Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

NGM: az adópolitika célja az adórendszer stabilitása

A 2013 januárjáig felállt adószabályok összessége nagyjából azt az adószerkezetet tükrözi, amelyet a gazdaságpolitika hosszú távon fenn kíván tartani.
Az adórendszerben az elmúlt három évre jellemző nagyléptékű, gyors eredményt hozó intézkedések helyét a hosszú távú, stabilitást jelentő finomhangolás veszi át - hangsúlyozta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.

A SZAKma folyóirat és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ közös szervezésű konferenciáján Pankucsi Zoltán megerősítette: a 2013 januárjáig felállt adószabályok összessége nagyjából azt az adószerkezetet tükrözi, amelyet a gazdaságpolitika hosszú távon fenn kíván tartani.
Megismételte: az idén "forradalmi változásokra" a tárca nem készül, ahogy új adók bevezetésére, vagy adóemelésre sem.

Az eredmények közé sorolta, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó és a családokat segítő kedvezmények 2011-ben, tavaly és várhatóan az idén is nagyságrendileg 500 milliárd forintot hagynak a családoknál, amelynek forrását részben a bankadó és a szektorális különadó teremtette meg. Jól látszik egyfajta jövedelemátrendeződés, ami bizonyos szektorok extraprofitjából a családoknak adott többletbevételeket - mondta.

A sikerek közé sorolta a munkahelyvédelmi akciótervet is, amelyben júliusig 65 milliárd forintot elérő adókedvezményt vettek igénybe a foglalkoztatók. "Hatvanötmilliárd forintot hagyott a kormány a munkáltatóknál abból a célból, hogy a veszélyeztetett munkahelyeket stabilizálja" - mondta. Hozzátette, a program sikerét mutatja, hogy a tárca számításai szerint nagyságrendileg 740 ezer munkavállaló tarthatta meg munkahelyét a munkáltatói adókedvezményeknek köszönhetően. (A program a 25 év alattiakra, 55 év felettiekre, kismamákra vonatkozik, illetve a tartós munkanélküliek munkába állásának segítését is szolgálja.)

Hozzátette, hogy ez csak az első hét hónap adata, amely év végére tovább emelkedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online kassza: veszélyes lehet, hogy a cégek kivárnak a rendeléssel

A VOSZ-BESZ Zrt-hez eljutott forgalmazói visszajelzések alapján az érintett cégeknek eddig csak… Tovább olvasom