Coelho is úgy vélte, hogy az eurókötvény nem megoldás az adósságproblémákra. A portugál miniszterelnök annak a nézetének adott hangot, hogy elengedhetetlen a politikai unió elmélyítése, ugyanakkor egyetértett azzal a német és francia javaslattal, amely szerint az eddiginél erősebb gazdaságpolitikai koordinációra, valamint kötelező jellegű adósságfékekre van szükség. Ennek kapcsán utalt a nemzeti alkotmányok ilyen irányú módosításának lehetőségére.

Portugália Görögország és Írország mellett a harmadik olyan ország, amely az európai partnerek, valamint a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatására szorul. A portugál segélycsomag csaknem 80 milliárd eurót tesz ki. Ennek fejében Lisszabonnak csökkenteni kell költségvetési deficitjét, átfogó szerkezeti reformokat kell végrehajtania, és mielőbb meg kell valósítania privatizálási programját.

A portugál kormányfő Berlinben hangsúlyozta, hogy kormánya felgyorsítja a szanálási program végrehajtását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint csütörtökön: 240 fölé emelkedett a svájci frank

A forint a gyengülő eurót követte csütörtökön, amely a romló euróövezeti gazdasági kilátások miatt veszített értékéből. Tovább olvasom