Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

˝Nincs munkám, túlélőbajnok vagyok˝

Szeged - Kreatív álláskeresők munkáiból rendeztek kiállítást, amely tegnap nyílt a szegedi Pick étteremben. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által szervezett, vásárral egybekötött rendezvény április 30-áig látogatható.
– Dekoratív és absztrakt rajzokat készítek, ezek most meg is vásárolhatók. Három-négy éve élek Szegeden, Pécelről költöztem ide családi okok miatt. Egy évig volt állásom, de már körülbelül két éve nincs. Tanárként Szegeden munkát találni nagyon nehéz – mondta Hrisca Johanna tegnap a szegedi Pick étteremben, ahol megnyílt a SPIRITUSZ – Kreatív álláskeresők kiállítása és vására. Az április 30-áig tartó rendezvény nem újdonság: tavaly a megyeháza aulájában mutatták be az első kiállítást, akkor még vásár nélkül.

Perjés Zsuzsanna, Csongrád megye egyetlen női tojáspatkolója zsűrizett iparművészeti munkáit büszkén mutatta fotóalbumában. A hódmezővásárhelyi fémművész láncos és többféle kivitelben hozott patkolt tojásokat hozott a kiállításra. – Tavaly augusztus óta csinálom, azóta már külföldön is voltak kiállításaim. Tanítom is a tojáspatkolást, mert nem szeretném, ha kihalna. Nincs munkám, de – mint a művészek általában – túlélőbajnok vagyok – fogalmazott Zsuzsanna, aki egy kreatív boltot is feldíszített alkotásaival.

˝Nincs munkám, túlélőbajnok vagyok˝ Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Faragványok fából, csontból, szaruból

Számtalan népművészeti termékkel foglalkozik a vásárhelyi Varga Sándor, aki szatmári öltözetben jelent meg a rendezvényen. Fa-, csont-, szarufaragványokat, ruhákat is készít. Mivel asztalos, a szakmája a hobbija. Diótörőt, ivókürtöt, bogrács alá való, úgynevezett kutyagerincet, pásztorfakanalat is kiállított. Úgy tűnik, éppen tegnap talált munkát – árulta el.

A kiállítók és a látogatók részéről is nagy az igény erre a rendezvényre – mondta el a megnyitón Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Kormányhivatal (CSMKH) Munkaügyi Központjának igazgatója. A tavalyi kiállításon éppen a vendégkönyvet lapozgatta, amikor odalépett hozzá egy hölgy, és már akkor azt kérdezte, mikor lesz legközelebb hasonló tárlat. Zámbó Anita hangsúlyozta: a Pick étterem április végéig a náluk fogyasztott á la carte ebéd és vacsora árának tíz százalékát felajánlja az ÁGOTA Alapítványnak, az Ágota Gyermekvédelmi Közösségi Centrum céljára.

– Amikor valakinek az önbecsüléséhez nélkülözhetetlen munkája sincs, és mégis – a szegénység ellenére – tud adni valami pluszt magából, ezek az igazi csodák – vélekedett Kothencz János, a CSMKH társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadója.

– Ez a kiállítás esélyt ad arra is, hogy új barátságok szövődjenek, értékes eszmecserék folyhassanak. Az én művem is megtalálható az alkotások között egy hangulatlámpa formájában, mellette két képpel azokról, amiket nem tudtam magammal hozni: egy kerti parti helyének előkészített kemence és egy beépített sütővel rendelkező csempekályha látható ezeken – mutatta be dekorációját Ditrói Zoltán, aki úgy véli, a máig is szeretettel alkotó 82 éves nagyapjától örökölte alkotási vágyát.

Olvasóink írták

 • 3. ossian33 2013. március 02. 21:27
  „Vásárral egybekötött? Megvásárolhatók? Számlaadás? Adóbevallás? Aztán meg majd lecsap a Nav”
 • 2. uborka 2013. március 02. 11:45
  „Nem képek és sajnálat kellene , hanem kiírva, mennyi embert,hova veszünk fel azonnal. Ebből a kiállításból. és nagyot mondó Palikból már az országnak a gatyája tele van. Gondolom, hogy a kicsi gyerekek jól laktak a festmények által??”
 • 1. jozko 2013. március 02. 10:54
  „A képek többsége alkotóinak múltba , a sikeresebb múltba fordulásról , hellyel közzel kilátástalanságáról tanúskodik.
  A kézműves alkotásokkal szemben a képek rendszerint mindig mélyebb mondanivalót hordoznak.
  Ez itt is szembetűnő.
  Gondolom, nem csak én látom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsyt jelölték az MNB élére - vita a bizottságban

Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert jelöli Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank… Tovább olvasom