Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Norbi-ügy: vizsgálódik a jegybank

Az MNB áttekinti, hogy indokolt-e a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényértékesítési tájékoztatójának kiegészítése.
A jegybank felhívja a befektetők figyelmét arra: döntéseik meghozatala során az MNB által korábban jóváhagyott részvényértékesítési tájékoztatóban foglalt információkat vegyék figyelembe - közölte a jegybank csütörtökön.

A közlemény úgy fogalmaz: "egyes sajtóhírek és befektetői érdekvédelmi bejelentések szerint a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-ról a jóváhagyott összevont kibocsátási tájékoztatótól eltérő információk jelentek meg, ezért az egyik befektetői szervezet kérte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) intézkedését".

Az MNB jelenleg azt vizsgálja, hogy a kibocsátó részvényértékesítésével kapcsolatos újabb bejelentések, információk összhangban állnak-e a jóváhagyott tájékoztatóban foglaltakkal, illetve az MNB e körben mérlegeli, hogy a tájékoztató jóváhagyását követően jelentek-e meg olyan lényeges tények, körülmények, amelyek a tájékoztató kiegészítését indokolhatják. Ennek során a jegybank ellenőrzi a bejelentésben jelzett állítások és a sajtóban megjelent információk valóságtartalmát, továbbá nyilatkozattételre hívta fel a kibocsátót és a forgalmazót - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint az információk értékelését követően rövid úton döntenek arról, hogy szükséges-e a tájékoztató kiegészítése.

A jegybank felhívja a befektetők figyelmét arra, hogy befektetési döntéseik meghozatala során kizárólag az MNB 2014. július 22-én kelt határozatában jóváhagyott tájékoztató tartalmát vegyék figyelembe.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint megkérdőjelezhető a Norbi Update Lowcarb Nyrt. jelenleg folyó részvényértékesítésének jogszerűsége, ezért a szövetség kérte az MNB-t, mint felügyeleti hatóságot a nyilvános részvényértékesítés azonnali felfüggesztésére szerdán. A cég még aznap visszautasította a Tebész vádjait, amelyek szerintük valótlan állításokat tartalmaznak.

A Tebész kifogásolta többek között, hogy a kibocsátási tájékoztató Andre Agassi, világhírű teniszjátékosról csak mint "reklámarcról" tesz említést, míg egyes tudósítások már mint esetleges üzleti partnerről szóltak. A cég hangsúlyozta: Andre Agassi marketing szerződést kötött a társasággal, teljes összhangban a tájékoztatóban foglaltakkal, Andre Agassi nem tulajdonostársa az értékesítő részvényeseknek.

Aggályosnak tartja a szövetség a cégvezetőnek a társaság jövőbeni működését alapvetően meghatározó védjegyekkel kapcsolatos kijelentéseit is, miszerint a 13 védjegyet be fogják vinni a cégbe térítésmentesen, vagy jelképes összegért az első alaptőke-emelésről döntő közgyűlésen, miközben ilyen tervekről semmilyen nyilatkozat sincs az MNB engedéllyel rendelkező tájékoztatóban. A társaság ezzel kapcsolatban idézte a tájékoztatót: "Schóbert Ferenc Norbertnek a megállapodás időtartamának lejáratát megelőzően szándékában áll, hogy a védjegyeket a társaságba apportálja. Az apportálás szándékának kinyilvánításával Schóbert Norbert tervezi az apportálást, de nem tett kötelező érvényű nyilatkozatot arról, hogy azt végrehajtja." A szeptember 16-i sajtóbeszélgetésen elhangzottak ezzel teljes mértékben összhangban voltak, Schóbert Norbert az apportálás szándékát megerősítette, pontosította - tették hozzá.

A Tebész szerint a sajtóbeszélgetésen a tájékoztatóban nem található adatokat közöltek a cég idei gazdálkodásáról, a cég ezt az állítást is cáfolta.

A Norbi Update Lowcarb Nyrt. szeptember 8. és 26. közötti értékesíti részvényeit, a sikeres kibocsátás után pedig a tőzsdére lépést tervezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kkv-finanszírozás: új uniós pályázati lehetőségek

A Széchenyi Kártya programot irányító KAVOSZ Zrt. szegedi rendezvényén szerdán délután az új uniós költségvetési ciklus pályázati lehetőségeiről, a Széchenyi Kártya hiteleiről volt szó többek között. Tovább olvasom