Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Nettó hiteltörlesztôk voltak a háztartások júliusban

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 24,7 milliárd forinttal növekedett, a devizahiteleké 193,2 milliárd forinttal csökkent.
Nettó hiteltörlesztők voltak a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok júliusban - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

A háztartások szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forintban denominált nettó hitelfelvétel 20,7 milliárd forint volt júliusban, míg a devizahiteleknél az előző havihoz hasonló összegű, 17,1 milliárd forint volt a nettó törlesztés: az összevont hitelállomány azonban, nagyrészt a forint erősödéséből következő átértékelődés miatt, csökkent.

A betéteknél a nettó elhelyezés összege újra elérte, sőt kissé meg is haladta a májusi szintet, júliusban forintban 69 milliárd, devizában pedig 62,5 milliárd forint volt.

A szezonálisan nem igazított állományi adatok szerint a háztartások forinthitel állománya 16,6 milliárd forinttal növekedett, a devizahiteleknél pedig 155,3 milliárd forint állománycsökkenés történt a hetedik hónapban. A devizahiteleknél az átértékelődés és egyéb változás az összes nettó törlesztésből 143,1 milliárd forintot, több mint 92 százalékot képviselt.

A teljes állományon belül legnagyobb súllyal bíró svájci frank alapú, folyó árfolyamon számított hitelállományok már negyedik hónapja csökkennek valamennyi, így a lakáscélú-, fogyasztási- és egyéb hiteltípusban. A rögzített árfolyamon számított adatok szerint a svájci frankban felvett hitelállományok már januártól kezdődően csökkentek.

A forintbetétek szezonálisan nem igazított állománya az előző havit 6,9 milliárd forinttal, a devizabetéteké 36,5 milliárd forinttal haladta meg. A devizabetétek állománynövekedése 62,5 milliárd forint nettó elhelyezésből és 26 milliárd forint átértékelődésből és egyéb változás okozta csökkenésből származott.

A nem pénzügyi vállalatok júliusi szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forintban denominált hitelállomány 12,3 milliárd forint, a devizában denominált pedig 96,5 milliárd forint csökkenést mutatott. A betéteknél – mind forintban, mind devizában – egymáshoz hasonló összegű, 14,2 milliárd, illetve 15,3 milliárd forint nettó kivonás történt a hónap folyamán.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 24,7 milliárd forinttal növekedett, a devizahiteleké 193,2 milliárd forinttal csökkent. A devizahitelek állománycsökkenésének több mint fele átértékelődésből és egyéb változásból adódott.

A forintbetét-állományok 45,2 milliárd forinttal, a devizabetét-állományok 62,4 milliárd forinttal csökkentek a nem pénzügyi vállalatok esetében. A devizabetétek csökkenését fele-fele arányban átértékelődés és egyéb változás, illetve nettó kivonás okozta.

A külföldi kötelezettségek állománya ismét csökkent, július végén a hitelintézetek mérleg-főösszegének 31 százalékát, 10.328 milliárd forintot tett ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentette árait a Wizz Air

A Wizz Air diszkont légitársaság a nyár végétől átlagosan nyolc százalékkal csökkentette jegyárait… Tovább olvasom