Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

NFM: új pályázat társasházak energetikai felújítására

A költségvetési forrásból rendelkezésre álló tervezett keretösszege 834,2 millió forint.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítása, fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából lakossági pályázatot hirdet augusztus 15-től - közölte a tárca pénteken.

Az Új Széchenyi Terv, Társasházak energetikai felújítása alprogramban költségvetési forrásból rendelkezésre álló tervezett keretösszege 834,2 millió forint.

A pályázaton az 1971 előtt, hagyományos technológiával, égetett tégla falazattal készült, legalább 20 lakásos társasházak vehetnek részt.

Ennek a körnek most először indul állami forrásból támogatott, energetikai beruházásokra ösztönző pályázat, amelynek keretében utólagos finanszírozással vehető igénybe támogatás. Támogatandó a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, az épületek nyári hővédelmének javítása árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, az épületgépészeti felújítás, az elektromos korszerűsítés és a megújulóenergia-felhasználás növelése, például napkollektorral, hőszivattyúval.

A kiírás komplex felújítások megvalósítására ösztönöz. A támogatás mértéke és intenzitása az energetikai jellemzőket javító elemek komplexitásának függvényében, lakásonként maximum 750-900 ezer forint, illetve 50-60 százalék között változik. Az egy társasház által igénybe vehető támogatás teljes összege nem haladhatja meg a 60 millió forintot.

A beruházás megvalósításának költségén túl támogathatók az energetikai szakértői, tervezői és szakhatósági díjak is, a kivitelezési költségek maximum 7 százalékáig.

A pályázatokat augusztus 15-től szeptember 15-ig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani postán, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. címére.

A 834,2 millió forintos támogatási keret mintegy 1,7 milliárd forint megrendelés-állományt hoz az építőiparnak. A beruházások mérséklik Magyarország energiaimport-függőségét és a szén-dioxid-kibocsátást.

Olvasóink írták

  • 1. zsozso64 2013. július 14. 19:14
    „Nem kötekedésből, hiszen a legapróbb lehetőségnek is örülni kell ! A kérdés, hogy megvan- e már az a 12-14 társasház amelyiknek ekkora szüksége van a hőszigetelésre, és kinek a barátai laknak benne, hogy ezért képes a Fidesz feladni az eddigi koncepcióját...? Bocsánat a kérdésért, hát persze hogy megvan, hiszen tervek nélkül nem vagdalózik pártunk és kormányunk a milliókkal! Bár a téglablokkos nem panel, de a proli az proli...ha még mindig ott lakik. És a kérdés még, hogy ez a giga beruházás ez Szegedre, Csongrád megyére, vagy netán az egész országra vonatkozik...? Mert 13 társasház szegeden sem sok, nemhogy országosan! Persze a nagy emberek merjenek nagyot álmodni, a kicsik meg kicsit? Persze korábban is így volt ez, de már elég régen volt kötelező tapsolni hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változott a forint árfolyama

Az euró este 8 óra körül 291,86 forinton állt, 40 fillérrel délelőtti árfolyama alatt. Tovább olvasom