Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

NGM: 813,7 milliárd forint volt az első féléves hiány

Ez az éves előirányzat 82,6 százaléka.
Az államháztartás központi alrendszerének első hat havi hiánya 813,7 milliárd forint volt, amely az éves előirányzat 82,6 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

A hiány az elmúlt évek tendenciáinak megfelelően alakult - jelezte a szaktárca.

Az idei első félévben a központi költségvetés 965,9 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 114,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 37,7 milliárd forintos szufficittel zártak.

2013 első félévében az államháztartás központi alrendszerének deficitje 721,7 milliárd forintot tett ki, amely az előzetes teljesítés 77,7 százaléka volt.

Az NGM közleménye kitér arra: a két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolták egyrészt a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai. Másrészt jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai, ideértve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott támogatásokat is, ez azonban egyidejűleg az önkormányzati alrendszer egyenlegét javítja.

A tárca szerint a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek ugyanakkor javították az idei június végi költségvetési egyenleget. Ezek a pozitív tendenciák a korábbi évekhez képest az idei év második felében várhatóan erőteljesebben érvényesülnek.

Az NGM közlemény rámutat: az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket, ezért a hiány nagysága nem időarányos. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka - olvasható az NGM közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyet vizsgáltak, egyik gyerekülés sem biztonságos

A hatóság megállapította, hogy a biztonsági követelményeket egyik gyermekülés sem elégítette ki,… Tovább olvasom