Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Nőtt a befektetési alapok vagyona februárban

A befektetési alapok vagyona februárban 10 milliárd forinttal, 0,3 százalékkal 3.193 milliárd forintra emelkedett, míg januárban még 78 milliárd forinttal csökkent.
A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) az MTI-hez eljuttatott közleményben arról számol be, hogy februárban ugyan még a visszaváltások voltak túlsúlyban, de sok alapkategóriában már a vevők megjelenése volt jellemező. Februárban a nettó visszaváltások értéke 23 milliárd forint volt, a vagyon gyarapodása az alapok jó tőkepiaci teljesítésének eredménye. Januárban a nettó visszaváltás értéke még elérte a 127 milliárd forintot az előző havi jelentés szerint.

A BAMOSZ 27 tagja a befektetési alapokkal együtt mintegy hatezer milliárd forint vagyont kezel - olvasható a közleményben.

A befektetési alapok összvagyonának többsége, 60,3 százaléka nyilvános nyíltvégű, "hagyományos" értékpapír alap. Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon februárban mindössze 0,05 százalékkal 1.926,6 milliárd forintra csökkent.

Február vesztesei, a korábbi hónapokhoz hasonlóan, a pénzpiaci alapok, ahonnan 14,7 milliárd forint áramlott ki, de ez mérsékeltebb, 0,73 százalékos ütem a januári 4,9 százalékos csökkenéshez képest. Február végén a pénzpiaci alapok vagyona elérte az 1,227,2 milliárd forintot. A Bamosz megjegyzi, hogy az eurós és dolláros pénzpiaci alapok vagyongyarapodásához már nem csak a hozam járult hozzá, hanem a vevők is.

A kötvényalapok esetében a szabad futamidejűeknél már a vételek kerültek túlsúlyba, igaz arányait tekintve ez a legkisebb kategória. A hosszú és a rövid kötvényalapoknál még inkább visszaváltottak a befektetők, a kötvényalapok vagyona így is 0,36 százalékkal, 308,4 milliárd forintra emelkedett februárban.

A részvényalapoknál is az eladók domináltak februárban, a nettó visszaváltások megközelítették az 1,4 milliárd forintot, ezzel együtt a részvényalapok vagyona 2,8 százalékkal, 272,6 milliárd forintra nőtt az árfolyamok emelkedése miatt.

Tőkevédett alapokból februárban 3,4 milliárd forint értékben adtak el, a kezelt vagyon pedig összességében 1,2 százalékkal nőtt.
Az abszolút hozamú alapoknál a nettó értékesítés 3,1 milliárd forint volt, de a magasabb hozamnak köszönhetően vagyonuk 3,75 százalékkal gyarapodott februárban.

A nyilvános ingatlanalapoknál némileg mérséklődött a már egy ideje tartó tőkekivonási trend. Decemberben 12 milliárd forint távozott ezekből az alapokból, míg az év első hónapjában 18 milliárd, addig februárban már csak 8 milliárd. Mindez februárban 1,8 százalékkal csökkentette az ingatlanalapok vagyonát, ami az időszak végén 370,1 milliárd forint volt.

A kisebb kategóriákat illetően a vegyes alapok viselkedése belesimult a trendbe. Az időszaki visszaváltások közel 2 milliárdot tettek ki, a vagyonuk mindössze 0,4 százalékkal csökkent.

Az árupiaci alapoknál a tőkebeáramlás lendülete megtört februárban. A kezelt vagyon 0,2 százalékkal, 15,4 milliárd forintra csökkent februárban.
A zártkörű alapok vagyona december és január után februárban is nőtt mintegy 513 millió forinttal 310,1 milliárd forintra, ez 2,4 százalékos havi gyarapodást jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakul az állami mobilszolgáltató

Az előírásoknak megfelelően kedden alakul meg a negyedik mobiltelefon-társaság. Tovább olvasom