Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Németországban tovább romlott az üzleti hangulat

Németországban a vártnál is jobban romlott az üzleti hangulat ebben a hónapban.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti bizalmi mutatója 103,3 pontra - 2010. március óta a legalacsonyabbra - csökkent a júniusi 105,2 pontról. A júniusi adatot szerdán módosították lefelé az eddig jelzett 105,3 pontról.

Az elemzők átlagosan 104,5 pontra számítottak júliusra.

Az intézet elemzői főleg az euróövezeti bonyodalmaknak tulajdonították a további, erős hangulatromlást. Noha az export iránt csak kevéssé csökkentek a vállalatok reményei, a kapacitások kihasználtsága csökken - állapították meg.

A mutató tavaly februártól júniusig 114 pont fölött mozgott, utána októberig 106,5 pontra esett. Azóta idén márciusban és áprilisban volt a legjobb, mindkétszer 109,8 ponton, majd meredek lejtőre került, jelezvén, hogy a bizakodó többség egyre fogy.

A hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezésével készülő felmérés részmutatói közül a jelenlegi helyzet megítéléséé 111,6 pontra esett a júniusi 113,9 pontról, amely még jobb volt a májusi 113,2 pontnál. A júniusi adatot szerdán megerősítették. Az elemzők júliusra 113,0 pontot jósoltak.

A fél évre előre tekintő üzleti várakozások részmutatója 95,6 pontra süllyedt a júniusi 97,2 pontról. A júniusi számot szintén szerdán vették lejjebb az eddig jelzett 97,3 pontról. Itt az elemzői előrejelzések átlaga 96,4 pont volt.

Az Ifo vizsgálataiban száz pont alatti mutató azt jelzi, hogy a megkérdezettek többsége a helyzet romlására számít, száz pont feletti érték pedig azt jelzi, hogy a többség bizakodó.

Előzőleg a ZEW gazdaságkutató intézet hat hónapra előre tekintő németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója júliusra mínusz 19,6 pontra csökkent az előző hónapban jelzett mínusz 16,9 pontról a háromszáz intézményi befektető és közgazdász megkérdezésével múlt héten készült felmérésben, vagyis a pesszimisták többsége nőtt.

A ZEW-nél a borúlátók többségét negatív előjelű mutató jelzi, a bizakodók többségét pedig pozitív szám.

A ZEW-mutató tavaly júliusra mínusz 15,1 pont volt, majd novemberig mínusz 55,2 pontig zuhant. Utána idén áprilisban volt a legjobb, 23,4 ponton, de azóta minden hónapban romlott, és mélyen a 24,0 pontos történelmi középértéke alatt van.

A "félhivatalos" gazdasági előrejelzések közül a legfrissebb a Nemzetközi Valutaalapé (IMF). A nemzetközi pénzintézet a múlt héten 1,0 százalékos gazdasági növekedést jósolt Németországnak erre az évre a tavalyi, 3,1 százalékos többlet után. A friss idei becslés jobb, mint az IMF áprilisi, 0,6 százalékos jóslata, de a jövő évre szóló becslését 1,4 százalékra rontotta az áprilisban jelzett 1,5 százalékról. Az előrejelzés nagy kockázatot tartalmaz, amennyiben az euróövezet egészében az IMF 0,3 százalékos átlagos GDP-csökkenésre számít - ugyanúgy, mint áprilisban -, a jövő évre szóló előrejelzését pedig 0,7 százalékos növekedésre vette vissza az áprilisban várt 0,9 százalékról.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2012. július 25. 13:32
    „Magyo. még a poros nyomában sincs ennek a " haldokló " német gazdaságnak ! Mi min. 10 év múlva se tudjuk ezt produkálni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonadó: díjat emel a T-Mobile is

Kedden sms-ben is értesítette ügyfeleit a Magyar Telekom, szeptember elsejével megemeli a telefondíjakat. Íme a részletek. Tovább olvasom