Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Németország tavaly 120 tonna aranyat szállíttatott haza

A Bundesbank 2013-ban 37 tonna aranyat szállíttatott Németországba New Yorkból és Párizsból. Ennek az értéke akkori áron számolva 1,1 milliárd euró volt.
A Bundesbank 120 tonna aranyat szállíttatott haza tavaly külföldről és helyezett el saját trezorjaiban - áll a Bundesbank hétfőn ismertetett közleményében.

Németország aranytartalékának csak egy kisebb részét tartja belföldön, de egy két éve hozott döntés szerint hat év alatt a teljes nemesfém-tartalékának közel fele már Németországban lesz.

A Bundesbank 2013-ban 37 tonna aranyat szállíttatott Németországba New Yorkból és Párizsból. Ennek az értéke akkori áron számolva 1,1 milliárd euró volt.

A Bundesbank tervei szerint 2020-ra összesen 674 tonna német tulajdonú aranyat szállítanak Németországba külföldről. A teljes német aranytartalék mintegy 3384 tonna, ami a második legnagyobb a világon az Egyesült Államoké után.

Egy 2012. évi hivatalos kimutatás szerint a teljes német aranytartalék 45 százalékát (1536 tonna) az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed trezorjaiban, 13 százalékát (450 tonna) a Bank of England (BoE), további 11 százalékát (374 tonna) a francia központi bank széfjeiben tárolták. Ekkor a teljes német aranytartalék 31 százaléka (1036 tonna) volt a Bundesbank frankfurti titkos tárlóiban.

Németország 1951-ben kezdte létrehozni aranytartalékát. A hidegháborús időkben New Yorkban, Londonban és Párizsban lehetett beszerezni az aranyat, ahonnan Németország nem is szállította el, ott tároltatta a geopolitikai bizonytalanságok miatt.

A világ legnagyobb aranykészletével, 8133,5 tonnával az Egyesült Államok rendelkezik az Arany Világtanács (WGC) honlapján szereplő legfrissebb, decemberi adatok szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz recept nélküli sürgősségi fogamzásgátló

Mégsem lesz szabadon hozzáférhető sürgősségi fogamzásgátló Magyarországon: az Európai Bizottság döntése ellenére hazánkban továbbra is vényköteles lesz az ellaOne. Tovább olvasom